Bobuch Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 Witam! Czy ktoś z Was wie na jakich zasadach możemy wypożyczać pozycje z czeskich bibliotek? Najlepiej by było ,gdyby ktoś znał problem z autopsji. Interesuje mnie Operacja Ostrawska,a przez naszą literaturę jest potraktowana bardzo po macoszemu.
abcd Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Zapewne co biblioteka i jakiej jest rangi to zasady są inne,tak jak w Polsce ,trzeba skontaktować się mailem lub telef. i zapytać.
MarcinF Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Istnieje coś takiego jak wypożyczenia międzybiblioteczne. Płatne lub nie. Książka zostanie sprowadzona z biblioteki w Polsce lub jeśli w kraju jest niedostępna z zagranic.
gwiazda1010 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Witam Bobuch!Masz już może jakieś info nt. tej operacji, może jakieś skany lub pliki. Chętnie bym coś poczytał o przebiegu - jestem spod Raciborza.pzdr.
gwiazda1010 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Obchodziłem i obdzwoniłem biblioteki i archiwa w sprawie tego tematu. Temat jest słabo opisany jak już wspomniał Bobuch. do Bobuch: możesz znaleźć cocnieco w takich pozycjach (osobiście ich nie posiadam - niektóre czytałem)- 1. František Fajtl – “Opět doma”- 2. Kirył Moskalenko – „In der Südwestrichtung” - Band 2 - jest też chyba po polsku- 3. Josef Ossadnik – “Land zwischen den Mächten - Das ehemalige Österreichisch-Schlesien 1740-1945 und die Schlacht von Mährisch-Ostrau vom 16.3.1945-7.5.1945”- 4. Georg Gunter – “Letzter Lorbeer”- 5. Henryk Stańczyk – „Od Sandomierza do Opola i Raciborza”- 6. Damian Tomczyk – „Przełamanie linii Odry w 1945r. przez Armię Radziecką na Śląsku Opolskim” -7. Hans Ahlfen – „Der Kampf um Schlesien: 1944 – 1945”- 8. Milan Kopecký – “1 Československá Samostatná Tanková Brigáda v SSSR”- 9. Ján Daňko – „1 Československá Smíšená Letecká Divize v SSSR“Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 18:21 30-01-2009
Bobuch Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 Z listy którą podałeś mam tylko 6 pozycję i część 8. Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz.Natomiast o niemieckojęzyczne popytam w marcu w niemieckich bibliotekach. W ogóle na dniach myślę o umieszczeniu wątku ,w którym moglibyśmy udostępniać sobie informacje na w/w temat.
Bobuch Napisano 22 Luty 2009 Autor Napisano 22 Luty 2009 Niestety , chwilowo wstrzymane .Nie było mnie w domu przez dłuższy czas i dopiero dziś wróciłem.Co do czeskich pozycji to stwierdziłem, że wolę docierać do nich bezpośrednio w czeskich bibliotekach, niż czekać na uruchomienie komunistyczno-biurokratycznej machiny pt.Wypożyczenie międzybiblioteczne".Staram się tez szukać e-booków na torrentach,ale na znanym mi jedynym czeskim ,nic w tym temacie nie ma.Może ktoś z Was zna jakieś czeskie strony torrentowe?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.