Skocz do zawartości
  • 0

pociski-lub kule

manierka

Pytanie

Napisano

proszę o identyfikacje tego oto znaleziska wyszło tego ponad 100szt w jednym miejscu 10x10 metrów duze zgrupowanie ale i pojedyncze nawet 100m dalej dokładnie terenu w koło nie czesałem bo był niedostepny w tym czasie pewnie jest tego sporo wiecej bo miałem jeszcze stary wykrywacz lezały tez w pobliżu fragmenty ołowiu jak by po wytopie tak ok 100 metrów dalej na nasypie morenowym te kule w wiekszości znalazłem u podnuza tego nasypu i w zboczu jest tego mnustwo szybko sie człowiek nudzi:)ale do żeczy co to jest i z jakiego okresu pochodzi pojedyńczą taką znalazłem w innym oddalonym o 15km miejscu

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o identyfikacje tego oto znaleziska wyszło tego ponad 100szt w jednym miejscu 10x10 metrów duze zgrupowanie ale i pojedyncze nawet 100m dalej dokładnie terenu w koło nie czesałem bo był niedostepny w tym czasie pewnie jest tego sporo wiecej bo miałem jeszcze stary wykrywacz lezały tez w pobliżu fragmenty ołowiu jak by po wytopie tak ok 100 metrów dalej na nasypie morenowym te kule w wiekszości znalazłem u podnuza tego nasypu i w zboczu jest tego mnustwo szybko sie człowiek nudzi:)ale do żeczy co to jest i z jakiego okresu pochodzi pojedyńczą taką znalazłem w innym oddalonym o 15km miejscu

Napisano
na zdjęciu wskazałem strzałkom jedna lepiej zachowana kule która nosi 4 poziome naprzeciw ległe slady myśle że pozostałe tez takie maja tylko patyna pokryła
Napisano
Witam.Wygląda na to,że ten nasyp to stary kulochwyt.Jeśli tam była strzelnica,to opłaca się dokładnie schodzić okolicę.Pozdro.*
Napisano
też taka myśl mi przyszła do głowy że to miejsce tak mogło byc wykorzystywane chociaz wszystko wygląda naturalnie ale jednak ta ilość 2 rzeczy mi sie nasuwaja albo strzelnica albo jakaś mała bitwa czy coś takiego nie mam innej opcji:)ale okres mnie interesuje i od czego to jest:)
Napisano
też myślałem o tym że moze to miejsce po starej strzelnicy ale teren dziewiczy no i dęby tak ok 200 lat nawet tam rosną 2 opcja to jakas potyczka innych opcji nie mam pozdro:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie