Skocz do zawartości
  • 0

KULA Z WĄSEM

belba

Pytanie

Napisano

PROSZĘ o id kula z wąsem średnica 75mim długość wąsa 51cm razem z kulą 56cm wąs jest wkręcany na gwint kula częściowo wypełniona ołowiem

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

PROSZĘ o id kula z wąsem średnica 75mim długość wąsa 51cm razem z kulą 56cm wąs jest wkręcany na gwint kula częściowo wypełniona ołowiem

Napisano
A gdzie je znalazłeś?Wydaje mi sie ze jest to swojego rodzaju waga.Widziałem juz gdzies cos takiego.
Napisano
no właśnie może to coś innego i niekoniecznie militarnego znaleziona z daleka od skupisk ludzkich na starych mapach niema tam żadnych wiosek.
Napisano
Kiedys u dziadka wygrzebałem cos takiego i tez mnie zaintrygowało.Powiedział mi że to waga.Nie pamietam jak sie na tym dokładnie ważyło.Na moje oko to właśnie to,ale reki sobie uciac nie dam.
Napisano
w środku było kilka ufnali służyły do mocowania podków a dawne pociski były ładowane wszelakim szmeliwem ale równie dobrze mogły służyć do wytarowania wagi.
Napisano
na 100% nie jest to kula do niszczenia masztów i żagli, takowe pociski były zrobione z dwóch kul połączonych łańcuchem. Poza tym jak takie coś załadować w armatnią lufę i wystrzelić - technicznie chyba niewykonalne?
Obstawiałbym koncepcję wagi.
Napisano
cześć raczej bezmian całego raczej nikt nie wyrzucił a po odłamaniu się końcówki z haczykiem do zawieszenia ktoś co musiał zważyć zaimprowizował wieszak a po robocie wyrzucił w krzaki.takiej wagi moja prababcia używała jeszcze w latach 70 jak nosiła grzyby do punktu skupu,a parę lat temu na Kole widziałem to zrobione z F1.pozd.marek
Napisano
przy starych wagach (bieżmianach)wąs jest prosty i ma skalę.do tego ruchomy element przesuwany po wąsie żeby zmniejszać lub zwiększać przeciw wagę tu tego nie ma a wąs jest stożkowy
Napisano
dzięki za informację ale znalazłem kilka opisów w których występują kule sztabowe półkule połączone 20centymetroeą sztabą.Następny opis dotyczył kul do których w miejsce zapalnika wkręcano długie śruby co miało za zadanie wyeliminować jak największą liczbę żołnierzy przeciwnika ponoć były skuteczniejsze od zwykłego kartacza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie