Skocz do zawartości

stracony za działalność w AK, jak szukać informacji?

yasioo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,
Dzisiaj przyszedł do mnie list z białostockiego IPN w sprawie poszukiwań własnościowych. Nie znaleziono informacji co do własności, ale natrafiono na to że człowiek z mojej bliskiej rodziny figuruje na liście więźniów gestapo - osadzony w białostockim więzieniu gestapo dnia 6.10.1942 w sprawie numer 29115/42 - imię Nikolai Panasiuk (tak niemcy zapisali). Jak wiadomo z opowieści rodzinnych potem go niemcy rozstrzelali. Lista jest opublikowana w książce Zdzisława Zięby - Białostocki Okręg ZWZ-AK - Tom III Wsypy i aresztowania. Czy po hitlerowskim numerze akt można dojść w jakiej sprawie członek mojej rodziny był aresztowany i stracony? proszę o wszelkie sugestie yasiooxx@wp.pl
Napisano
Musisz sprawdzić czy w Archiwum Państwowym lub IPN w Białymstoku są jakiekolwiek dokumenty po białostockim Gestapo. Np. w Archiwum Akt Nowych w Warszawie znajduje się zespół akt: Dowódca SS i Policji w Białymstoku (SS - und Polizeifűhrer Białystok) : egzekucje Pola-ków - zarządzenia, obwieszczenia, 1941-1944, sygn. 214/X, t. 1, 2.
Napisano
Czy aresztowani przez białostockie gestapo mogli być potem zsyłani do obozów koncentracyjnych czy tylko zostać rozstrzelani? Napisze do warszawskich archiwów, a tym czasem jest jeszcze jeden trop oprócz daty i numerów - Mikołaj Panasiuk został aresztowany w Baciutach, bliżej Choroszczy niż Białegostoku, czy ktoś z was może czytał o jakiejś wsypie w miejscowości Baciuty? może jakieś szczegóły ktoś zna? cuda się zdarzają

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie