Skocz do zawartości

magnes neodymowy- czy taki starczy?!

KRANIK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
o proszę aukcja z fotką ode mnie, kiedyś im zhandlowałem fotki za tą obejmę z w/w aukcji, w sumie dostałem grubą puszkę na magnes wykonaną z nierdzewki, szczerze nie polecam, osłabia działanie magnesu. jutro zrobię fotki mojego patentu.
Napisano
Tutaj taki magnes.
http://www.allegro.pl/item527215081_wykrywacz_metali_magnes_zobacz_filmy_i_zdjecia.html
Magnes jest ok.Ale te ucho jest nie zbyt solidnie przyspawane.
Napisano

Ta śrubeczka może nie utrzymać tego magnesu w tej obudowie. Chyba że magnes jest nawiercony i ciasno wbity. W co wątpię. No i te ucho jest przy punktowane a nie przyspawane.

Napisano

Dziś wam zaprezentuje moją solidną obudowę, magnes nie osłabiony przez obudowę, dwie strony mocy,lewa i prawa ścianka nie zasłonięta obejmą, moja 1 obejma była z mosiądzu ale niestety pękała i się strasznie wycierała, wpadłem na pomysł zrobienia obejmy z blachy kwasowej , super sprawa.Aha i gwarantuje że moja obejma nie straci magnesu, jest wytrzymała, ten magnes mam od początku czyli nigdy nie straciłem go, aha i uważajcie na studnie, jak są w nich rury to są one łączone i na złączeniach tych rur magnes się zakleszcza i trzeba wyciągać te rury na zewnątrz studni.Masakra, ja tak miałem łącznik rur był z żeliwa,a ten metal magnes najbardziej lubi" . Korzystajcie z mojego patentu :) Pozdrawiam

Napisano
Mój magnesik też czeka na obudowę , ale raczej obuduje go szczelnie , Vojtaz2 bardzo fajny pomysł na wykonanie szybko obudowy i nie drogo , właściwie największy wkład to nasza robocizna . Wyczytałem że te magnesy są b. kruche i lepiej je obudować . Zagięte blachy trochę w twojej obudowie wystają ponad powierzchnię magnesu , pewnie trochę osłabia to też magnes przy niektórych powierzchniach szczególnie płaskich.
Zresztą zawsze są plusy i minusy . Udanych łowów!
Napisano
Uchwyt do magnesu wytoczył mi tokarz z aluminium, odpowiedni mniejszy otwor(chyba 0,10 mm), pozwolił po podgrzaniu zacisnąć się tak, że napewno nie spadnie. Ucho do mocowania linki wkręciłem stalowe na gwint M8.
Napisano
Magnesy neodymowe to spieki a nie jednorodne odlewy. Nie można ich obrabiać mechanicznie, bo są fabrycznie niklowane w celach ochronnych. Bez powłoki niklowej dość szybko się utleniają. Oczywiście przy dużym magnesie korozja w głąb nie jest taka groźna. Sam magnes ma właściwości mechaniczne podobne do ZnAl-u, czyli jest dość kruchy.
  • 2 weeks later...
Napisano
witam dobre magnesy są w twardych dyskach wystarczy zebrać kilka do kupy zrobić zamocowanie osiągi lepsze nisz mały neodym niesprawdzalem czy da sie pszewiercić otwór polecam
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Njprostszą obejmę można zrobić z ocynkowanej bednarki odgromnika czy zwykłego płaskownika owinietego wokól magneso.Dodatkowo dwa otwory na srube i karabińczyk i gotowe.
Zaraz wkleje foto.
  • 4 months later...
Napisano
Cześć Owieczka mam do Ciebie pytanie o magnes neodymowy czy twoja obejma bez problemu trzyma magnes ? Wytrzymuje przeszkody w wodzie ? I jak ją zrobić >?

Dzięki;]

Pozdro Karabin133

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie