Skocz do zawartości
  • 0

ciekawy 86/93/16 - prośba o informacje

Ptaku51

Pytanie

Napisano

Szanowni,
czy spotkaliście się może z bagnetem Lebela z załączonych zdjęć?
Do tej pory dowiedziłaem się, że jest to produkt końca wojny ( braki w surowcach oraz puste skarbce w Paryżu). Może ktoś z Was ma informacje nt. ilości wyprodukowanych bagnetów w tej wersji oraz ew. info kto i od kiedy je produkował.

Z góry dziękuje za informacje,
Pozdrawiam i Szczęśłiwego Nowego Roku...

Marcin

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy okazji, czy moglby ktos wstawic fotke lebela prod USA w porownaniu z Francja - chodzi o roznice w odcieniu rekojesci (ponoc byly ciemniejsze)

Jaki % produkcji stanowily zeliwne?
Napisano
Witam .Z tego co się orientuje to prawie wszystkie lebele w żeliwną rękojescią były oksydowane ( pateryzowane ). Często też spotyka się lebele skrócone w ioksydzie ale są to już modyfikacje praktycznie 2 wojenne .Pozdr.
Napisano

Szanowni,
czy spotkaliście się może z bagnetem Lebela z załączonych zdjęć?
Do tej pory dowiedziłaem się, że jest to produkt końca wojny ( braki w surowcach oraz puste skarbce w Paryżu). Może ktoś z Was ma informacje nt. ilości wyprodukowanych bagnetów w tej wersji oraz ew. info kto i od kiedy je produkował.

Z góry dziękuje za informacje,
Pozdrawiam i Szczęśłiwego Nowego Roku...

Marcin

Napisano
ale o co koledze chodzi ? stalowa rękojeść ? jeżeli tak to powinienem gdzieś taki posiadać tylko wykop - musze powiedzieć iż trafiłałem mosieżne i z białego metalu ale ze stali tylko raz -gratuluje stanu pozdro
Napisano
@Cyrograf15 - nie pisałem nigdzie o niezwykłości bagnetu tylko o tym, że jest ciekawy co to takiego . Widziałem w życiu kilka 1886 w różnych wariacjach ale takiego jeszcze nie. Jako, ze nie moge również znależć nic w dostepnych mi książkach ani na znanych forach/wortalach to pytam.

@bjar_1 - oznaczeń polskich rzeczywiście brak, ale za to numerki zgodne:))

Pozdrawiam Noworocznie,
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie