Skocz do zawartości

Cewka

Schivelbein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie można - inna konstrukcja. Cewka VLF składa się z dwóch cewek - nadawczej i odbiorczej. Cewka Jabla to 16 metrów drutu, które możesz co najwyżej umieścić w obudowie od cewki VLF.
Pozdrawiam L.
Napisano
to w każdym PI cewka to 16 m drutu czy tylko w jablu?? bo chciałem coś takiego zrobić do mojego trapera i słyszałem ze traper to to samo co jabel??
Napisano
no właśnie bo akurat chcę zrobić ramę 1*1 to tylko wystarczy te 4 zwoje i zakończyć wejściem pasującym do wykrywki?? i to tylko tyle??
Napisano
a mam jeszcze kilka pytań w sprawie ramy.
1czy zwoje mogą sie stykać??
2 czy to ma być jeden długi drut?? czy dwa jeden odpowiadający za wysyłanie a drugi za odbieranie sygnału
3jaką średnice ma mieć drut miedziany??

i na razie tyle
Napisano
Zwoje mogą się stykać bo drut nawojowy jest polakierowany. Jak sobie wyobrażasz inaczej budowanie transformatorów, przekaźników, dławików stosowanych masowo i mających czasem tysiące zwojów w jednej cewce?
Żaden zwój nie może mieć elektrycznego styku (przebicia) z innym, bo wtedy jest po cewce! To samo dotyczy ekranu, o czym niektórzy zdają się zapominać. Ekran to też zwój!
Co do reszty, to zależy od tego co się chce nawijać i jak to powinno być zrobione.
Jednak, mając bardzo znikome pojęcie na ten temat, lepiej poproś kogoś kto się cokolwiek zna, bo tylko się bez sensu narobisz i zniechęcisz.
Napisano
może ktoś z forum wie
2 czy to ma być jeden długi drut?? czy dwa jeden odpowiadający za wysyłanie a drugi za odbieranie sygnału
3jaką średnice ma mieć drut miedziany??czy bez różnicy??
Napisano
Widzę, że nikt nie odpisuje, więc sam odpowiem :).
Cewki ramowej nie wykonywałem, ale jeśli jest ona do Jabla to drut ma być jeden długi. W wykrywaczach dynamicznych jest kilka cewek w sondzie. Tutaj wykonuje się jedną cewkę z jednego drutu.
A średnica to raczej powinna być 0,7 mm drutu DNE (w emalii). Może być też ewentualnie 0,6 mm. Ważne, żeby był emaliowany.
Pozdrawiam
Napisano
no to rozumiem że w rurce 1*1m ma być 16m drutu w emalii. drut do wykrywacza PI ma być jeden długi . i ostatnie pytanie czy jak mam 16 m w ramie to czy mogę jeszcze ze 2 m dodać żeby podłączyć do wykrywki żeby inna osoba ją nosiła bo ma ona w sobie dużo metalu i nie można jej nosić nad ramą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie