ensiferum3 Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2008 Witam!Posiadam te dwie rzeczy i nie wiem jak się do nich zabrać.Są pokryte dość grubą warstwą białego nalotu (chyba zaczęło aluminium się utleniać) i nie wiem jak go usunąć.Czytałem o kwasku cytrynowym, domestosie, środkach na kamień i rdzę i nie wiem który był by dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2008 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2008 Aha i jeszcze bym prosił aby poradzić mim jak wyczyścić tą odznakę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2008 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 21 Grudzień 2008 Share Napisano 21 Grudzień 2008 Kapustę uratujesz, ale z orzełka raczej nic nie będzie.Mocz je w roztworze 5% kwasu cytrynowego, względnie 50°% amoniaku, przez kilka minut. Jeśli coś źle napisałem, Wojtek poprawi :)Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2008 A coś prostszego bez amoniaku.Sam kwasek cytrynowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2008 PS. Na razie moczę w oliwce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2008 Moczyłem w kwasku cytrynowym i pomogło oto efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2008 To jeszcze trochę pomoczę ale już jest lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 27 Grudzień 2008 Share Napisano 27 Grudzień 2008 Czym czyściłeś po wyjęciu z kwasku cytrynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2008 Szczotką i wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 28 Grudzień 2008 Share Napisano 28 Grudzień 2008 A szczotka jakaś delikatna mosiężna czy ze zwykłą do mycia zębów?:D Bo mam podobny problem i nie wiem czym potem oczyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2008 Do mycia zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 28 Grudzień 2008 Share Napisano 28 Grudzień 2008 Zdecydowanie do mycia zębów. Zawsze pamiętaj, żeby szczotka jaką czyścisz dany przedmiot miała włosie wykonane z materiału o większej miękkości niż czyszczony przedmiot. Tak więc do aluminium nie nadaje się szczotka mosiężna/stalowa/miedziana- porysują przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2008 R51- Broń Boże to zabójstwo dla znaleziska, no chyba że stalowe pokryte rdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.