Bandzior26 Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 Witam mam pytanie do użytkowników tego właśnie wykrywacza. Czy zdarzało się Wam by wykrywacz posiadający jeszcze do połowy naładowane baterie działający z podłączonymi słuchawkami oraz opatulony w pokrowiec wyłączał się po uderzeniu cewką w grudę ziemi na mrozie a następnie nie chciał włączyć, wyświetlacz nic nie pokazywał a z ze słuchawek wydobywało się tylko brzęczenie? Dodam że akumulatorki były ok tylko do połowy rozładowane i na tych połówkach to nieraz 2 dni chodziłem i było ok. Mi to się właśnie zdarzyło i oddałem wykrywkę do Vikinga. Tam po sprawdzeniu nic nie mogą znaleźć...co mam dalej robić??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian84 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 sprawdż na inych akku lub nowych bateriach, jeśli sprawdzili wykrywacz i jest ok to moze to wina zasilania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Pokrowiec na elektronikę na mrozie nic nie daje, bo sama elektronika wydziela znikome ilości ciepła aby była sama w stanie się ogrzać.Po drugie, te urządzenia nie są przystosowane do pracy poniżej 0C. Specyfikacja użytych podzespołów standardowych gwarantuje ich dobre właściwości w zakresie 0-70C. Zazwyczaj wszystko dobrze działa nieco szerzej, ale nie musi. Np jeśli procesor jest taktowany z dużą (dla niego) prędkością, to przy ekstremalnych temperaturach może zacząć wykonywać błędne rozkazy. Mogą być też opóźnienia w prędkości innych układów, i procesor nie potrafi ich obsłużyć. Wreszcie obecne akumulatory bardzo nie lubią niskich temperatur i mogą po prostu nie wydalać.Może być też tak, że naprężenia mechaniczne przy silnym schłodzeniu powodują, że coś w elektronice przestaje łączyć.Zwykły test w temperaturze pokojowej nie musi nic wykazać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior26 Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 Poprosiłem ich o test wykonany na zewnątrz w minusowej temperaturze lecz dopiero wykonają go jutro. :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior26 Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co do Quatro? Pomocy Panowie!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior26 Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 Dziś go odebrałem i podobno to wina aku i mrozu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior26 Posted January 10, 2009 Author Share Posted January 10, 2009 Czy ktoś z użytkowników Quattro ma z nim problemy gdy jest mróz??? Mi wykrywacz trochę wariuje na mrozie. Zmienił się zakres dyskryminacji oraz precyzja namierzenia w gruncie. Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia o tej piszczałce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Ja chodziłem ze swoim MP w -7 i nie zauważyłem nic dziwnego .Pozdrawiam Jacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 WitamJakie są najlepsze ustawienia dla Quattro do poszukiwań monet?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
terenowiec69 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Takie ustawienie ,które eliminuje żelazo,reszty nie dyskryminujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Jeśli chodzi o ustawienie czułości to lepiej ustawić na Auto czy manualnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati$ Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Manualnie, na auto mniejszy zasieg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Ja chodzę przeważnie na czułości nastawionej na 17 ( duży zasięg , stabilna praca), więcej raczej nie ma sensu . Pozdrawiam Jacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Ogólnie to cewka 11 będzie w większości przypadków lepsza od 8" i głębsza na monecie o jakieś 20% . Sonda 8 jest dobra na mocno zaśmiecony teren i na taki w którym machanie jedenastką będzie trudne ze względu na jej wymiary. A ta 15/12" to na dużą militarkę . Pozdrawiam Jacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 A jeśli chodzi o cewkę FBS Slimline 10,5 DD to jest jakaś różnica w zasięgach między nią a cewką FBS 11" DD ?Cewka 10x14'' byłaby najlepsza do jakiego typu poszukiwań?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Podobno jakiś 2 cm , a co do tej drugiej to na dużą militarkę , ale naprawdę duże rzeczy i moim zdaniem nie warto jej kupować bo zwykła daję radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Czy do Quattro dostępne są jakieś cewki koncentryczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 A po co koncentryk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Ponoć cewki koncentryczne mają większy zasięg w głąb natomiast DD na boki(tak słyszałem,ale nie wiem czy to prawda) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 WitamCo sądzicie o tej cewce? Czy jest sens kupowania tej cewki?Byłaby lepsza od 10.5 DD Slimline?http://store.dmobx.co/coiltek85x115platypusexplorer.htmlPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Coiltek 8.5 x 11.5" Platypus"Miało być to http://www.metaldetectorshop.co.uk/coiltek/platypuscoiltek.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal* Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior26 Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 Ostatnio widziałem takie cewki na All...ktoś je sprowadził chyba z Anglii. Zobacz bo może oferta jest nadal aktualna a co do samej cewki to jest ona bardzo ciekawa i swym kształtem przypomina mi cewkę z F 75. Powinna być bardzo celna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.