Skocz do zawartości

Sovereign GT fanatycy.

Dani

Rekomendowane odpowiedzi

to pozycja obronna z 1944 r., przechodził front w stronę Warszawy. Ale to również tereny bitwy pod Radzyminem w 1920r.
Nie wiem, jak poznać, czy łuska jest po ćwiczebnym, z tego co się orientuję, to polskie naboje ćwiczebne miały drewniane zatyczki, a poza tym wygląd łuski był taki sam jak amo ostrej. Ale nie jestem pewien.
Na znalezionej łuseczce oznaczenie powtórnej elaboracji jest w ten sposób, że 7 mm od dna łuski są takie ząbki" wokół.
pozdr.

• Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
a obwódkę spłonki widać ? bo ćwiczebne mają szarą. chyba że był to po prostu przejęty polski ckm, wykorzystany w walkach w 1944 roku. stąd niemiecka amunicja, polski karabin. Poza tym ja w miejscach gdzie niby miał być tylko wrzesień trafiałem na I wojnę a tam gdzie 1945 to wychodził wrzesień tak więc różnie to bywa ;] Jak możesz to zapodaj fotkę tej łuski. Pozdro

nie wychodzą mi zdjęcia małych przedmiotów, jak denka z oznaczeniami tej łuski. Znalazłem obok tamtej miejscówki jeszcze srebrne 10 kopiejek z 1910r., ale za nic nie wychodzą ostre zdjęcia (a mam standardową cyfrowkę canona). Trudno, pochodzenie tej łuski pozostanie tajemnicą.
pozdrawiam

Witam
Gratki Prezes14 niezłe monetki. Jak tam zakupiłeś wyświetlacz do swojego sovereinga GT ???. Bo czytałem w twoim poście,że miałeś zamiar TAKI WCIĄGNĄĆ DO ZESTAWU Jak zakupiłeś to jak sie z tym chodzi i czy jest przydatny bo mam PLANY taki sobie wciągnąć.
Pozdro
Sower.

Maciek wyciągasz te same fanty co ja :D identyczne kopiejki trafiłem niedawno, kulki szrapnelowe i łuski też podobne. a ta łuska to podejrzewam że polski ćwiczebniak zrobiony z niemieckiej łuski.

Ach ta nasza asekuracja .Ile to pięknych fantów zostało wydobytych zakonserwowanych i ponownie oddanych matce ziemi na przechowanie w oczekiwaniu na lepsze czasy .Oczywiście po takim rytuale nastąpić powinna nagła amnezja ( np. po dużej dawca alkoholu ) celem wymazania z pamięci miejsca pochówku .I tak się zastanawiam czy to ja jestem pier.....ty czy ten co ten ustawowy debilizm wymyślił .Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie