belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 PROSZĘ o id kula z wąsem średnica 75mim długość wąsa 51cm razem z kulą 56cm wąs jest wkręcany na gwint kula częściowo wypełniona ołowiem
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 PROSZĘ o id kula z wąsem średnica 75mim długość wąsa 51cm razem z kulą 56cm wąs jest wkręcany na gwint kula częściowo wypełniona ołowiem
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 Kto i w jakim celu używał tego typu kul
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 ponoć na Morzu służyły do niszczenia masztów
gtw Napisano 26 Styczeń 2009 Napisano 26 Styczeń 2009 A gdzie je znalazłeś?Wydaje mi sie ze jest to swojego rodzaju waga.Widziałem juz gdzies cos takiego.
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 czy zamiast wąsa wkładano kołek z prochem jako zapalnik i używano jako kartacza proszę o wszelkie informację
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 no właśnie może to coś innego i niekoniecznie militarnego znaleziona z daleka od skupisk ludzkich na starych mapach niema tam żadnych wiosek.
gtw Napisano 26 Styczeń 2009 Napisano 26 Styczeń 2009 Kiedys u dziadka wygrzebałem cos takiego i tez mnie zaintrygowało.Powiedział mi że to waga.Nie pamietam jak sie na tym dokładnie ważyło.Na moje oko to właśnie to,ale reki sobie uciac nie dam.
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 w środku było kilka ufnali służyły do mocowania podków a dawne pociski były ładowane wszelakim szmeliwem ale równie dobrze mogły służyć do wytarowania wagi.
dudzin Napisano 26 Styczeń 2009 Napisano 26 Styczeń 2009 na 100% nie jest to kula do niszczenia masztów i żagli, takowe pociski były zrobione z dwóch kul połączonych łańcuchem. Poza tym jak takie coś załadować w armatnią lufę i wystrzelić - technicznie chyba niewykonalne?Obstawiałbym koncepcję wagi.
honker Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 cześć raczej bezmian całego raczej nikt nie wyrzucił a po odłamaniu się końcówki z haczykiem do zawieszenia ktoś co musiał zważyć zaimprowizował wieszak a po robocie wyrzucił w krzaki.takiej wagi moja prababcia używała jeszcze w latach 70 jak nosiła grzyby do punktu skupu,a parę lat temu na Kole widziałem to zrobione z F1.pozd.marek
belba Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 przy starych wagach (bieżmianach)wąs jest prosty i ma skalę.do tego ruchomy element przesuwany po wąsie żeby zmniejszać lub zwiększać przeciw wagę tu tego nie ma a wąs jest stożkowy
belba Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 dzięki za informację ale znalazłem kilka opisów w których występują kule sztabowe półkule połączone 20centymetroeą sztabą.Następny opis dotyczył kul do których w miejsce zapalnika wkręcano długie śruby co miało za zadanie wyeliminować jak największą liczbę żołnierzy przeciwnika ponoć były skuteczniejsze od zwykłego kartacza.
zukuri Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Ja bym szukał identyfikacji w jakimć google pod hasłem przezmian":-)Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Tu, na końcu strony jest kilka podobnych:http://www.skansenpilicy.pl/index.php?id=akt/77&licz=0&mr=0:-)Pozdrawiam, Piotr.
Pytanie
belba
PROSZĘ o id kula z wąsem średnica 75mim długość wąsa 51cm razem z kulą 56cm wąs jest wkręcany na gwint kula częściowo wypełniona ołowiem
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.