Skocz do zawartości

nietypowe znalezisko

Rekomendowane odpowiedzi

pare dni temu znalazlem oto ten kamien wyglada jak meteoryt:)
wymiary: dlugosc 10cm szerokosc 7cm wysokosc 5 cm i waga prawie 0,5kg
bardzo silnie przyciaga magnes i sa na nim slady rdzy i jakby spalony (czarne boki)
czy zdazalo sie panstwu takie cos znalez?

To nie meteoryt.Meteoryty mają nienturalny stosunek objętosci do masy,Twój jest po prostu zbyt lekki jak na swoje gabaryty.A jeśli chodzi o te odbicia,to może też być to mika.Zarówno piryt jak i mika to nienaturalne składniki meteorytu.

EJ

SĄ do tego odpowoiednie fora internetowe nara z kamieniami tylko militar..;D

[ramzes lewitujesz na granicy ostrzeżenia]

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 21:05 03-02-2009

Ramzes co ty za bzdury piszesz !!!
Muszę cie zmartić pora opuściś to grono to jest forum okołohistoryczne, poszukiwawczo -odkrywcze a nie tylko militarne.

I prawda jest też taka że takie skarby znajduje sie niekoniecznie blisko cegieli czy chuty czy czegoś w tym rodzaju. Bywają w nasypach kolejowych lub w materiale utwardzadzającym drogi itp

Kiedyś takie cudo ( bardzo podobne ) podniosło mi adrenalinę póki nie przeciołem i wyszlifowałem , okazało sie bryłą wytopowa manganu w 90 % + żelazo i inne - sprawdzane spektrometrem.
Przetnij swoją bryłę ( ja ciąłem u kamieniarza )i jak bedzie metaliczna struktura to nie jest meteoryt- upewnisz sie

Dlaczego niby metaliczna struktura miałaby zdyskwalifikować go jako meteoryt?Meteoryty dzielimy na żelazne i nieżelazne,czyli kamienne i lodowe.Tych ostatnich niestety nie sposób znależć-całkowicie roztapiają się w atmosferze,hehe

I ten sam meteoryt,ale z drugiej strony,gdzie widać powierzchnię odłamania z większej bryły.Ta powierzchnia nie nosi śladów topienia się metalu,co świadczy o tym,że meteoryt rozerwał sie na mniejsze kawałki tuż przed uderzeniem w powierzchnie naszej planety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie