Skocz do zawartości

Pytanie do elektryków/elektroników

martini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie dotyczące zasilaczy od laptopów. Do mojego komputera jest zasilacz 19v 3.42A. Ostatnio wpadł mi w ręce drugi laptop, który potrzebuje zasilacza 19v 2.6A. Czy jeśli podłącze ten 3,42A do laptopa który wymaga 2,6A, to czy moge spalić laptopa, czy zasilacz jest na tyle inteligentny" że sam dobierze odpowiednie natężenie. Nie znam się na elektronice, może tutaj ktoś mi pomoże.
Pozdro
Napisano
Będzie dobrze.

Książka od fizyki ósma klasa podstawówki i wszystko jasne .

pozdrawiam .

PS' dla jasności - możesz podłączac.
Napisano
Bez obaw martini. To nie jest w tym przypadku ważne ile daje zasilacz tylko ile chce komputer. Tzn zasilacz ma maksymalną obciążalność 3,42A i nie da więcej, a jeżeli urządzenie podłączone potrzebuje mniej (tu 2,6A) to zasilacz nie będzie po prostu w pełni wykorzystany. Mam nadzieję że w miarę sensownie to napisałem. Pozdrawiam.
Napisano
80% laptopów ma identyczne zasilacze jednej firmy różniace się jedynie naklejką.

Swoistą odmianą są amerykańskie Mac'i i wszystko spod znaku Apple, także bez obaw.
Napisano
A to prawda z tym zasilaczami, teraz większość jest 19v 3,42a:) ale ten co testowałem to laptopik starszej daty (jest to pentium II) więc wolałem się upewnić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie