ramzes0 Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 Ta mapka jest tylko takim okazaniem terenu jeśli ktoś bd chciał dam mapę dobrze opracowaną z opisami i uwagami co do tego miejsca Okolice przed Grodkowem a Żelazną woje. Opolskie Gmina GrodkówPowiat: BrzegLas ten kryje dziwną formacje okopów coś w stylu kwadratuja jestem początkujący w tym wszystkim wykrywacz kupiłem dopiero tydzień temu ale nastroiłem go już porządnie he czekam aż śnieg puści bo ziemia nie taka twarda.Ale wróćmy do naszego lasu cóż jeśli ktoś może coś na ten temat powiedzieć to proszę a jeśli ktoś miałby zamiar wybrać się ze mną na eksploracje w teren to proszę napisać albo zadzwonić 604506984 cóż warto to przeszukać bo to kryje jeszcze dużo tajemnic.proszę o wasze opinie i jeśli coś wiecie kto tam walczył to proszę może to ma jakiś sens z Lotniskiem w Starym Grodkowiebo jest właśnie w tym kierunku to wszystko to tyle dziękuje !!!
grove3 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Spóźniłeś się kolego z tym szukaniem kilka dobrych lat .Ale życzę powodzenia i szybkiego zejścia śniegów .
ramzes0 Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 Wiem pamiętam teraz mam 17 lat rocznikowo ale gdy miałem ok 9 to pamiętam że jak chodziłem z rodzicami na spacer to tam było tych ludzi od groma co spacer kogoś widzieliśmy nieraz w jeden dzień do ok 10 osób zazwyczaj sobota i niedziela wiem że nieźle spenetrowali ten las ale myślę że nie wszystko zostało odkryte zapewne te tereny podmokle kryją wiele a z resztą to dla was obok mam inne miejsce na które ani brzescy nie wchodzili ani nikt więcej od strony Kopic 0,5 km od tego lasu jest inny tam była jakaś bitwa chyba bo w starych drzewach jest wiele kul może ktoś tym się zainteresuje to powiem co i jak bardziej tamto miejsce nikt go nie sprawdzał i może kryć wiele po takiej bitwie na co wykazują kule w drzewach pozdrawiam a wie ktoś czy to nie był jakiś obóz może tam w lesie grodkowskim
tendrzak Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Kiedyś przed paroma laty podreptałem nawet dwukrotnie na to zapomniane lotnisko pod Grodkowem. Trzeba przyznać że jak na lotnisko sportowe było ładnie urządzone, kilka hangarów w tym murowane, drogi do wytaczania samolotów na pole wzlotów były betonowe, niektórzy myślą że to pas startowy , ale to błąd, to tylko drogi betonowe przyhangarowe, jakieś cyferblaty tam znalazłem, przy jednym z nich był mały zbiornik p-poż, a w nim od groma śmieci, niestety masę tam wrzucono szkła puszek i wszelkiego rupieciarstwa , tak że teraz to małe bagienko , ale... na haku wyszła zgnita skorupa bomby lotniczej ćwiczebnej , oraz lufy od MG 42 - niestety to bagienko jest zakwaszone i korozja wcina metal aż miło, więc zgnitki takie że zostawiłem, nic się nie nadawało do zabrania, aby coś tam wygrzebać trzeba by fadromką wybrać ten zbiornik. Oprócz tego znajdują się tam na głównym placyku dwa magazyny po zbiornikach paliwowych, basen 25 metrowy pływacki zawsze pełen wody gruntowej", oraz resztki stacji pomp ,odwadniania lotniska. Niestety teren lotniska znajduje się blisko rzeczki i wody gruntowe trzymają ten teren we władaniu. Z uwagi że w trakcie wojny teren lotniska był przez niemców odbijany i utrzymywany w ich rękach przez blisko miesiąc czasu, dlatego istotnie lasy naokoło i poza lotniskiem aż świszczą od urwiłapek. Nadmieniam że przy lotnisku mieszka leśniczy który jest coraz mniej zadowolony z wizyt nieproszonych gości z wykrywarkami, bo las powoli naokoło zaczyna przypominać jakby walki nadal się toczyły, obecnie z psem i flintą oczekuje gości z wykrywarkami którzy chcą mu je zostawić z podziękowaniem że nie muszą ich już taszczyć do domu a chcą się spotkać na przyjemnej pogawędce z sędzią w sądzie grodzkim.
stg1971 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 żelazna przetrzepana w 1990r.przez ekipę z wrocławia.doszczętnie czasami ktoś tam jeszcze pojedzie ale las sobie odpuszczą,wychodziły tam np. m-34.czeskie,trochę złomu w postaci k-98,p-08,mg34,42,garnki radzieckie i niemcy,co do lasu w kopicach to niezły magazyn z hantami wz24 i oczywiście na południu lasu jednostka RAD.generalnie temat super słodko schodzony włącznie ze stawem,który w 2007 był bez wody.pozdrawiam i życzę powodzenia.
ramzes0 Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 Dzięki za ostrzeżenie he heZ resztą lotnisko jest tak spenetrowane, że żal tam szukać czego kolwiek lepiej zostawmy to ziemi...
tadekniejadek Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Las ten kryje dziwną formacje okopów coś w stylu kwadratu" jeżeli to coś ma jeszcze wzniesienie pomiędzy tymi okopami to na 100% jest to mogiła, daj spokój tym co tam są pochowani i nie rozkopuj ich. Jeżeli uraziłem tą uwagą to przepraszam, nie miałem zamiaru.
stg1971 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 moja wiadomość trochę cię odstraszyła ,ale zawsze warto wrócić kiedyś śmigało się z PI stasiaka i wlf wrocka,potem smętki,po 1997 roku dopiero kupowano whitesy i inny sprzęt zachodni.reguła jest prosta nigdy nie wytrzepiesz terenu na 100 procent,warto pojechać,i o efektach daj znać.
wm Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Teren rzczywiście jak już koledzy wspomnieli spenetrowany dośc dobrze. Co do historii walk i samego lotniska jest to dość dobrze opisane. I to nie wyglądało tak jak słyszałem w opowieściach od niektórych osób które tam kopały. Teren ciekawy kiedyś sie troche zajmowałem nim ale bardziej od strony historycznej.
ramzes0 Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 to do tatdkaniejadkapomiędzy nie nie występują wzniesienia ale przed od strony wsi jest linia wzniesienie długie tzn rów stary z jednej strony to normalny tylko po drugiej stronie od lasu chyba podsypana była linia :D takie coś po niżej gwiazdki to okopy a te duże I to linia i potem rówa jeśli nawet to groby to warto było by iść do gminy i strać się o jakąś kapliczkę krzyż tablicę upamiętniającą może jakąś msze tam odprawić itd ale wątpię żeby to były mogiły *I r *I ó *I w *I
Robi65 Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 W tak zwanym Lesie Miejskim (czyli między Grodkowem a Żelazną) stacjonowały oddziały AC , które 15 marca 45 przełamały obronę niemiecką. Stanowiska nienieckie, zresztą nieliczne były w lesie za folwarkiem Orlichów.
ramzes0 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 Hmmm ciekawe ... pewnie z archiwum państwowego w ogóle to fajnie że ktoś się tym zainteresował dzięki Robi65 czyli już tą date można sobie zapisać i w ten dzień zapalić świeczkę w lesie heh może jak by się dało to jakiś krzyż wznieść ku ich pamięci ale tu trzeba więcej wiadomościmasz coś więcej o tym AC bo nie słyszałem o nim nigdy.....
ramzes0 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 Grupa z Brzegu poszukiwaczy można się jakoś przyłączyć >>?? jakieś warunki mam 17 lat kocham militaria okres 2 woj szczególnie xD
ramzes0 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 Albo ktoś z Grodkowa jakiś kontakt słyszałem o grupie poszukiwaczy w GRD
tendrzak Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 oj ramzes nie słyszałeś o AC !!!! Armia Czerwona
ramzes0 Napisano 15 Styczeń 2009 Autor Napisano 15 Styczeń 2009 A ;D to wiem heh ale nie skojarzyłem myślałem że to jakiś inny oddział
koles Napisano 18 Styczeń 2009 Napisano 18 Styczeń 2009 Podaję wam linka do rysunku sporządzonego przez radzieckiego żołnierza.http://forum.nysa.pl/download.php?id=4782
Rujewit Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 A ja powiem tak co do tych rejonów między Żelazną a Grotkowem to nie są tak bardzo przekopane jakby się wydawało, może nie są już tak bogate w fanty jak na początku lat 90 ale i tak potrafią zaskoczyć. Ja jeżdżę tam od jakiś kilkunastu ładnych lat i cały czas da się coś ciekawego znaleźć - tylko trzeba szukać, a niestety teren jest rozległy. A co do terenów Grotków i okolice to te rejony są jeszcze dziewicze" wystarczy pytać się ludzi z Nysy oni wiedzą najlepiej... ;)
Rujewit Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 Co do Żelaznej to nie jest przekopana bo główne działania przebiegały na polach a to co po pobojowisku zostało łącznie z poległymi żołnierzami zostało powrzucane do transzei i okopów jaki tam były... A las za Żelazną może i pełen okopów ale pustych jedynie mnóstwo pepechy świadczy o toczących się tu walkach.. Ale na pewno tam coś jeszcze zalega... tylko jak pisałem wyżej trzeba się nachodzić...
Rujewit Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 Ups.. zwracam honor! Ja cały czas miałem na myśli Żelazną tą bliżej Opola ;P W ogóle wyleciała mi z głowy na koło Grodkowa..
ramzes0 Napisano 22 Styczeń 2009 Autor Napisano 22 Styczeń 2009 HE he:D wiem o którą ci chodzi xD i tak Wrocław rozkradł to co było u nas nie ma co ... nakopali się nie źle.... .. teraz tylko łuski... hahaha
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.