Skocz do zawartości

Porównywanie map

Benigsen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o porady jakiego programu komputerowego używać do porównywania map?Chodzi o porównywanie poprzez nałożenie starej mapy na współczesną,lub nałożenie szkicu np:szkicu z pola bitwy z 1807r.na mapę współczesną i jak to zrobić(łopatologicznie),w tym temacie jestem zielony.Nie znalazłem takiego tematu,więc założyłem nowy wątek.Proszę o wypowiedzi i porady.Pozdrawiam.
Napisano
Jakikolwiek edytor bitmap, z możliwością operacji na warstwach. Wczytujesz jedną mapę, zakładasz nową warstwę, na nią wczytujesz druga mapę, nadajesz warstwie parametr przezroczystości powiedzmy ok 50%. I widzisz różnice. Z tym, że najpierw trzeba obie mapy zgrać skalowo - skalibrować, a to już nie jest tak hop. Dobrze, żeby obie mapy były skanowane w takich samych rozdzielczościach, i w takim samym trybie - kolor, skala szarości, czarno-biały. Jeśli jesteś zielony w obróbce plików graficznych, to musisz troszkę poczytać na ten temat.
I wcale do tego nie potrzeba Photoshopa.
Napisano
Dzięki wielkie kapuchy ściągnąłem darmowego gimpa 2.6.4 i widzę,że nie będzie łatwo,zrobię tak jak napisałeś,i trochę poczytam,mam nadzieję,że dam radę,aha mam problem ze współczesną mapą topograficzną,po prostu nie wiem skąd ściągnąć,googlałem,googlałem i nic nie znalazłem,może ktoś wie skąd to ściągnąć za darmo chodzi o mapę północnej polski a konkretnie o Lidzbark Warm.
Napisano
Najbardziej aktualną,jak to tylko możliwe,szukałem tam ale nie znalazłem tej mapy,więc zrobiłem inaczej,ściągnąłem plan miasta-akurat w granicach miasta mieści się potrzebny mi rejon,wrzuciłem plan do Gimpa jako warstwę,następnie wrzuciłem plan bitwy też jako warstwę,ustawiłem przezroczystość,wyskalowałem plan bitwy do planu miasta,dopasowałem charakterystyczne punkty takie jak rzeki, jeziora,drogi do siebie na obydwu planach i wyszło doskonale,teraz przynajmniej wiem gdzie dokładnie toczyła się bitwa,na wiosnę ruszam w pole z wykrywaczem,dzięki i pozdrawiam.
Napisano
Ja kiedys zrobiłem tak: niemiecka mapę odbiłem na foli i potem przyłozyłem do wspołczesnej mapy ( były to oczywiscie wybrane fragmenty terenu które mnie interesowały i musiały byc w tej samej skali).pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie