Skocz do zawartości

Nazewnictwo ekwipunku radzieckiego II WŚ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, chciałbym skompletować mundur radziecki z lat 44/45 (piechota) i przyda mi się lista pełnych nazw poszczególnych elementów (ciuchy i ekwipunek) - będzie to pomocne przy wyszukiwaniu ich w internecie itp.

Z góry dziękuję za pomoc,
pzdr
Herman
  • Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chodzi Tobie o okreslenie modeli czy raczej o nazwy rosyjskie poszczególnych przedmiotów tak jak np:

gimnastiorka- bluza
sztany-spodnie
piłotka- furażerka
pietlice- patki
podsumki- ładownice
riemień- pas
stalnyj szliem- hełm

itd itp
(piszę fonetycznie bo nijak się nie orientuje w tabulaturach grażdanki dla łacińskiej klawiatury)

Pozdrawiam
Napisano

Tutaj masz taki zestaw podstawowy (bez butów). Za kilka dni kiedy żona przywiezie mi mój aparat fotograficzny pstrykne lepsze zdjęcia.

• 2 weeks later...
Napisano
Chodzi mi o takie nazwy, które pomogą mi znaleść poszukiwane przednioty, bo jak wpiszę na allegro <ruska bluza> to nie koniecznie znajdę to co trzeba. Najfajniej by było gdybyś podał oryginalne ruskie nazwy. Ten Twój mundur to replika tego z 44/45r.?

Herman
Napisano
Szukaj na początek przez kategorię:

Allegro › Kolekcje › Militaria › Umundurowanie i Wyposażenie › Rosja i ZSRR › ZSRR i Rosja od 1991

Czyli: http://www.allegro.pl/13920_zsrr_i_rosja_od_1991.html?order=t&view=gtext

5 stron do przejrzenia to mały pikuś...
Napisano

... no to jedziemy.
zacznę trochę bez ładu ale mam nadzieję zostanie mi to wybaczone. Chodziło Tobie o umundurowanie i wyposażenie radzieckiego żołnierza piechoty z lat 44/45. Proszę bardzo:
Saperka radziecka. W sprzedaży jest ich sporo. Nie zmieniły się przez całe dziesięciolecia po II WŚ. Ostrożniej z amką" bo w sprzedaży jest dużo modeli powojennych, które zdecydowanie różnią się od wojennych (wojenne wkłada się od góry" powojenne od dołu")

Napisano

ładownice do Mosina wykonane z ceraty, paski zapinające komory i wykończenia skórzane. Na 1941 rok nie przejdą. Koniec wojny- idealne.

Napisano

Niestety nie mam obiektywu szerokokątnego więc nie pokażę Tobie płaszcz- pałatki w pełnej krasie. Uwierz mi że jest to prostokąt materiału, gdzie jeden z narożników ściągany sznurkiem tworzy kaptur. W tej rosyjskiej zelcie" znajduje się pojedynczy otwór na rękę żołnierza (jeśli praworęczny to lewą, druga pozbawiona otworu poła zakrywa prawą rękę z bronią)

Napisano

Bluza czyli gimnastiorka". Wkładana przez głowę. Guziki stalowe. Model z końca wojny. Materiał jak furażerka i spodnie.

Napisano

Plecak, lub raczej worek na rzeczy". Po prostu wór z przyszytą w dwóch miejscach taśmą. Uwaga: w sprzedaży worki używane obecnie przez armię rosyjską i okoliczne. Róznią się doszytymi troczkami i zewnętrną kieszenia, której w plecakach wojennych nie było.

Napisano

Radziecki sześcionitowiec". Używany jeszcze niedawno, więc banalnie łatwy do kupienia i tani. Na rok 44 zupełnie wystarczy.

Napisano

Sapagi" czyli buty. Dla piechura bardziej typowe trzewiki ale ze względu na trudności z nabyciem odpowiednio koszernych" trzewików poprzestałem na wysokich butach z cholewami.

Napisano

No i jeszcze szynel. Sa pagony ale brak patek. Zgodnie z regulaminem szynel winien kończyć się 30 cm nad ziemią. Takie szynele nosili jeszcze niedawno. Dosyć łatwe do kupienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie