SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 acer uważam ze posiadania broni daje poczucie bezpieczeństwa a pyzatym bandzior bardziej czuje respekt przed osoba uzbrojoną wg mnie w tym kraju przestępcy w dość łatwy sposób wchodzą w posiadanie nielegalnej broni natomiast porządni obywatele maja poważny problem już z nabyciem pozwolenia na broń
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Przestepcy maja w wiekszosci zalosna" bron co widac po nalotach Policji na ich bazy i co rekwiruja-w wiekszosci 2 wojenne zdezelowane destrukty nadajace sie do muzeum.Dzisiejsze przepisy umozliwiaja zdobycie broni naprawde jej potrzebujacym,reszta niech kupi dobrego psa,wiatrowke,uzyska pozwolenie na gaz,wynajmie ochrone itp.Poza tym po liberalizacji powstanie granica kto jest normalny a kto nie.Ja jako obywatel wole wiecej Policji na ulicach niz broni u cywili.Niech ochrona obywateli zajmuja sie fachowcy.
KonVonWin Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Za przeproszeniem ale weź przeczytaj swój post jeszcze raz! Wmawiasz nam że obecni przestępcy używają broni z okresu II wojny światowej?! Większych bredni nie słyszałem dawno, pokaż mi choć jednego takiego!!! Czyli według Ciebie te wszystkie akcje Policji przeciw kolekcjonerom broni z okresu IIWŚ są słuszne...dobre!!!
acer Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Każdy ma prawo do swoich poglądów.Nadal uważam, ża najbardziej wnikliwe badania i testy psychologiczne nie są w stanie wykluczyć błędów przy potencjalnej decyzji o przyznaniu broni. Lekarze też ludzie i popełniają błędy. Kto zagwarantuje że w przypadku jakiejś stłuczki na rondzie kiedy zatrzymujemy się na poboczu, a ja usiłując usłyszeć jakieś wyjaśnienie od normalnie wyglądającego faceta w Punto a nagle widzę jak on na moją pretensją facet sięga po klamkę ????Kto zagwarantuje, że faktycznie może w śmiesznym przypadku teścia, w trakcie jakiejś awantury rodzinnej o żonę w tle, dziadek nagle rozjuszony nie sięgnie po broń palną ?Nigdy nie karany, 45 lat pracy jako bankier, zdrowy, zdaje testy, dostaje pozwolenie, dostaje broń. I nagle pod wpływem impulsu pakuje zięciowi kulkę w tył głowy.I co ma temu zapobiec - szybszy od teścia zięć z własną bronią ??? Kto zagwarantuje że taki pewien schwytany quadowiec (na przykład pod wpływem alkoholu ) na gorącym uczynku wezwany do wylegitymowania się od razu wyjmie klamkę celem uniknięcia odpowiedzialności ???Z tego wynika, że obywatele powinni się zbroić na całego, a ja wykonując obowiązki służbowe powinienem nosić najmniej pepeszę (wiadomo, bandziory uzbrojone).A w telewizji wieczorem mam oglądać wiadomości z kolejnych strzelanin w szkołach ??? To byłby ostatnie czego nam potrzeba
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Masz mase watkow odnosnie nalotow policji na grupy przestepcze m.in grupe mokotowska(nie na kolekcjonerow!) gdzie nawet na forum Odkrywcy byla masa smiechu jakie to destrukty maja w swoim uzytku przestepcy(nie kolekcjonerzy!).
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 ---Przestępcy maja w większości żałosną"--- pamiętasz może ,,Strzelanina w Magdalence – akcja policyjna w Magdalence (województwo mazowieckie), w wyniku której zginęło dwóch antyterrorystów i dwóch napastników, a szesnastu policjantów zostało rannych'' myślisz ze to odosobniony przypadek gdzie przestępcy maja coś lepszego niż wiatrówka bądź czarno prochowiec ----Ja jako obywatel wole więcej Policji na ulicach---- Mi nigdy nie pomógł żaden policjant a jak znam życie to glina ściga uczciwego obywatela bo taki wiadomo nic mu nie zrobi a jak widzi zauważy przestępce to odwraca głowę w druga stronę aby nie widzieć go---uzyska pozwolenie na gaz-- pieprzowy jest bez pozwolenia i podobno bardziej skuteczny ---Niech ochrona obywateli zajmują się fachowcy--- rozumiem ze mówisz o gliniarzach
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Nie oszukujmy sie ale Policja urzadzajac te naloty duzo bardziej traktuje kolekcjonerow militariow jako potencjalnych dostawcow materialow wybuchowych, broni i amunicji dla bandziorow niz jako groznych gangsterow.Moim zdaniem chodzi o to aby nie karac za jakies zwloki mausera czy inna kupe rdzy(tutaj akurat wieksza wine maja sedziowie orzekajacy wyroki)a eliminowac sprawna wspolczesna nielegalna bron.Te kwestie moim zdaniem powinny byc uregulowane przepisami a nie kwestie liberalizacji zezwolenia na bron
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Sniper:Jesli Tobie nie pomogl policjant to wspolczuje,moze wogole zabierzmy bron Policji i dajmy ja sobie wdg uznania?Akcja w Magdalence byla juz sporo czasu temu za rzadow SLD a sporo sie od tego czasu zmienilo-glowne grupy przestepcze od tego czasu zostaly przymkniete i zlikwidowane. Piszac fachowcy mam na mysli ochroniarzy,policjantow i inne odpowiednie do tego wyszkolone sluzby.
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Vorax Idz na miasto i zrób zdjęcia 10 policjantom i 10 ochroniarzom których jako pierwszych napotkasz a później idź na jakieś podwórko i cyknij 10ciu chłopakom Oceń sobie jak wyglądają Ci co maja nas strzec a Ci którzy w jakiś sposób stanowić mogą zagrożenie Wąskie bary duży brzuch i ogromna dupa to Ci pierwsi po przebiegnięciu 50 metrów taki dyszy i rzęzi jak parowóz a Ci drudzy wysportowani masywni często przypakowani itd 10 policjantów z jednym kibolem nie może sobie poradzić a co mówić o jakimś mafiozie:)
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Akurat znam troche chlopakow z policji i wielu z nich odwala naprawde dobra robote chociaz maja za to psie pieniadze.Do dzisiaj wielu z nich jezdzi wehikulami Polonezami.Co do chlopakow na ulicach i policjantach jest roznie,wielu z tych chlopakow" to niedomyte wychudzone dresiki z mozgiem spranym przez amfe.Tak czy owak zamiast zabierac Policji bron i rozdawac ja cywilom moze lepiej podniesc pensje policjantom i zadbac o ich lepsze wyszkolenie.Ot moze kolejny pomysl na zmiane prawa.
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 sądzę ze jesteś policjantem albo starasz się nim zostać i stąd tak zachwalasz tą formacje a co do pensji to takowy pan policjant ma dużo więcej niż większość innych urzędników państwowych tyczy się być może to głownie wschodniej części kraju która to zamieszkuje
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Nie jestem policjantem i w zyciu nie chcialbym nim zostac-mam wlasna mala firme aczkolwiek znam dosc dobrze srodowisko policyjne.Pensje policjantow sa naprawde niewysokie.
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 aa co do odebraniu broni policjantom to masz w zupełności racje bo po co komuś pistolet skoro nie umie się nim posługiwać nie wierzysz... pojedz na strzelnice kiedy policjanci strzelają a robią chyba to z raz do roku i każdy wystrzela z 5 kulek bo resztę zakosi aby mieć na wszelki wypadek gdyby zgubił jakaś kulek podczas służby Magdalenka sama za siebie mówi 2 ginie z elity policji 16 rannych maja pojazd opancerzony a to wszystko przez 2 przestępców którzy zaczadzieli a nie zostali zastrzelenie do tegoW moim miasteczku kilka lat temu był przypadek ze jakiś 15 latek postraszył kogoś bronią i policjanci później chcieli go zatrzymać postrzelił obu i zaciął mu się jakiś wojenny pistolecik i wtedy to został dopiero zastrzelony
Vorax Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Znam temat strzelania i faktycznie jest go za malo natomiast mimo to jest wielu swietnie strzelajacych policjantow z pasja".Powinno byc wiecej szkolen i wiecej pieniadzy na to przeznaczonych. Temat Magdalenki byl juz pare lat temu i byl juz walkowany na maxa.To ze jedna akcja zakonczyla sie kleska nie znaczy ze Policja nie ma prawidziwych sukcesow.Jak ktos chce na sile szukac dowodow ze jest fatalnie i wszystko jest zle to je znajdzie.Nie gloryfikuje Policji ale nieznosze narzekactwa i utartych sloganow ze wszystko jest zle i d.d. Sa rozne sytuacje i na plus i na minus.
glutation Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Czy mozecie laskawie przestac psioczyc na wszystko? W tym przypadku na Policje? Co jest tam ie halo" to wielu z nas wie, ale ja nie wiem i nie czuje sie na sile madrowac tu z innymi, bo nie mam takiej wiedzy i doswiadczenia. A z mediow radze wiedzy nie czerpac. Polemizowac to ja moge na inne tematy, tam czuje sie silny, bo mam rzetelna wiedze. Wam tez radze przestac, bo wychodzicie na przemadrzalych dupkow. Jakie to polskie, prawda? Ciewkawe, co by bylo, jakby tej policji nie bylo... Jakbysmy wtedy wszyscy spiewali! A policjante nie jestem i nie mam tam zadnych znajomych. (skoro tak glupio gadam, to pewnie mam, nie?) Oj ludzie, ludzie...
glutation Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 No dobrze, juz dobrze... Milcze jak grob, ale mnie nosi ;)
acer Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Ad. Magdalenka -Nikt tam nie zaczadział -Jeden został nad ranem zdjęty przez antyterrorystę centralnie w oknie kiedy wychylił się (Cieślak dostał w twarz), a Pikus po odmowie poddania się popełnił samobójstwo.Nastomiast dążenie do pomysłu żeby zadania Policji przejęli zwykli obywatele i mając broń sami wymierzali sprawiedliwość (Dziki Zachód) to już skrajny absurd i nieodpowidzialność całkowicie kwestionująca pomysłodawcę.To absolutnie wykluczone.
SNIPERcom Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 I Ty mi acer piszesz ze policja mnie będzie broniła skoro ona sama się przed swoimi współpracownikami nie możne obronićProkuratura Krajowa bada sprawę Igora Pikusa vel Aleksandra Wołodina, współsprawcy jatki w Magdalence, który pięć lat temu jako współpracownik policji miał glejt prokuratury - co ujawnił tygodnik Polityka". Poinformował o tym w środę zastępca prokuratora generalnego Kazimierz Olejnik. Nie podając szczegółów, powiedział on dziennikarzowi PAP, że w najbliższym czasie zapadnie decyzja w tej sprawie". Sprawą zajmuje się pion przestępczości zorganizowanej Prokuratury Krajowej. Jak to możliwe, że Wołodin vel Pikus, chociaż poszukiwany za groźne przestępstwa przez Interpol, mógł współpracować z polskimi organami ścigania i nikt nie skojarzył, że to wyjątkowo niebezpieczny osobnik?" - pyta Piotr Pytlakowski, autor tekstu Poufne źródło informacji" z Polityki" z 5 kwietnia. Ścigany wystawionym w 1995 r. w Niemczech międzynarodowym listem gończym za udział w gwałcie zbiorowym i napady zbrojne, b. żołnierz KGB Pikus przebywał w 1998 r. w Gorzowie i Słubicach. Pytlakowski ustalił, że wówczas Aleksander Wołodin, czyli Igor Pikus, był używany przez gorzowską prokuraturę jako agent. Prawdopodobnie przy jego pomocy przeprowadzono rozgrywkę z dwoma słubickimi policjantami (w tle były podejrzenia policjantów o korupcję-PAP). Donosząc na nich, zapewnił sobie prawo do pobytu w Polsce. W dokumentach, do których dotarliśmy, on i jego równie niebezpieczny wspólnik Igor Adamowicz występują jako tzw. pozi (poufne osobowe źródło informacji)." Szef MSWiA Krzysztof Janik jest zdumiony informacjami o współpracy Pikusa z prokuraturą. Jestem lekko zdumiony, dlatego że w naszym państwie obieg informacji jeszcze nie jest najlepszy" - powiedział w środę w Radiu Zet. Poproszony o skomentowanie zaświadczenia Prokuratury Wojewódzkiej w Gorzowie z 13 maja 1998 r., w którym czytamy, że pobyt (Pikusa- PAP) na terenie Polski jest niezbędny dla dobra prowadzonego postępowania karnego", Janik powiedział: To warto będzie wyjaśnić (...) Proszę nam dać szansę, aby pan minister (sprawiedliwości Grzegorz) Kurczuk przyjrzał się temu". 5 marca, w czasie nocnej próby zatrzymania w domu w podwarszawskiej Magdalence Igora Pikusa i Roberta Cieślaka - podejrzanych o udział w zabójstwie podkom. Mirosława Żaka w Parolach w marcu 2002 r. - doszło do strzelaniny. Dwóch policjantów zginęło (jeden na miejscu, drugi zmarł w szpitalu), a kilkunastu zostało rannych. Śmierć poniosło też dwóch gangsterów. Akcja policji wywołała krytykę. Prokuratura wszczęła już śledztwo w sprawie niedopełnienia obowiązków przez przygotowujących policyjną akcję. W związku z nią opozycja złożyła wniosek o wotum nieufności dla ministra Janika
Zwierzu Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 PanowieJaki powszechny dostep do broni???Z naszą mentalnością?A raczej mentalnoscią duzej,bardzo duzej grupy ludzi??Powiem tak...Jakis czas temu jeżdziłem na mecze piłkarskie.U siebie,wyjazdy itd.Widziałem niezliczoną ilosc zadym,bijatyk itd.Zastanawiam sie juz wtedy co by było gdyby jakis kibol podprowadził np.ojcu Glocka.?I dotyczy to nie tylko tego przykładu...Przykłady mozna mnozyc.acer dał bardzo dobry przykład odnosnie naszych kierowców i kultury jazdy.JESTEM POSZUKIWACZEM JUZ ŁADNYCH PARE LAT,BRON LUBIE ALE JESTEM JAK NAJBARDZIEJ PRZECIWKO POWSZECHNEMU DOSTEPOWI DO BRONI.Oczywiscie nie mam nic przeciwko broni wykopkowej.Zacznijmy zmieniac naszą mentalnosc,wychowyjmy swoje dzieci w szacunku do drugiego człowieka to moze za pare-parenaście lat bedzie u nas Szwajcaria.PozdrawiamZwierz
Scharfschutze Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 Na nieszczęście to mój ostatni rok w tym kraju - spróbowałem życia w Austrii i chociaż kocham ten kraj - to niestety brak tu chwilowo perspektyw na efektywny rozwój. Pociesza mnie myśl, że nie wyjeżdżam do kraju, gdzie jest gorzej. Obecna sytuacja prawna na naszym kraju pomogła mi podjąć ostateczną decyzję.Pozdrawiam i powodzenia wszystkim.
herrmateuss Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 Zwierzu masz racje. Polacy są za głupi na broń. Czesi, Słowacy, Niemcy , Litwini i Ukraińcy są od nas mądrzejsi bo tam legalna jest znaczne łatwiej. Na Litwie nie ma pseudokibiców tak samo jak u naszych innych sąsiadów bo ludzie mądrzy i kulturalni a Polak tylko dyszy rządzą mordu.Polak nie myśli nie ma wyobraźni. P.S Kibol może tez podprowadzić ojcu klucze od mercedesa i zabić dla zabawy staruszkę na pasach ale nie jest to argument by zakazywać lub ograniczać dostęp do mercedesów.
herrmateuss Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 A gdyby drogi w Polsce były dobrej jakości proste i dobrze oznaczone, gdzie można uzyskiwać wysokie prędkości i nie trzeba by było wyprzedzać na trzeciego zjeżdżając na przeciwległy pas to ile by się wtedy ludzi w samochodach zabijało i jakie by chamstwo dopiero zapanowało.
kapuchy Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 Co to w ogóle za porównania??Samochód służy do przewożenia osób, towarów, młotek do wbijania gwoździ, kosa do koszenia trawy lub zboża.Pistolet lub karabin do zabijania, nie do koszenia, wbijania gwoździ lub wożenia.Mówimy o broni i tego się trzymajmy. O broni w powiązaniu z mentalnością, przygotowaniem, świadomością jej użycia itd.Wiem jedno, że jeśli ułatwi się dostęp do broni, to jej pierwszymi - i przeważającymi - nabywcami będą miłośnicy" filmów sensacyjnych, którzy nie do końca sobie zdają sprawę z całego szeregu aspektów posiadania broni. Dlaczego tak twierdzę..? ponieważ większość z tych, którzy jej potrzebują - do polowań, sportu, obrony, służby - już tę broń posiada.A jeśli nie, to będzie posiadać spełniając warunki obowiązującej ustawy. Nie kupi jej natomiast mnóstwo ludzi, którym najprędzej mogłaby się przydać - staruszki, kobiety samotne, ludzie słabi - bo się po prostu będą jej bać.I tak jakby nie uzyli kija, kamienia, młotka - chyba że w akcie najwyższej możliwej desperacji - tak tym bardziej nie użyli by broni, a już tym bardziej na zimno i świadomie.A jeżeli nawet nie na zimno to kontrolując się. A mężczyznom w pełni sił, nabuzowanych hormonami po cholere ona? Żeby się pochwalić przed kumplami? Żeby się dowartościować? Bo mam gnata w kieszeni to jestem Pan Świata? Nie tędy droga.Natomiast zgadzam się w pełni, że zupełnie inne uregulowania powinny być stworzone dla broni kolekcjonerskiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.