Skocz do zawartości

Podziemia w pewnym podkarpackim miasteczku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!
Napiszę krótko:
W pewnym małym miasteczku istnieją podziemia, odkryte w latach 70.
Było zainteresowanie tymi tunelami, ale nie dano rady wypompować wody i wejście do tuneli zostało zamurowane.
Nie jest to żadna bajka. Wejście wraz z kolegami odkrył ktoś z mojej rodziny.
Szukam kogoś kto byłby chętny do exploracji tych podziemi.
Pozdrawiam

Obawiam się, że i moja, i innych Użytkowników szklane kule szwankują. I tym samym, jeśli w ten enigmatyczny sposób chcesz skompletować ekipę do eksploracji, to masz problem. Bez podania jakiejkolwiek lokalizacji wszystko będzie na poziomie wróżenia z fusów.

PS Rozumiem Twój ewentualny lęk przed podaniem szczegółów, ale ...

ciekawy temat,na podkarpaciu jest wiele małych miasteczek,mówisz że nie udalo się wypompowąć wody to już jakiś namiar,ale do rzeczy czy wchodzi w gre nurkowanie? czy wystarczyą wodery i ponton. No i oczywiście podaj trochę wiecej szczegółów co do miejsca.Czy to czasem nie Sanok ? tak jakoś mi przyszlo do głowy.

Ja jestem chętny, jeśli podasz mi lokalizację (chociaż na priv) to postaram się coś więcej dowiedzieć o tych podziemiach przed ew. eksploracją. Mam kolegę, który grzebie w różnych archiwach, m.in. w Wiedniu, pewnie by coś znalazł.
Co do podziemnych tajemnic, to raczej nie nastawiaj się optymistycznie. Jarosław, z którego pochodzę, cały stoi na podziemiach (rynek i jego okolice), kilkanaście lat temu nic w nich nie było ciekawego. Tunele i piwnice to często dawne składy kupieckie.
To tyle wróżenia z fusów :) Więcej będzie, jeśli napiszesz, jakie to miasteczko.

Witam Wszystkich!
Nie podaje szczegółów bo nie chcę mieć zjazdu różnej maści eksploratorów.
Nie wiadomo co w nich jest. Nie nastawiam się na skarby" bo pewnie są puste. Chodzi mi tylko o to, żeby te tunele zostały zbadane.

tomekcruss jak masz być taki złośliwy to się nie wypowiadaj.

Nie jest to Sanok ani Krosno.
Ale skoro mam nicka milo_Krosno to będzie gdzieś nie daleko ;)
Jest to bardzo małe miasteczko.
Przed wojną większość mieszkańców stanowili Żydzi.
Jak wspomniał kolega pająk są to zapewne piwnice kupieckie.
W latach 70 pływano na pontonie, ale nie wyklczone, że w dalszej części tych tuneli można nurkować.
Wypompowano część wody i zaczęto je penetrować, ale nastepnego dnia woda znowu wszystko zalała.

Ekipę" która odkryła te tunele przystawiły wielkie metalowe drzwi.
Sklepienia tych tuneli były łukowate zbudowane z cegieł.
Eksploracja ich nie jest prosta, jak by była to bym już w środku był. Wejście o którym wspomniałem znajduje się w budynku prywatnym, który prawdopodobnie jest wpisany na listę zabytków.
O innych wejściach nie słyszałem, ale gdzieś na pewno istnieją.
Potrzebne by były stosowne pozwolenia, zgoda i wsparcie władzy itd.
Jak dalej kogos to interesuje piszcie.
Pozdrawiam

Dodaje jeszcze zdjęcie tego miasteczka z końca XIX w.
Zaznaczony budynek to własnie ten, o którym pisze. W jego piwnicach było to wejście. Odkryto je przez przypadek, podczas sprzątania.

JEŚLI KTOŚ ROZPOZNA TO MIEJSCE PROSZĘ O DYSKRECJE.

I o kontakt, na tym forum jest kilka osób z okolicy tego miejsca.
Pozdrawiam

Domyślam się co to za miasteczko, chociaż pewien nie jestem. Jeśli to to, co myślę, to miałem tam kumpla, ktory bardzo dużo wiedział i na pewno by pomógł. Niestety w Sylwestra zmarł :/ Ale i tak można zaglądnąć do pewnej organizacji i się na niego powołać.
Jeśli mamy coś działać, to proszę o podanie na priv lokalizacji. Do lata możnaby załatwiać sprawy papierkowe, a później spróbować wejść.
Od razu mówię, że nie mam wiele czasu na hobby, ale chętnie Ci pomogę w miarę możliwości.

• 1 month later...
Witam.
Ciekawy temat. O ile sie nie myle byłem pare razy w tym miejscu przejazdem, dodane zdjęcie jest stare.
Ciekawie jak będzie z pozwoleniem aby tam coś pogrzebać. Słyszałem że byli chętni ale za duże koszty akcji o odwadze nie wspomne.

• 2 weeks later...
Panowie!
Zainteresowanie tym temtem było takie, że napisały do mnie 4 osoby.
Prywatnie nie ma co liczyć z exploracją tych tuneli.
Prawdą jest, ze koszty nie były by małe.
Dlatego formułuje pytanie:
Jaka organizacja mogła by się tego podjąć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie