Skocz do zawartości

Nazewnictwo ekwipunku radzieckiego II WŚ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aha jeszcze pas. Może być parciano- skórzany albo po prostu ramowy z klamrą z jednym bodźcem, skórzany- jak stare monowskie. Nie kupuj pasa z klamra posiadająca gwiazdę bo nie pasuje do piechura z 1944/45 roku.
Pozdrowionka
Napisano

Witam.Mam pytanie związane z mundurami radzieckimi.Są jak mi się wydaje z lat siedemdziesiątych,ale spodnie są identyczne jak na zdjęciu Kolegi.Jak pracowałem jeszcze na początku lat dziewiędziesiątych w PZLHYDRAL" we Wrocławiu to mieli cały magazyn tych mundurów i wydawali je jako ubrania robocze.Udało mi się załatwić osiem kompletów.
Czy można na podstawie tej pieczątki(niewiem czy będzie dobrze widoczna)ustalić wzór tej kurtki.Jak dla mnie jest fantastyczna.Krój tradycyjny.Przód,boczek i tył z jednego kawałka.Zapinana na kryte guziki pod szyję.Patki kieszeni górnych pod skosem.Kieszenie wewętrzne.Rękawy tradycyjne.Dwuszwowe.Tkanina też jest fajna tylko niestety dość słaba.

Mam nadzieję,że Kolega który założył wątek mi wybaczy.

Pozdrawiam
riteks

• 3 weeks later...
Napisano
To i ja dorzucę coś od siebie ;-)
Wersja zimowa - watowana.
Gdzie:
1) Furażerka polowa z gwiazdą w maskowaniu;
2) Kurtka watowana (tzw. kufajka, waciak);
3) Pałatka przeciwdeszczowa;
4) Rękawice trójpalcowe, ocieplane;
5) Ładownica na naboje kal. 7,62 - ze sztucznego materiału;
6) Pas główny, skórzany, jednobolcowy;
7) Podhełmówka dwustronna;
8) Manierka wz. 31 (bez pokrowca);
9) Ładownica na granaty;
10) Menażka radziecka (dolna część) na sznurku (warunki frontowe);
11) Torba na maskę p.gaz (zapożyczona od Grzesia);
12) Spodnie watowane.
Napisano

No i obuwie - buty filcowe, tzw. walonki.

Na powyższym zdjęciu była jeszcze nieprawilna ładownica - bo powojenna, dwukomorowa. Ale mam nadzieję, że nie zostanę przez to rozstrzelany :-)

Napisano
Podhełmówka raczej tez odpada... Jak sam nie zabrał niemcowi to nie miał...jeszcze jesli była by rozpinana z przodu, ale to tez tylko raz na jakims zdjęciu widziałem... ruskiemu musiala wystarczyc furazerka wywinięta i założona jak czapka pod hełm
Kolor spodni,lepiej wyglada piaskowy ( tak jak góra )
W ładownicy zmienił bym zapiecie...

heheh no i ciekawie sie wątek zapowiada bo wbrew pozorom nie zawsze pasują fanty powojenne...
Napisano
Ajć, przepraszam, oczywiście chodziło o ładownicę na granaty :-) Podczas wojny była trójkomorowa, dwukomorowa to już Afganistan :-)
Napisano
Ale wystepowało kilka wzorów tych ładownic. Różniły się zapięciem ;)
A mam do kolegów pytanie, a mianowicie: http://allegro.pl/item550095763_mosin_ladownica_parciana.html

Co sądzicie na temat tej ładownicy? Czy używanie jej do rekonstrukcji nie jest przestępstwem" ?

Pozdrawiam ;)
Napisano

Owszem, występowało kilka wzorów ładownic na granaty, różniły się zapięciem, ale zawsze miały trzy komory. Widziałem też kiedyś na ostfroncie ładownicę dwukomorową, uszytą po z kawałka materiału i zapinaną na dwa guziki, ale to była ewidentna samoróbka.

Co do ładownicy z allegro, mi się ona prywatnie nie podoba i nie radzę jej używać. W załączniku kilka wzorów, które są raczej pewne ;-)

Napisano

Pytanie do specjalistów od radzieckiego ekwipunku - czy pokrowce na wojenne manierki różniły się w znacznym stopniu od tego?

Napisano
Chodzi mi raczej o oprawienie" w ten pokrowiec radzieckiej manierki z 1938 r. i powieszenie jej na ścianie, nie będzie to chyba profanacja?
Napisano
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/rkka/galerie/fanty/przybornik.jpg&imgrefurl=http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/rkka/main.php%3Ftarget%3Dbronimundur&usg=__2UOKqSktxe6bVC64OnmlWmt2l_w=&h=375&w=500&sz=24&hl=pl&start=1&tbnid=F4GdSkcopv9qHM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dprzybornik%2Bdo%2Bmosina%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa%3DG
tu masz wszystko
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie