Skocz do zawartości

Spodnie M37 Steigrau

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii orła dragońskiego. W czasie II wojny noszono go w 3 batalionie motocyklowym przekształconym w pancerny dyon rozpoznawczy o tym samym numerze. Jak rozumiem przez cały czas noszono w tej jednostce barwy broni kawalerii?
Ponawiam pytanie dlaczego Niemcy stosowali spodnie w odmiennym kolorze?

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Pytanie bardzo ciekawe – mnie też nurtuje ono do dawna.
Jak do tej pory nie znalazłem przekonywującego wyjaśnienia.
„Gdybania” na jakie się natknąłem na różnych forach dyskusyjnych dotyczą mody i tłumaczą inny kolor spodni niż bluzy efektem estetycznym – nie jest to do końca bezpodstawna teoria, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że mundur M36 dla Wehrmachtu zaprojektował Hugo Boss (ojciec), którego firma szyła mundury nie tylko dla WH, ale również dla innych służb III Rzeszy.
To by wyjaśniało późniejszą zmianę koloru spodni na feldgrau, kiedy względy praktyczne (ekonomiczne) wzięły górę nad estetycznymi w zakresie produkcji mundurów dla WH.

Pozdro
Hindus

jasne , wtedy drogi były brukowane zazwyczaj, do tego szarotkja na czapce z łodyżką lub bez i facet wtapiał się w otoczenie...wybaczcie Panowie te dowcipy ale jakoś tak się sierioznie zrobiło :-)

Jeszcze w temacie odznak tradycyjnych (Erinnerungsabzeichen):
*totenkopf (czyli czaszka z piszczelami ale w innym układzie nie nachodzącym na siebie jak w pancerniackiej)1,4,13 i 14 kompanii, dowództw I i II batalionu oraz sztabu 17 dywizji piechoty oraz 2 dywizjonu i 4 szwadronu 13 pułku kawalerii
* totenkopf (zwykły taki jak na załączonych wyżej fotach)1, 2, 4, 5 i 11 szwadron oraz sztab 5 pułku kawalerii
*Dragonadler (ten orzełek) 2 i 4 szwadron oraz sztab 6 pułku kawalerii a także 3 batalion motocyklowy

Za J. Krzywania Wh w kampanii wrześniowej"

Cieszę się Dyrmanie, że rzeczowo odpowiedziałeś na moją mocno prowokacyjną uwagę, o to mi właśnie chodzi, żeby merytorycznie wypowiadac się na forum,najgorsze i nic niewnoszące są uwagi typu ; a ja wiem lepiej, a ty się mylisz", dyskusja jest jak najbardziej wskazana, wręcz niezbędna, ale na argumenty, o to cały czas proszę i apeluję od... już nie pamietam jak długo mam zaszczyt tu moderowac, już i tak poziom wzrósł, ale dbajmy Panowie i Panie o to sami.
Jeszcze raz w tym miejscu dziękuję wszystkim, którzy w taki sposób korzystają z forum

• 8 months later...
Powracając do tematu spodni. Przeglądałem dziś wiadomy serwis aukcyjny i tam natknąłem się na coś takiego:

http://www.allegro.pl/item795276211_spodnie_dunskie_steingrau_repro_wh_m36_82_111.html

Wiadome jest, że to niezbyt koszerna, należyta replika ale czy według was, po zlikwidowaniu tego kantu to lepsza ewentualność niż szwedy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie