Skocz do zawartości

Fanty znad Bzury

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bodep, ty wiesz jak tam jest, powiedz nam czy można jeszcze miec takie trafienia(w okolicach Sochaczewa) jak na fotkach z powyższego linku.pozdr
  • Odpowiedzi 187
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam!
Hahahaha , nie było mnie w domu prawie cały weekend i widzę że zamęciłem , a co do zdjęcia to nie pisałem że moje ;) tak jak koledzy piszą , zdjęcie jest ze zbiorów muzeum w Sochaczewie, jak i też wiele innych, hehe taki mały zarcik, ja za takim skrabem dalej się rozglądam.
Pzdr
tomekk
  • 4 months later...
Napisano
A właśnie, że dzisiejszy wykop - a najciekawsze jest to, że szukałem obok okopów z II wojny. Klamra po wstepnym wyczyszczeniu szczoteczką z mydłem. Troche pogięta, ale moja pierwsza to cieszy ;-)
Napisano
Dlaczego nie wykop? Nakładka wypolerowana, owszem ale sama klamra mocno wżarta i ona sama na pewno pochodzi z ziemi i to mocno zakwaszonej...
Napisano
Widać koledzy mało widzieli klamer wykopanych z ziemi - akurat te pruskie nakładki bardzo ładnie się zachowują, widywałem już pruskie klamry wykopane z piaszczystej gleby (a taka jest nad Bzurą), które wyglądały jeszcze lepiej niż ta kolegi. Gratulacje, niełatwo już dzisiaj o klamerkę, zwłaszcza w tamtym rejonie.
  • 2 weeks later...
Napisano
Ogólnie mówiąc , ten rok w temacie wrzesień już prawie spisał bym na straty, gdyby nie niedawne znaleziska z których jedno powaliło mnie na kolana a następnie kazało szczerze przeprosić ten rok . Ale zdjęcia pokażę trochę później w innym wątku .
Napisano
Dokładnei tak - to pierścień miedziany wokół pocisku stalowego - aby sie lufa nie niszczyła za bardzo. Tylko, że po tylu latach w ziemi - to jak na miedx robi sie bardzo twardy - wygląda wtedy jakby był z mosiądzu.
Napisano
Dokładnei tak - to pierścień miedziany wokół pocisku stalowego - aby sie lufa nie niszczyła za bardzo. Tylko, że po tylu latach w ziemi - to jak na miedx robi sie bardzo twardy - wygląda wtedy jakby był z mosiądzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie