Kurt Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2008 Witam, pomyślałem sobie że dobrze by było zebrać w jednym miejscu numery i kolory farb na poszczególne hełmy. Tak więc proszę o pomoc.pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 to jest bardzo dobry pomysł kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 Feldgrau na hełmy, puszki- RAL6006Apfelgrun na hełmy, puszki (wczesne)- brak odpowiednika w palecie RAL, trzeba mieszać samemuDunkelgelb- pojazdy (i pewna, stopniowo coraz większa grupa wyposażenia) od 1943, hełmy kamo- RAL7028 (ew. RAL1002)Panzergrau- pojazdy, część wyposażenia do 1943- RAL7021 (ew. RAL7024)Blaugrau- Hełmy, wyposażenie LW- RAL7016Odcienie brązu do kamuflażu- RAL8000 8017, 8020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 Może podajmy też kolory wyposażenia innych armii.Np. hełmy radzieckie, polskie (IIRP), brytyjskie.Zdaje się, że RAL 6006 pasuje też na polskie hełmy IIRP, ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 witam, czy na hełmach i puszkach była stosowana farba podkładowa? Jeżeli tak to jakiego koloru?Czy w takim razie można pomalować hełm, puszkę i menażkę na kolor Panzergrau RAL 7021, (jak piszę kolega Stadler)dla motocyklisty z 1941 roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 Do hełmów, menażek, puszek nie stosowano farby podkładowej.Jeśli już była stosowana (skrzynki amunicyjne na przykład) to w kolorze czerwonym tlenkowym.Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, pisząc o wyposażeniu.Na Panzergrau malowano skrzynki, wyposażenie specjalistyczne, niektóre optyki... no i pojazdy :-]Do hełmu, puszki, menażki na 1941r powinieneś użyć Feldgrau.Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę w tej kwestii- nie jestem pewien w kwestii malowania menażki- nie wiem od kiedy stosowano Olivegrun (zdaje się tak właśnie określono farbę np na menażkach wysyłanych ze zorganizowanymi wycieczkami Wehrmachtu do północnej Afryki... ;-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 dziękuję za podpowiedz. Mam jeszcze jedno ważne pytanie;Mam zamiar opatrzyć swój motocykl z 1941r w znaki taktyczne 16 Dywizji Pancernej Wehrmachtu, i miałoby to być oznakowanie zwiadu. Jak dokładnie wygląda taki znak taktyczny stosowany na motocyklach i czy w 16 DP wogóle była jednostka zwiadu (nie chciałbym popełnić jakiejś gafy).Bardzo proszę kolegów o podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 RAL 6006 to nie słynny Feldgrau -czyli szaro- zielony. RAL 6006 to raczej Dunkel Grun czyli ciemna zieleń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 To wskaż nam odpowiednik Feldgrau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Co do emblematu dywizji:http://www.feldgrau.com/PzDiv.php?ID=16Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Na chełmach niemieckich wehrmachtu jest emblemat po jednej stronie herb trzy kolorowy a z drugiej strony gapa, a w SS znak SS i gapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 apropo emblematówhttp://www.bankfotek.pl/view/161490co tu jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Nie ta strona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Nie chodzi mi o emblemat dywizji bo to jest oczywiste i łatwo znależć, chodzi mi o znaki taktyczne jednostki zwiadu motocyklowego lub rozpoznania i czy w tej konkretnej dywizji były i czy na motocyklach były malowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Apfelgrun na hełmy, puszki (wczesne)- brak odpowiednika w palecie RAL, trzeba mieszać samemu"Dla zainteresowanych mam skład.Dunkelgelb- pojazdy (i pewna, stopniowo coraz większa grupa wyposażenia) od 1943, hełmy kamo- RAL7028 (ew. RAL1002)"Brak