R51 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 No to i tyle. Opisy sa może lakoniczne ale zapraszam do dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Aha jeszcze pas. Może być parciano- skórzany albo po prostu ramowy z klamrą z jednym bodźcem, skórzany- jak stare monowskie. Nie kupuj pasa z klamra posiadająca gwiazdę bo nie pasuje do piechura z 1944/45 roku.Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Witam.Mam pytanie związane z mundurami radzieckimi.Są jak mi się wydaje z lat siedemdziesiątych,ale spodnie są identyczne jak na zdjęciu Kolegi.Jak pracowałem jeszcze na początku lat dziewiędziesiątych w PZLHYDRAL" we Wrocławiu to mieli cały magazyn tych mundurów i wydawali je jako ubrania robocze.Udało mi się załatwić osiem kompletów.Czy można na podstawie tej pieczątki(niewiem czy będzie dobrze widoczna)ustalić wzór tej kurtki.Jak dla mnie jest fantastyczna.Krój tradycyjny.Przód,boczek i tył z jednego kawałka.Zapinana na kryte guziki pod szyję.Patki kieszeni górnych pod skosem.Kieszenie wewętrzne.Rękawy tradycyjne.Dwuszwowe.Tkanina też jest fajna tylko niestety dość słaba.Mam nadzieję,że Kolega który założył wątek mi wybaczy.Pozdrawiamriteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Niestety nie mam pojęcia co to może być, ale może znajdzie się ktoś mądry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Miałem nadzieję.Dzięki i sory za zaśmiecenie wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Spasiba wam bardzo, teraz to mogę się zabierać do roboty!Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 To i ja dorzucę coś od siebie ;-)Wersja zimowa - watowana.Gdzie:1) Furażerka polowa z gwiazdą w maskowaniu;2) Kurtka watowana (tzw. kufajka, waciak);3) Pałatka przeciwdeszczowa;4) Rękawice trójpalcowe, ocieplane;5) Ładownica na naboje kal. 7,62 - ze sztucznego materiału;6) Pas główny, skórzany, jednobolcowy;7) Podhełmówka dwustronna;8) Manierka wz. 31 (bez pokrowca);9) Ładownica na granaty;10) Menażka radziecka (dolna część) na sznurku (warunki frontowe);11) Torba na maskę p.gaz (zapożyczona od Grzesia);12) Spodnie watowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 I zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 No i obuwie - buty filcowe, tzw. walonki. Na powyższym zdjęciu była jeszcze nieprawilna ładownica - bo powojenna, dwukomorowa. Ale mam nadzieję, że nie zostanę przez to rozstrzelany :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Bardziej za ta ladownice na granaty ;) Z tego co wiem jest to wzor juz powojenny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Podhełmówka raczej tez odpada... Jak sam nie zabrał niemcowi to nie miał...jeszcze jesli była by rozpinana z przodu, ale to tez tylko raz na jakims zdjęciu widziałem... ruskiemu musiala wystarczyc furazerka wywinięta i założona jak czapka pod hełmKolor spodni,lepiej wyglada piaskowy ( tak jak góra )W ładownicy zmienił bym zapiecie... heheh no i ciekawie sie wątek zapowiada bo wbrew pozorom nie zawsze pasują fanty powojenne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Ajć, przepraszam, oczywiście chodziło o ładownicę na granaty :-) Podczas wojny była trójkomorowa, dwukomorowa to już Afganistan :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Ale wystepowało kilka wzorów tych ładownic. Różniły się zapięciem ;)A mam do kolegów pytanie, a mianowicie: http://allegro.pl/item550095763_mosin_ladownica_parciana.htmlCo sądzicie na temat tej ładownicy? Czy używanie jej do rekonstrukcji nie jest przestępstwem" ?Pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Owszem, występowało kilka wzorów ładownic na granaty, różniły się zapięciem, ale zawsze miały trzy komory. Widziałem też kiedyś na ostfroncie ładownicę dwukomorową, uszytą po z kawałka materiału i zapinaną na dwa guziki, ale to była ewidentna samoróbka.Co do ładownicy z allegro, mi się ona prywatnie nie podoba i nie radzę jej używać. W załączniku kilka wzorów, które są raczej pewne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 Stokrotne dzięki!Na innych wątkach pisano, że cena takiego kompletu wyniesie ok. 800/900 zl, a co Wy o tym myślicie.Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Pytanie do specjalistów od radzieckiego ekwipunku - czy pokrowce na wojenne manierki różniły się w znacznym stopniu od tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 http://www.rkka.ru/iuniform.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 A bardziej dokładny link, bo się nie orientuję w tej stronie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Jeli chodzi tu o rekonstrukcje to smialo mozesz jej uzyc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Chodzi mi raczej o oprawienie" w ten pokrowiec radzieckiej manierki z 1938 r. i powieszenie jej na ścianie, nie będzie to chyba profanacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Wzor pokrowca nie zmienil sie praktycznie od 2 ws. Sam takiego uzywam. Mogl sie roznic odcieniem, a tak to z tego co wiem to jest identyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Dzięki za pomoc! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/rkka/galerie/fanty/przybornik.jpg&imgrefurl=http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/rkka/main.php%3Ftarget%3Dbronimundur&usg=__2UOKqSktxe6bVC64OnmlWmt2l_w=&h=375&w=500&sz=24&hl=pl&start=1&tbnid=F4GdSkcopv9qHM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dprzybornik%2Bdo%2Bmosina%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa%3DG tu masz wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 7 Maj 2009 Autor Share Napisano 7 Maj 2009 a czy szanowny Kolega r51 posiada może pepeszę lub mosina?Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.