said2 Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 Czołem! Pałasz nie wchodzi cały do pochwy ( jakies 3cm wystaje)- przy koncu ostrze sie lekko skręcca w prawą stronę, jakby coś było w środku..Sprawa trochę beznadziejna- macie jakieś pomysły??pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Pochwy zwykle wykładane są fornirem. Często z biegiem lat drewno rospada się i w formie kawałków opada. Może to być np. kawałek szmaty czy cokolwiek innego. Jedyne wyjście to zdemontować dławik wraz z owymi listewkami i wydłubać stalowym drutem to co blokuje. Miłej zabawy, kiedyś tak dłubałem kawałek szmaty po kawałeczku przez kilka dni.Wojtek
said2 Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 Zdemontowałem dławik - poprzedni wlasciciel(le) musieli dobic to cos".Czubek ostrza jest minimalnie splaszczony, więc spodziewam się że naprawde bedzie cięzko. Może namoczyc wlewajac do pochwy troche wody, nie mam już pomysłu...
Cyrograf15 Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Nie mocz. Do pręta przylutuj wiertło i ręcznie tym wierć (NIE WIERTARKĄ). Jak ci się uda troszke uskrobać i wysypać może da się stwierdzić co to właściwie jest. Wtedy będzie się dalej kombinować.Wojtek
said2 Napisano 4 Luty 2009 Autor Napisano 4 Luty 2009 Brardzo dobry pomysł z tym wiertłem- dzięki za podpowiedź!Teraz tylko musze jeszcze jakis pręt zorganizować..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.