maciek1 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 to pozycja obronna z 1944 r., przechodził front w stronę Warszawy. Ale to również tereny bitwy pod Radzyminem w 1920r.Nie wiem, jak poznać, czy łuska jest po ćwiczebnym, z tego co się orientuję, to polskie naboje ćwiczebne miały drewniane zatyczki, a poza tym wygląd łuski był taki sam jak amo ostrej. Ale nie jestem pewien.Na znalezionej łuseczce oznaczenie powtórnej elaboracji jest w ten sposób, że 7 mm od dna łuski są takie ząbki" wokół.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 a obwódkę spłonki widać ? bo ćwiczebne mają szarą. chyba że był to po prostu przejęty polski ckm, wykorzystany w walkach w 1944 roku. stąd niemiecka amunicja, polski karabin. Poza tym ja w miejscach gdzie niby miał być tylko wrzesień trafiałem na I wojnę a tam gdzie 1945 to wychodził wrzesień tak więc różnie to bywa ;] Jak możesz to zapodaj fotkę tej łuski. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 trochę ostatniej drobnicy... ogólnie nic ciekawego te monetki co leżą w tej szmacie były w nią zawinięte, taki mini skarb :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 nie wychodzą mi zdjęcia małych przedmiotów, jak denka z oznaczeniami tej łuski. Znalazłem obok tamtej miejscówki jeszcze srebrne 10 kopiejek z 1910r., ale za nic nie wychodzą ostre zdjęcia (a mam standardową cyfrowkę canona). Trudno, pochodzenie tej łuski pozostanie tajemnicą. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 a co to za monetki w tej szmatce, Prezes14? pewnie jakieś sreberka? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprat Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Maciek1 nastaw sobie w aparacie tryb makro to może Tobie wyjdzie.Pozdrawiam sprat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Monetki to :2 kopiejki 18782 kopiejki 18801 kopiejka 1863 10gr srebrne 1840 Taki mini zestawik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sovering Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 Witam Gratki Prezes14 niezłe monetki. Jak tam zakupiłeś wyświetlacz do swojego sovereinga GT ???. Bo czytałem w twoim poście,że miałeś zamiar TAKI WCIĄGNĄĆ DO ZESTAWU Jak zakupiłeś to jak sie z tym chodzi i czy jest przydatny bo mam PLANY taki sobie wciągnąć.Pozdro Sower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 no jeszcze nie mam bo z kasą cinko, na razie planuję dużą cewkę kupić :) ale wyświetlacz też by się przydał... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 dzięki sprat, w makro jakoś wychodzi.To ta łuseczka spod Radzymina.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 z charakterystycznym ząbkowaniem", oznaczjącym powtórną elaborację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 z tamtego wypadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 dodam, że znaleziona w pobliżu linii wysokiego napięcia, gdzie sovereign sprawdza się nie najgorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 a to z niedzieli - polskie pozycje pod WawąLubię wrześniowe fanty, choćby to były zwykłe łuski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 średnica większa od carskich - pewnie polskie, chyba że Niemcy w 39 r. walili do nas szrapnelami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 i jeszcze kopiejka się trafiłapozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Maciek wyciągasz te same fanty co ja :D identyczne kopiejki trafiłem niedawno, kulki szrapnelowe i łuski też podobne. a ta łuska to podejrzewam że polski ćwiczebniak zrobiony z niemieckiej łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raflen Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 @maciek1 carat tez używał kulek szrapnelowych o większej średnicy :) często sypane do szrapneli o większym kalibru samego pocisku :)pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 te kulki są jednak niewiele większe od tych małych carskich. Porównując je z nimi, można je nawet pomylić, bo z daleka zdają się być tej samej wielkości. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 Została w lesie. Dodam,że nie moja ale wyciągnieta GT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 Ach ta nasza asekuracja .Ile to pięknych fantów zostało wydobytych zakonserwowanych i ponownie oddanych matce ziemi na przechowanie w oczekiwaniu na lepsze czasy .Oczywiście po takim rytuale nastąpić powinna nagła amnezja ( np. po dużej dawca alkoholu ) celem wymazania z pamięci miejsca pochówku .I tak się zastanawiam czy to ja jestem pier.....ty czy ten co ten ustawowy debilizm wymyślił .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 nie mogłem wytrzymać do weekendu - godzinny spacer pod miastem. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 22 Maj 2009 Share Napisano 22 Maj 2009 Mała rzecz, a cieszy (bo polska).pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 24 Maj 2009 Share Napisano 24 Maj 2009 drobiazgi z dzisiejszego spacerku + saperka, ktorą zamieścilem na Ident.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 24 Maj 2009 Share Napisano 24 Maj 2009 trzy polskie i jedna niemieckapozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.