yasioo Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 witam, Dzisiaj przyszedł do mnie list z białostockiego IPN w sprawie poszukiwań własnościowych. Nie znaleziono informacji co do własności, ale natrafiono na to że człowiek z mojej bliskiej rodziny figuruje na liście więźniów gestapo - osadzony w białostockim więzieniu gestapo dnia 6.10.1942 w sprawie numer 29115/42 - imię Nikolai Panasiuk (tak niemcy zapisali). Jak wiadomo z opowieści rodzinnych potem go niemcy rozstrzelali. Lista jest opublikowana w książce Zdzisława Zięby - Białostocki Okręg ZWZ-AK - Tom III Wsypy i aresztowania. Czy po hitlerowskim numerze akt można dojść w jakiej sprawie członek mojej rodziny był aresztowany i stracony? proszę o wszelkie sugestie yasiooxx@wp.pl
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Musisz sprawdzić czy w Archiwum Państwowym lub IPN w Białymstoku są jakiekolwiek dokumenty po białostockim Gestapo. Np. w Archiwum Akt Nowych w Warszawie znajduje się zespół akt: Dowódca SS i Policji w Białymstoku (SS - und Polizeifűhrer Białystok) : egzekucje Pola-ków - zarządzenia, obwieszczenia, 1941-1944, sygn. 214/X, t. 1, 2.
Le Chiffre Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 będą to szczątkowe dowody, gestapo miało bardzo wiele czasu na spakowanie manatków dot. Bezirk Bialystok. Jednak, bądź dobrej myśli.
jawor1956 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Autorem książki Białostocki Okręg ZWZ - AK tom III. Wsypy i aresztowania jest Zdzisław GWOZDEK a nie Zdzisław Zięba.
yasioo Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 Czy aresztowani przez białostockie gestapo mogli być potem zsyłani do obozów koncentracyjnych czy tylko zostać rozstrzelani? Napisze do warszawskich archiwów, a tym czasem jest jeszcze jeden trop oprócz daty i numerów - Mikołaj Panasiuk został aresztowany w Baciutach, bliżej Choroszczy niż Białegostoku, czy ktoś z was może czytał o jakiejś wsypie w miejscowości Baciuty? może jakieś szczegóły ktoś zna? cuda się zdarzają
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.