obecnie odpowiednika w palecie RAL. Kolor 7028 juz nie istnieje.pozdrawiamGibbonGRH Rhein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 RAL 6006 to nie słynny Feldgrau -czyli szaro- zielony."A jednak tak. Chyba ze kolega dysponuje lepszym odpowiednikiem (o ktory w takim wypadku poprosze). Poza tym ow umowny feldgrau" roznil sie w zaleznosci od fabryki ktora go produkowala.Nie ma dwoch identycznych niemieckich helmow jesli chodzi o kolor.Tak wiec wypowiadanie kategorycznych opinii bez znajomosci tematu mija sie z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Brak obecnie odpowiednika w palecie RAL. Kolor 7028 juz nie istnieje."No, mi jakoś we Wrocławiu domieszali 7028 ;-D Ale może mieli jakąś przedpotopową maszynę ;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 Przewaliłem troche niemieckich hełmów i znalezc dwa o takim samym odcieniu to juz jest problem - od szarozielonych przez oliwkowe do prawie czarnych. Nawet jak dobiera sie komputerowo to czasem wychodza różne odcienie. Co do dobierania kolorow to mozna z grubsza dobrac teraz kazdy wystarczy chęc i troche latania po mieszalniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.jpsmodell.de/dc/farben/ral7028.jpg&imgrefurl=http://www.jpsmodell.de/dc/schemes/lwboden_e.htm&usg=__wM2031nLqDWE8n-HEIdbZgfZM0U=&h=79&w=200&sz=1&hl=pl&start=5&tbnid=PBVhq0-KWKFLlM:&tbnh=41&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3DRAL%2B7028%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa%3DG tu jest paleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 tryeba klikn na jakiđ kolor to pojawi sie paleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 To jest paleta modelarska, a nie obecnie obowiązująca lakiernicza.Aktualna jest taka:http://www.roofvents.com/colors.htmlA co do Dunkelgelb, jeśli posiadają starą tabelę w jakimś zakładzie/mieszalni, to oczywiście ją domieszają, ale w nowej palecie jak mówiłem - nie występuje.Sam będę za chwilę kombinował skąd go wziąć na panzerfausta:)A grzebiąc ostatnio znalazłem takie coś:http://www.afrikakorps.org/ralcolors.htmZwracam uwagę na ilość odcieni Dunkelgelb w zależności od producenta, roku itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 Kolor odpowiadający RAL 6006 używany był do malowania hełmów, podobnie jak: RAL 7008 i RAL 7009 te trzy kolory używane były do malowania hełmów wojsk lądowych oraz Kriegsmarine. Luftwaffe malowała swe hełmy w odcień odpowiadający RAL 7016. Przemalowywane polowo hełmy mają odcień zblizony do RAL 7027. Malowane na hełmach kamuflaże to kolory RAL 7028, 8000, 8017, 8020(za książką Brian C. Bell Wehrmacht Combat Helmets 1933- 45, s.27)Nie uważam żeby RAL 6006 można nazwać kolorem Feldgrau, to raczej 7008 albo 7009. Kolega Seeteufel niech nie rzuca pochopnych słów bo na temacie zna się chyba lekko powierzchownie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 27 Grudzień 2008 Share Napisano 27 Grudzień 2008 Zgadzam się z tobą. W ogóle cięzko jest stwierdzić czy kolor feldgrau to jest rzeczywiście kolor feldgrau. Należy zauważyć że farby do hełmów i ekwipunku, były produkowane w różnych fabrykach chemicznych w wielu miejscach w Niemczech. Wymieszanie odpowiedniego koloru, w całym okresie wojny dla całej armii jest niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 Do kolegi Traficca:4 kompania 16 batalionu rozpoznawczego.Nie mam pojęcia czy ten znak był na motorach. Może na koszu(??)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 dzięki, ten znak był stosowany na pojazdach gąsienicowych, jeżeli koledzy maja jakieś zdjecia ze znakami taktycznymi 16 DPanc. prosze o wklejenie, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.