Hermanos Napisano 15 Styczeń 2009 Autor Napisano 15 Styczeń 2009 Witam, chciałbym skompletować mundur radziecki z lat 44/45 (piechota) i przyda mi się lista pełnych nazw poszczególnych elementów (ciuchy i ekwipunek) - będzie to pomocne przy wyszukiwaniu ich w internecie itp.Z góry dziękuję za pomoc,pzdrHerman
R51 Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Chodzi Tobie o okreslenie modeli czy raczej o nazwy rosyjskie poszczególnych przedmiotów tak jak np: gimnastiorka- bluzasztany-spodniepiłotka- furażerkapietlice- patkipodsumki- ładowniceriemień- passtalnyj szliem- hełmitd itp (piszę fonetycznie bo nijak się nie orientuje w tabulaturach grażdanki dla łacińskiej klawiatury)Pozdrawiam
R51 Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Tutaj masz taki zestaw podstawowy (bez butów). Za kilka dni kiedy żona przywiezie mi mój aparat fotograficzny pstrykne lepsze zdjęcia.
Hermanos Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 Chodzi mi o takie nazwy, które pomogą mi znaleść poszukiwane przednioty, bo jak wpiszę na allegro <ruska bluza> to nie koniecznie znajdę to co trzeba. Najfajniej by było gdybyś podał oryginalne ruskie nazwy. Ten Twój mundur to replika tego z 44/45r.?Herman
mario33 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Szukaj na początek przez kategorię: Allegro › Kolekcje › Militaria › Umundurowanie i Wyposażenie › Rosja i ZSRR › ZSRR i Rosja od 1991Czyli: http://www.allegro.pl/13920_zsrr_i_rosja_od_1991.html?order=t&view=gtext5 stron do przejrzenia to mały pikuś...
R51 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Obiecuje że w niedzielę podeślę zdjęcia. Ostatnio mam dużo bieganiny ale przewiduję poprawę:)
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 ... no to jedziemy. zacznę trochę bez ładu ale mam nadzieję zostanie mi to wybaczone. Chodziło Tobie o umundurowanie i wyposażenie radzieckiego żołnierza piechoty z lat 44/45. Proszę bardzo:Saperka radziecka. W sprzedaży jest ich sporo. Nie zmieniły się przez całe dziesięciolecia po II WŚ. Ostrożniej z amką" bo w sprzedaży jest dużo modeli powojennych, które zdecydowanie różnią się od wojennych (wojenne wkłada się od góry" powojenne od dołu")
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 ładownice do Mosina wykonane z ceraty, paski zapinające komory i wykończenia skórzane. Na 1941 rok nie przejdą. Koniec wojny- idealne.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Niestety nie mam obiektywu szerokokątnego więc nie pokażę Tobie płaszcz- pałatki w pełnej krasie. Uwierz mi że jest to prostokąt materiału, gdzie jeden z narożników ściągany sznurkiem tworzy kaptur. W tej rosyjskiej zelcie" znajduje się pojedynczy otwór na rękę żołnierza (jeśli praworęczny to lewą, druga pozbawiona otworu poła zakrywa prawą rękę z bronią)
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Spodnie czyli sztany". Kolor piaskowy, materiał drelichowy o dosyć grubym splocie.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Furażerka, czyli pilotka". Materiał analogiczny jak spodnie
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Bluza czyli gimnastiorka". Wkładana przez głowę. Guziki stalowe. Model z końca wojny. Materiał jak furażerka i spodnie.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Plecak, lub raczej worek na rzeczy". Po prostu wór z przyszytą w dwóch miejscach taśmą. Uwaga: w sprzedaży worki używane obecnie przez armię rosyjską i okoliczne. Róznią się doszytymi troczkami i zewnętrną kieszenia, której w plecakach wojennych nie było.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Radziecki sześcionitowiec". Używany jeszcze niedawno, więc banalnie łatwy do kupienia i tani. Na rok 44 zupełnie wystarczy.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Sapagi" czyli buty. Dla piechura bardziej typowe trzewiki ale ze względu na trudności z nabyciem odpowiednio koszernych" trzewików poprzestałem na wysokich butach z cholewami.
R51 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 No i jeszcze szynel. Sa pagony ale brak patek. Zgodnie z regulaminem szynel winien kończyć się 30 cm nad ziemią. Takie szynele nosili jeszcze niedawno. Dosyć łatwe do kupienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.