Skocz do zawartości
  • 0

Żabka - Oryginał???

zabi

Pytanie

Napisano
Witam!

Prosiłbym o ocenienie oryginalności żabki w tym komplecie

z góry dzieki wielkie za pomoc

http://allegro.pl/item540454177_bagnet_niemiecki_s84_98_zgodny_nr_ser_super.html

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no standartowa to nie jest, bo chyba te z okresu II wojennego posiadały jeszcze pasek na guzik" na wysokości rękojeści, stan miód ale to jest S 84/98/34 czyli bagnet wyprodukowany w ilości sztuk kolo 10 milionów :) (piszę z głowy ale chyba tak)
Napisano
Wątpliwości są nieuzasadnione. Początkowo oficerowie mieli skórzane elementy ze skóry brązowo - czerwonej a szeregowcy czarnej. Dopiero późnej polecono przefarbować. Mam na myśli wojska lądowe.
Napisano
Może i tak.... niemieckie wojsko z czasów II Wojny Światowej interesuje mnie mniej niż średnio, więc nie będę się spierał....
O kolorach żabek wspomniałem za K. Szczegowem :
http://img149.imageshack.us/img149/551/zabkikr1.jpg
Bagnety Wojska Polskiego 1914 - 1999" tom II Bagnet niemiecki w Wojsku Polskim"

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Skóra nieco świecąca, ale może przez jej staranne konserwowanie. Co kolega rozumie przez wykonaie"? Egzemplarz z Alledrogo wykonany jest dokładnie tak jak powinien
Napisano
Witam!

Prosiłbym o ocenienie oryginalności żabki w tym komplecie

z góry dzieki wielkie za pomoc

http://allegro.pl/item540454177_bagnet_niemiecki_s84_98_zgodny_nr_ser_super.html

Pozdrawiam
Napisano

Tutaj jedne z żabek z mojej kolekcji. Wersja kawaleryjska"- tak naprawdę od stycznia 1939 roku polecono wydawac żabki tego typu wszystkim rodzajom broni aby zapobiec gubieniu bagnetów. Teraz pytanie czym oprócz pasków mocujących różni się moja żabka od tej aukcji?

Napisano
Nie drążę tematu, bo wszystko co miałem do powiedzenia- powiedziałem:
„Nie twierdzę, że żabka z aukcji jest kopią- głowy nie dam też, że jest oryginałem.”
Ja też do szycia i nitów podchodzę z lekką dozą nieufności… W mojej żabce tego typu szycie jest inne- drobniejsze i nić układa się skośnie (typowe- maszynowe szycie), dwa górne nity są aluminiowe, dwa dolne- miedziane (ale to o niczym nie świadczy). By się przekonać, czy żabka jest OK. trzeba by ją wziąć w łapy.
Co do książeczki o bagnetowych żabkach, to polecam „Bayonet belt frogs” A. Cartera. Są trzy części, ale nawet w nich nie znajdzie się odpowiedzi na wszystkie pytanie i wątpliwości...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
R51"- Twoja żabka szyta jest licem do środka, a ta z aukcji ma lico na zewnątrz. Zerknij np. do wnętrza szlufki na pas w swojej żabie- pewnie w środku jest ta błyszczące strona skóry a matowa na zewnątrz.
Ot, choćby tym się różni od tej z aukcji .....
;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Kolego 01dalton, co do tych nitów to nie wiem czy dobrze myślę, ale może być tak, że podkładki są stalowe natomiast nity aluminiowe??? Jeśli by tak było to wtedy to że podkładki są skorodowane a nity nie, to akurat bardzo prawdopodobne. A co koledzy na temat samego bagnetu i pochwy sądzą??? Okładziny, śrubki?? Wyglądają na oryginały... ale specjalistą nie jestem.

