wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Znalazłem gdzieś taką informacje : ANGIELSKI SAMOLOT ROZBIŁ SIĘ NA ZACHODNIEJ PLAŻY(7MARTWYCH 1RANNY ) "Chodzi o plaże w Darłówku koło darłowa . Czy ktokolwiek wie coś na ten temat ? Chociaż jaki był to samolot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Zapomniałem jeszcze dodać że było to w 1943r. W tym samym roku Darłowski poligon odwiedził Adolf HitlerPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 23:22 28-01-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Do rzeczy!To o czym kolega pisze miało miejsce w nocy z 14 na 15 września 1943 roku.W rejonie Rügenwalde czyli Darłowa został zestrzelony i spadł do morza samolot bombowy Handley Page Halifax nr (JN 910) ze 138 dywizjonu RAF który dokonał zrzutu w okolicach Ostrowi Mazowieckiej. Samolotem dowodził porucznik Hart.Załoga składająca się z ośmiu osób zginęła, a mowa o tych wydarzeniach jest w książeczce z serii Żółty tygrys nr 18/85 pod tytułem W mroku nad kontynentem" str. 45. I może wszystko się zgadza, natomiast różnica w tym, że nic nie spadło na plażę a wizyta Adolfa H. nie ma tu raczej nic do rzeczy, chyba że kolega ma jakieś inne ciekawe informacje to chętnie poznam lub nawet zweryfikuje w terenie.Pozdrawiammaciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Dzięki . Po prostu znalazłem taką notatkę i chciałem się dowiedzieć czy to w ogóle miało miejsce , bo mieszkam w Rugenwalde dość długo znam spory kawałek jego historii, a o rozbitym samolocie nic nie słyszałem .Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 23:23 28-01-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Panowie wracamy do dyskusji na główny temat wątku :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Dziękuje panu moderatorowi Hitboy64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Zajrzyj: http://301.dyon.pl/txt/fotografie.138.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 I jeszcze, stronka ze straconymi Bombowcami:http://www.lostbombers.co.uk/bomber.php?id=3198Jeszcze kilka fotek:http://www.polishairforce.pl/dyw138zdj.htmlPełny kod seryjny maszyny to Halifax NF-D (BB340) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 A nie orientujecie sie może czy szczątki wraku spoczywają jeszcze w Bałtyku czy zostaly wydobyte ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Zakradł się błąd, chodziło o ten model: http://www.lostbombers.co.uk/bomber.php?id=753Ciekawe dane pilota: http://www.specialforcesroh.com/browse.php?mode=viewiroll&rollid=13509Nazwiska pilotów:http://www.network54.com/Forum/261665/thread/1166617373/last-1166625760/JN910+-+Crew+Info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 ...i naprawdę ciekawa informacja:Name: MichaelE-mail address: michal-marco@wp.plComments: I've got some information about Halifax B Mk II,JN910,138 Squadron, which was shut down by Germans on 14\\15 september 1943 near my town Rugenwalde ( now Darłowo) and lies on the sea bad at the deapth c.a. 12 meters.I've got GPS position of this wreck.I haven't yet dived to him but i'm gonna search for this and dive it this summer 2002year.At that accident almost 60 years ago died:E.C.HART,J.D.L.CLOUTIER,K.R.NORIE,L.C.GAY,S.J.SMITH.W.H.MUDGE,K.C.WINDSOR.only A.S.Dove didn't die.Monday, April 22nd 2002 - 01:45:15 PM"O ile dobrze zrozumiałem samolot leży na głębokości 12 metrów, a na dodatek znane jest jego położenie GPS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 No to dobrze kolega zrozumiał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Może sie z nim skontaktować ? Sądząc po e-meilu wp.pl to raczej Polak . Może podał by dokładne polożenie GPS .A jutro sprubuje się czegoś doiedzieć na przystani rybackiej , chociaż wątpie żeby ktoś o tej poże roku tam był :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 sorki za poże " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Wklejony przeze mnie post z forum pochodził z 2002 roku, ale jako ciekawostkę wkleję tekst z innego forum, z 2006 roku, widać że ten sam facet drąży temat(przynajmniej tak myślę-pewne dane się zgadzają-user Michal, inny adres mailowy, ale też z wp.pl: <freediver@wp.pl>):Subject: 138 squadron- HalifaxJN910 NF-KIP: LoggedMessage:i'm looking for any infos about Halifax JN910 NF-K, 138 Squadron,which crashed in the Baltic sea near Rugenwalde,during operation Flat 12,Poland ,14-15 september 1943.As I know only pilot sgt.A.S.Dove survived.i need infos where the plane crashed:open sea?near the shore?i'm a diver living in Rugenwalde and I have some infos about plane on the sea bed about 10 Nm from Rugenwalde.is it possible it's this Halifax?this summer I'm gonna dive this position maybe will find some answer.RE: 138 squadron- HalifaxJN910 NF-KIP: LoggedMessage:Try posting onhttp://www.rafcommands.currantbun.com/PeteRE: 138 squadron- HalifaxJN910 NF-KIP: LoggedMessage:MichalTry an e-mail via www.161squadron.org to Bob Body.Bob knows most things about 138 SqdnGood luck."Czyli masz już dwa nowe tropy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 Dzięki kolego widze że niezłego tempa nabrałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 A nurtuje mnie pytanie , czy wszyscy zgineli czy tak jak na początku pisałem ( 7 martwych 1 ranny )????Może odpowieć kryje sie w linkach tylko poprostu nie doczytałem .Jeśli ktoś przeżył to napewno był chospitalizowany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 A i znalazłem coś takiego http://www.cichociemni.ovh.org/trasy.htmlTrasa nr.1 Bukowo i jamno to jeziora położone blisko Darłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 9/10 IX 1943Operacja lotnicza Neon 4"dowódca kpt. naw. Stanisław KrólEkipa XXIX:por. Bolesław Polończyk Kryształ"ppor. Fryderyk Serafiński Drabina"kpt. Elżbieta Zawacka o", kurier KG AK, w Powstaniu w Wojskowej Służbie Kobiet 14/15 IX 1943Operacja lotnicza Neon 7"dowódca kpt. naw. Antoni FreyerEkipa XXX [przygotowano 12 samolotów, część z nich zrzucała tylko zaopatrzenie] zespół 1:ppor. Kazimierz Fuhrman aczep"ppor. Roman Wiszniowski Harcerz"ppor. Franciszek Żaak Mamka" 14/15 IX 1943Operacja lotnicza Neon 10"dowódca por. naw. Władysław KrywdaEkipa XXX - zespół 2:ppor. Ryszard Chmieloch Błyskawica"ppor. Józef Nowacki Horyń"ppor. Henryk Ostrowiński Smyk" 14/15 IX 1943Operacja lotnicza Neon 9"dowódca F/O A.J.M. MilneEkipa XXX - zespół 3:ppor. Kazimierz Lewko Palec"ppor. Władysław Siakiewicz Mruk"ppor. Ryszard Skowroński Lechita"Samolot nie dotarł do celu - został zestrzelony pod Esbjerg w Danii. Wszyscy zginęli. 14/15 IX 1943Operacja lotnicza Neon 8"dowódca kpt. naw. Mieczysław MalinowskiEkipa XXX - zespół 4:ppor. Stanisław Kujawiński Wodnik"ppor. Anatol Makarenko Tłok"ppor. Józef Żakowicz Tabu" 14/15 IX 1943Operacja lotnicza Neon 6"dowódca kpt. naw. Wincenty WasilewskiEkipa XXX - zespół 5:ppor. Zdzisław Peszke Kaszmir"ppor. Jarosław Poliszuk Arab"ppor. Ryszard Zyga Lelum" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 Prawdopodobnie któraś z tych ekip leciała naszym Halifaxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 W Ripoście" wystartowało 381 samolotów, z czego 205 (w tym 31 z polskimi załogami) wykonało zadanie. Stracono 16 maszyn i tyle samo załóg. Wskaźnik wykonania operacji lotniczych w stosunku do startów wynosił 44% dla Brytyjczyków 61,5% dla Polaków. Przyczyny z jakich nie wykonano zadań były podobne jak w poprzednim sezonie operacyjnym - Intonacji".Wysłano 146 spadochroniarzy i 265 t sprzętu bojowego. Ponownie zginęło 4 skoczków- 3 podczas lotu i 1 przy skoku na placówkę. Odebrano 250 t zaopatrzenia. Wysłano 15 948 300 dolarów papierowych oraz 161 025 w złocie, 6 986 500 marek, 1644 funtów brytyjskich w złocie oraz 40 569 800 młynarek". Stracono 7% dolarów papierowych i 2% marek.Na 205 wykonanych operacji lotniczych w 36 lądowali spadochroniarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 http://www.roll-of-honour.com/Bedfordshire/TempsfordAircrewLost1943.htmlcoś o pilotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2009 szukajcie po połowie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freediver Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Witam.Wrzochu dostalem twojego maila z zapytaniem.faktycznie to ja rozpytywalem kilka lat temu na zagranicznych portalach w sprawie tego halifaxa.samolot ten zostal zestrzelony z flak'a przez okret kriegsmarine.pewne przyblizone pozycje bede sprawdzxal dopiero w tym roku poniewaz dopiero teraz zakupilem odpowiedni sonar bocznego skanowania ktory odzwierciedla to co na dnie niemal z fotograficzna dokladnoscia.pewien gosc zaczal rownierz dla mnie weszyc w niemieckich archiwach w tej sprawie.niestety zaden angol z tych super stronek poswieconych brytyjskim lotnikom nie mial ochoty mi pomoc.to tyle.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrzochu Napisano 7 Luty 2009 Autor Share Napisano 7 Luty 2009 A czy kolega jest pewien że zosał zestrzelony z okrętu ??Wkońcy na wydmach Darłówku jest dużo stanowisk dla broni , dyć może i dla flaka ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.