Jump to content
  • 0

Erinnerungszeichen fur Kriegsveteran

Rommel_p39

Question

Znalazłem takie właśnie coś. Ze wstępną identyfikacją nie było większego problemu, mam natomiast wątpliwości do oryginalności odznaczenia.
Oryginalnie bowiem wytwarzano te odznaki z brązu złoconego. Ja jednak nigdy nie byłem specem od metali, zatem tutaj gorąca prośba do Was - czy przedmiot który jest na zdjęciu jest wykonany z brązu złoconego, czy też z jakiegoś lipnego stopu?

Z góry dziękuję za pomoc, a wszystkim tak czy owak życzę udanych świąt!
:)

10 answers to this question

Recommended Posts

Do moich wątpliwości dodam jeszcze, iż wcześniej widziałem takie odznaczenie tylko jeden raz - było na nim kilka przetarć spod których widać było brąz. Na tym natomiast tego nie ma... Można by to co prawda tłumaczyć mniejszym stopniem zużycia, niemniej jednak wątpliwości są...

niech ktoś pomoże, albo sam wylukaj w necie wagę oryginalnej odznaki. potem zważ swoją i gotowe. Stan tej na fotce jest bardzo dobry więc waga powinna zgadzać się z katalogiem. Jakakolwiek podróba bankowo będzie na tyle odbiegać ciężarem od oryginału że samo ważenie wystarczy.
pzdr
BarNaba

Ok, myślę że coś znalazłem. Drobniutkie odpryski (3,5) i dwa lekkie przetarcia (1, 2). Występują tylko w okolicach zapięcia.
Kółko" nr 4 to labo odpryski albo jakiś nalot, pewny nie jestem.

Mimo wszystko jeśli ktoś ma inne zdanie (że to nie świadczy o niczym) to bardzo chętnie wysłucham. Sam bowiem nadal nie mam 100% pewności, raczej przypuszczenia.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information