Pozdrawiam
Napisano
Oj raczej nie jest wykonana ta żakba bojowa tak jak powininna , skóra powinna być zszyta licem do środka a jest na odwrót. Oczywiście występują żabki szyte licem na zewnątrz ale to już inny temat . Pozdr
Napisano
Powtarzam jeszcze raz, jeśli Tobie zależy na posiadaniu bagnetu niemieckiego bierz ten z aukcji i nie słuchaj tych wydziwiań, bo wszycy zaczęli szukac dziury w całym.
Napisano
Widzę że kolega Zukuri mnie ubiegł ;) . Ale jak pisałem wcześniej są wyjątki -czyli licem na zewnątrz tylko że nie do bagnetów bojowych . Pozdr.
Napisano
Śrubki, okładki itd itp sa w nim oryginalne. Niektórzy chcą po prostu zabłysnąć wiedzą i marudzą jak stare baby.
Napisano
Widzę że kolega Zukuri mnie ubiegł ;) . Ale jak pisałem wcześniej są wyjątki -czyli licem na zewnątrz tylko że nie do bagnetów bojowych . Pozdr.
Napisano
gdybyście uważnie przeczytali to co napisałem to dowiedzielibyście się że to wyświecenie" skóry uznałem za efekt zabiegów konserwatorskich (podobnie głownia bagnetu jest pokryta wtórną oksydą- pewnie tzw oksydą a zimno"). Poza tym zdarzają się żabki licem na zewnątrz jak trafnie zauważył 01dalton, więc jak na razie nie macie o co zahaczyć pazura żeby wykazać że żabka z aukcji jest podróbką. Próbujcie dalej.
Napisano
Gordon Rottman w książeczce wydawnictwa Osprey Niemiecki ekwipunek bojowy 1939- 1945" pisze na str. 15 Żabki kupowane prywatnie, o wzorze podobnym do modelu piechoty, bez pasków mocujących, wykonane z lakierowanej skóry i noszone z umundurowaniem wyjściowym". Może to byc właśnie taka żabka, co w niczym nie zaprzecza faktowi, że bagnet, pochwa i żabka stanowią komplet i wszystkie sa oryginalne.
Amen
Napisano
Nie twierdzę, że żabka z aukcji jest kopią- głowy nie dam też, że jest oryginałem.
Pytałeś czym różni się Twoja żabka od żabki z aukcji, więc opisałem zauważoną różnicę. Połysk na żabce z aukcji nie jest spowodowany zabiegami konserwatorskimi, lecz nietypowym ułożeniem skóry.
Nie twierdzę, że takich żabek w oryginale nie było, bo sam mam identyczną.
Czwarta z lewej:
http://img300.imageshack.us/img300/4843/abking8.jpg
Ta żabka też ma ozdobne przetłoczenia na krawędziach, też ma lico po stronie widocznej. Też brak jej troka, mimo, że środkowy szew paska nośnego jest długi (przedostatnia żabka nie miała troka na rękojeść, ale nie ma też środkowego - długiego przeszycia.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
R51 - ja tylko wyrażam swoją opinię , oczywiście nie musisz się z tym zgadzać, no i powiedzmy sobie jasno że nie wydano jeszcze dobrej książki opisującej żabki bagnetowe .Zabi bagnet z pochewką jest O.K , co do aluminiowych nitów na chyba 18-lub 19 fotce od dołu widać że jeden z nich lekko zakorodował na rdzawo - więc aluminium to nie jest. Ale już nie będe mieszał więc óbta co chceta " . Pozdr.
Napisano
R51 twoja żabka od tej z aukcji różni się też tymi wgłębieniami wzdłuż krawędzi żabki nad dziurką na dławik i pod nią(tuż nad krawędzią).Chyba, że u Ciebie się zatarły...I jeszcze pytanie-czy warto dać zań te 500 - 600 pln?? pzdr
Napisano
Kolego Dalton ja nie jestem w stanie ocenić oryginalności tej żabki. Wypowiedziałem się tylko odnośnie koloru skóry charakterystycznego dla oporządzenia oficerskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie