coriolan Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Napisano 23 Grudzień 2008 Dwie godziny temu w CNN oglądałem reportaż z odnalezienia w Jerozolimie w niedzielę 22 grudnia 264 złotych monet,pochodzących z VII w.n.e.Skarb odkryto w czasie prac konserwatorskich na terenie Miasta Dawida w pobliżu bramy Dung - Givati car park.Odkrycia dokonało młode dziewczę - demonstrowała poszczególne oczyszczone w czasie nakręcania reportażu monety.Przy okazji - nie sądziłem,że konserwatorzy pracują tam w niedzielę.
Erih Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 P0gratulować dziewczęciu !PS mam nadzieję że jeżeli to fałszywki to przynajmniej z epoki ;)
bandolero Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1229868817220&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
a.korbaczewski Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 24.12.Jerozolima (PAP/int.) - Archeolog-amator z Wielkiej Brytanii tuż koło jerozolimskiego Starego Miasta odkryła blisko 300 złotych monet pochodzących m.in. z VII wieku - poinformowała we wtorek BBC. Skarb znajdował się pod dużym kamieniem na parkingu samochodowym. Część monet datowana jest na okres panowania bizantyjskiego cesarza Herakliusza. To jedno z największych i najbardziej imponujących odkryć archeologicznych w pobliżu Jerozolimy. Skarb znalazła pani Nadine Ross, która od miesiąca jako wolontariusz pracuje na stanowisku, choć na co dzień jest inżynierem w Birmingham. To bardzo, bardzo ekscytujące - powiedziała cytowana przez BBC. - Mieliśmy ceramikę, mieliśmy szkło, ale niczego takiego nie było". Według kierującej wykopaliskami dr Doron Ben-Ami, skarb najprawdopodobniej zakopał ktoś uciekający z Jerozolimy przed najazdem Persów w 614 roku. Cesarstwo wschodniorzymskie odzyskało miasto kilkanaście lat później.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.