ensiferum3 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Witam !Proszę mi powiedzieć jeśli to możliwe jaki stopień posiadał ten żołnierz.Oraz proszę o wasze sugestie na temat tej odznaki (czerwona strzałka), mi ona wygląda jak szturmowa , a wam?Pozdrawiam
MK Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 W momencie wykonania zdjęcia jest to gefreiter, na piersi nosi odznakę szturmową piechoty (Infanterie-Sturmabzeichen), a ta wstążka od guzika w dół oznacza odznaczenie Żelaznym Krzyżem II klasy.Został odznaczony trzema odznakami szturmowymi - a nie trzema klasami odznak za razy Verwudetenabzeichen? Jeśli posiadasz Soldbuch, sprawdź dobrze, albo wrzuć jego skan/zdjęcie.
ensiferum3 Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Napisano 23 Grudzień 2008 Ok dzięki niestety nie mam innego zdjęcia.
ensiferum3 Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 Niestety wszystko kiedyś się spaliło.Proszę jeszcze o rozszyfrowanie skrótu.
ensiferum3 Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 Na jednym dokumencie pisze Gefr. a na drugim Obgefr.Oznaczało by to że był kaprale albo starszym kaprale na zdjęciu kapral (rękaw).
ensiferum3 Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/isa.htmlZnalazłem już odznakę szturmową w srebrze.
KonVonWin Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 żeby określić stopień w tym wypadku potrzebna jest naszywka naramienna której nie widać, jest to jakiś podoficer
ensiferum3 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Witam !Proszę mi powiedzieć jeśli to możliwe jaki stopień posiadał ten żołnierz.Oraz proszę o wasze sugestie na temat tej odznaki (czerwona strzałka), mi ona wygląda jak szturmowa , a wam?Pozdrawiam
Pytanie
ensiferum3
Witam !
Proszę mi powiedzieć jeśli to możliwe jaki stopień posiadał ten żołnierz.Oraz proszę o wasze sugestie na temat tej odznaki (czerwona strzałka), mi ona wygląda jak szturmowa , a wam?
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.