Skocz do zawartości

Auschwitz-Birkenau, stan muzeum dla pokoleń

palu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Po paru chyba latach milczenia, wypowiadam się na forum.
Z góry przepraszam, jeśli temat był już poruszany-wówczas proszę o usunięcie mojego wątku.

Byłem wczoraj po wielu latach zwiedzić KL Auschwitz
i Birkenau.Interesuję się tematyką obozową od wielu lat.

Popatrzyłem na Birkenau i pomyślałem z obawą, że jeśli nie będzie regularnie środków finansowych to te miejsce
z biegiem czasu będzie się po prostu zapadać.

Mogę się mylić. Na pewno Wszyscy Pracownicy Muzeum, Dyrekcja, Wolontariusze etc. dokładają wszelkich starań by takie środki pozyskiwać. Czytałem na www Muzeum, że są dotacje Rządowe, zagraniczne, środki własne Muzeum - zarobione. Ale obawiam się czy to wystarczy by cały teren Auschwitz i Birkenau utrzymywać stale w stanie takim by nie uległo zatarciu śladów. Wszak to ogromny teren, wiele budynków, potrzeba ogromnych nakładów.

Jak głosi jeden z wielu napisów jakie przeczytałem
podczas zwiedzenia, brzmiący mniej więcej tak: '...największą tragedią byłoby, większą od Auschwitz, gdyby pamięć o Auschwitz uległa zapomnieniu...'.

Widziałem na www Muzeum, że można wpłacać pieniądze na cele Muzeum. Nie umiem jednak znaleźć info czy można przekazać 1% podatku.

Co Wy na ten temat, Szanowni Forumowicze, sądzicie?
Macie wiedzę na ten temat? W jaki sposób te środki są czy mogą, będą zdobywane? Może ktoś z Władz Muzeum czyta te forum. Bardzo mnie to interesuje.

Dziękuję z góry za informacje.
Pozdrawiam Wszystkich.
Napisano
taki maly ot ale warto...

Triumf Polski ws. polskich obozów zagłady"
Eurodeputowany Zdzisław Podkański przeforsował projekt rezolucji, normującej nazwy byłych hitlerowskich obozów zagłady. Podkański złożył propozycję nazwy iemiecki obóz koncentracyjny". Po dyskusji w grupie roboczej został dodany przymiotnik azistowski".
http://wiadomosci.onet.pl/1904499,12,item.html
Napisano
Z tego co zauważyłem, to w Muzeum raczej faktycznie częściej na tablicach, opisach etc. występuje 'naziści' niż Niemcy. Są też tablice, że '...w tym miejscu esesmani zamordowali...', co jest oczywiście prawdą. Ale chyba dobrze by było, gdyby wskazywać, którego esesmani i naziści byli synami narodu.

Bo to zacieranie faktów, nie daj Boże, żeby się udało.
Napisano
Dzisiaj było o tym w TV.

A to aktualności w tym temacie:

http://pl.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_content&task=view&id=868&Itemid=10
Napisano
Czyli widzę, że to co zobaczyłem będąc na terenach Muzeum było słuszne: jest problem z kasą na utrzymanie i to widać będąc tam.

Jakby mieli możliwość 1% przekazać na Muzeum, byłoby łatwiej im coś dać.
Napisano
Rozumiem rozgoryczenie kolegów.Ale dlaczego sami mamy ponosic koszty utrzymania muzeum ?Dlaczego ojcowie narodu Izraelskiego zamiast zakupu czołgów nie rzucą kaski.Przecież przy każdej Ich wizycie jest tyle szumu.A może potomkowie nazistów żyjący dostatnio,zamiast ubiegac się o swoje maj ątki na Warmii i Mazurach położyli by trochę euro.Było by zbyt pięknie.A tak sami zostaniemy z całym bałaganem i większa dziurą w budżecie naszego pięknego kraju.
Napisano
Thorn:

Myślę, że jest tak:

1. Z kasy, którą ma Muzeum zza granicy, pewnie są jakieś środki z Niemiec i od narodu izraelskiego między innymi, tyle, że tego nie starcza. Może i racja, że mogłoby tego być więcej.

2. Na to, że potomkowie sprawców poczują się odpowiedzialni, nie ma co myśleć i dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu, bo jeśli czuliby się odpowiedzialni to najpierw wzięli by odpowiedzialność za historię a potem dopiero śmieli słowo wypowiedzieć o swoich utraconych majątkach (które utracili w wyniku narodowego poparcia dla zbrodniczej, niemieckiej machiny wojennej).

3.W każdym narodzie są porządni ludzie i szumowiny. Żydzi uważają się za pokrzywdzonych a sami wojują, to fakt. Konflikt w Palestynie to jednak trudny problem. Pamiętaj o żydowskich policjantach m.in. w getcie-też tłukli swoich, więc ideałami nie byli.
Przez 3 pkt. wypowiedzi chcę powiedzieć, smutną prawdę, że społeczeństwo Europy i świata XXI wieku cofa się w świadomości historycznej, społecznej, skoro zamiast upamiętniać, przypominać o tragedii, budować relacje i pielęgnować pamięć WSPÓLNIE, kłóci się między sobą np. o wypędzenia Niemców, co jest oczywiście próbą wybielania czarnej historii Niemiec, zakłamaniem i dowodem braku odpowiedzialności.

Pozdrawiam Wszystkich.
Napisano
Thorn:

Dodam jeszcze,że masz rację, powinni bardziej pomóc. I Żydzi i Niemcy. Ale na to nie ma chyba co liczyć. Dlatego pewnie ta nasza dyskusja, bo to Polacy zauważają,że kasy na to brak.
A że kraj w ruinie leży, to się prędko kasa na ten cel nie znajdzie.
Napisano
moim zdaniem to nie jest spuscizna tylko Polaków tylko całej Europy dladego powinny się dokładac inne narody pomordowanych ofiar a na pierwszym miejscu powinny się poczuwac Niemcy jako sprawcy tej ogromnej zbrodni na ludzkości
Napisano
Mnie zdziwiło(jak byłem tam w muzeum)że wejście jest darmowe, gdyby każdy dał symboliczne(przynajmniej) 2zł to jak by się zwiększył budżet muzeum.pozdr
Napisano
Zbyniek:

mnie też darmocha zastanowiła. Ale myślę, że:
- nie chcą zarabiać na tym że oglądasz miejsce śmierci milionów
- chcą by przez to, że miejsce darmowe jest jak najbardziej upamiętnić je, upowszechnić, żeby jak najwięcej ludzi je obejrzało-ku pamięci i przestrodze.

Tak myślę. I myślę, że mimo darmochy co jest kłopotem w zdobyciu środków-słusznie postępują.
może jeszcze jest jakiś zapis gdzieś, że to Muzeum nie może zarabiać.

Pozdr.
Napisano
Wystarczy napis : Dając datek taki jaki uważasz ,że powinieneś dać podtrzymasz pamięć o tych co już się obronić nie mogą" przy wyjściu z muzeum. To tylko słowa , ale jak istotnie zmieniające intencję. Pozostawiające wolny wybór oglądającemu miejsce każni!!
Napisano
Witam,
Kolega palu jest dosc blisko prawdy przypuszczajac, ze istnieje pewnego rodzaju prawo odnosnie nie pobierania oplat za wstep do obozow koncentracyjnych. Jest to oparte na tym ze kazdy oboz koncentracyjny to tak na prawde cmentarz, a za wstep na takowe oplat sie nie pobiera (za pewnymi wyjatkami jednakze). Drugim argumentem jest brak zgody na pobieranie oplat przez srodowiska zydowskie oraz bylych wiezniow tych obozow. Jakis czas temu Niemcy probowali pozyskac srodki na utrzymanie obozow lezacych na ich terenie poprzez wprowadzenie biletow wstepu, ale glosny sprzeciw wyzej wymienionych udaremnil im ten pomysl". W Auschwitz jeszcze niedawno mozna bylo kupic cegielki" ze sprzedazy ktorych pozyskiwano pieniadze na niezbedne remonty, konserwacje i prowadzenie dzialalnosci naukowo - dydaktycznej. Ale i ten pomysl nie za bardzo trafil w gusta srodowisk bylych wiezniow.

Pozdrawiam
Lukasz
Napisano
Sugeruję jedynie , by zdać się na wrazliwość ludzką!!
Puszka ma stać przy WYJŚCIU z Muzeum-Cmentarza.
Dosyć istotną informacją o onejż wrazliwości może być stosunek ilości odwiedzających do zasobności puszki.
Pozdrawiam
Napisano
W nawiązaniu do wrażliwości, o której wspomina mój przedmówca prztytoczę taki przykład z ostatnich dni.

Na jednym z portali opublikowałem swój komentarz dot. serialu jaki wyprodukowało BBC pt. Auschwitz - Naziści i ostateczne rozwiązanie", zamykając go zdaniem, że zdecydowanie go wszystkim polecam jako studium największego mordu w dziejach ludzkości". Pod moim kometarzem pojawił się wpis:

całym szacunkiem dla Żydów jako narodu - internauci, dajcie sobie spokój już z tym "mordem wszech czasów. Owszem, zginęło 4 mln Żydów, ale również zginęło 22 mln Rosjan (oni byli znacznie gorzej traktowani przez hitlerowców tak w obozach, jak i cywile podczas pacyfikacji), zaś w II w.ś. zginęło ponad 50 mln ludzi. Nie chce mi się politykować, więc powiem tylko tyle: obywatele pro żydowscy - trochę pokory wobec liczb! Dobrze, że mówi się o nazistach i hitlerowcach w kontekście zapobiegania przyszłych wojen, ale jest bardzo źle, że Żydzi często przekłamują historię dla własnych, wymiernych korzyści (kasa). Zdarza się to również filmom (które utrwalają stereotypy!), jak ostatni hicior o żydowskiej bandzie na Białorusi (z "J. Bondem w roli głównej).
Dlatego panie/pani @beegos - proszę się wstrzymać w przyszłości ze swoimi komentarzami (jak wyżej)."

Ręce mi opadły i zacząłem się mocno zastanawiać czy historia musi zatoczyć koło abyśmy potrafili wyciągać z niej wnioski ?
Napisano
Ja myślę, że zło może się zawsze wydarzyć. I to nawet ponownie. Może w innej odsłonie. Zło w człowieku drzemie tak jak i dobro. Przypominanie, pamięć może ostrzegać.
Przecież nazistom pomagał nawet kościół katolicki, choć naziści mordowali też księży.
Prawdą jest, że na czynieniu zła interes robią czyniący zło (biernie lub czynnie).

Dlatego ważnym jest by takie miejsce czynienia zła jak Auschwitz przetrwało dla pokoleń. I uważam, że powinno wskazywać jasno kto był pomysłodawcą tego zła.

Ideałem byłoby gdyby np. Parlament Europejski narzucił na pomysłodawców tego miejsca czynienia zła obowiązek utrzymywania terenu, budynków Muzeum. Ale to marzenie... Na tychże pomysłodawców już raz traktat wersalski narzucał obowiązki. I robili sobie coś z tego? Do czasu tylko a potem już nic.

Ale uważam, że przypominać prawdę trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie