agrypa1 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2008 WitamZbieram informacje na temat losow mojego pradziadka. Zachowaly sie po nim jedynie dwa zdjecia. Zaginal, jak glosi rodzinna opowiesc, w marcu 1915 roku. Sluzyl w armii pruskiej, mieszkal pod Tuchola, owczesny powiat Swiecie. Na zdjeciach widac, ze zolnierze z jego oddzialu maja na pagonach numer 69. Poszperalem po necie i udalo mi sie ustalic, ze moj pradziadek sluzyl w:- 36.dywizji XVII.Armii w Gdansku- 69. Infanterie-Brigade Graudenz (Grudziadz)- 3. Westpreußisches Infanterie-Regiment Nr. 129 Graudenzlub- 8. Westpreußisches Infanterie-Regiment Nr. 175 Graudenz und Schwetz (Swiecie)Czy moje ustalenia sa sluszne?Gdzie szukac archiwum, w ktorym bylaby jakas wzmianka o zaginieciu mojego pradziadka?Legenda rodzinna mowi, ze zaginal gdzies na Warmii lub Mazurach, ale z moich ustalen wynika, ze jezeli rzeczywiscie zginal w marcu 1915, to bylo to raczej gdzies miedzy Sochaczewem a Warszawa, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Graudenz 18 Napisano 23 Grudzień 2008 Share Napisano 23 Grudzień 2008 http://www.1914-18.info/erster-weltkrieg.php?u=161 poszukaj tu coś może znajdziesz co cie interesuje... pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 Na zdjeciach widac, ze zolnierze z jego oddzialu maja na pagonach numer 69. Poszperalem po necie i udalo mi sie ustalic, ze moj pradziadek sluzyl w:- 36.dywizji XVII.Armii w Gdansku- 69. Infanterie-Brigade Graudenz (Grudziadz- 3. Westpreußisches Infanterie-Regiment Nr. 129 Graudenz"Tu jest pewien problem - numer na naramiennikach pruskiej armii oznaczał numer PUŁKU - czyli, jeśli jest tam 69, to był to 69., a nie 129. pułk.Co od razu jest nie za bardzo halo, bo 69. pułk piechoty był jednostką nadreńską, a artylerii polowej - lotaryńską.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P257 Napisano 7 Maj 2014 Share Napisano 7 Maj 2014 Witam wszystkich,Bardzo prosze przeczytac moje wpisy na WTG dotyczace mojego pradziadka Wladyslawa Wietrzynskiego (ostatni adres: Leszno, Wielkopolska) walczacego w szeregach armii pruskiej podczas I wojny. Wpisy zawieraja linki do zdjec. Wydaje mi sie, ze na zdjeciu zamieszczonym przez Grzesia, rozpoznaje 2 zolnierzy, ktorzy znajduja sie na zdjeciu grupowym z Wladyslawem. Prosze o opinie.*********Moje komentarze zawieraja takze link do artykulu z CK Smigiel o niejakim Ignacym Zimniaku. Jednak identyfikacja mezczyzny, ktory zostal przeze mnie podpisany na zdjeciu jako Ignacy Zimniak moze byc bledna. Na drugim zdjeciu grupowym inny forumowicz -pionier" zauwazyl cyfre 9 na naramienniku. Rzeczywiscie, moze to byc cyfra 9 lub ... 8. http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=80615#p80615Dziekuje,Paula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P257 Napisano 7 Maj 2014 Share Napisano 7 Maj 2014 Blednie napisalam, ze Grzesio dodal zdjecie. Zdjecie dodal agrypa1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.