Gutek Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 WitamProszę o identyfikację owego medalionu, jak na rysunku. Z drugiej strony jakieś napisy lecz nie do odczytania. Może ktoś się z takim spotkał.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gutek Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Troszkę poszperałem i znalazłem coś podobnego. Jest to tzw żeton ten z foto ma identyczny kształt. Mój wykonany jest z mosiądzu i jest to produkcja seryjna nie samoróbka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Ten drugi znaczek to medalik z okazji zbiórki datków w Dniu Handlowca, będący odpowiednikiem serduszka WOŚP czy wpinki niemieckiej Pomocy Zimowej, a kwesta dotyczyła ofiar wojny (tak napisano na awersie) i Armii (na rewersie). Być może Twój medalik to coś podobnego, ale bez odczytania napisów się nie dowiemy. Daj fotkę drugiej strony, na pewno da się coś odczytać, choćby pojedyncze litery, a resztę się domyślimy. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 на помощь жертвам войныna pomoc ofiarom wojnyŻeton wyprodukowany w fabryce Dymitra Łazarewicza Kuczkina w Moskwie (Фаб. Д.Кучкин Москва) założonej w 1898 roku, wytwarzającej wyroby metalowe z mosiądzu, blachy, drutu i stali oraz medale, żetony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gutek Posted June 19, 2009 Author Share Posted June 19, 2009 Udało mi się odnaleźć identyczny medalion jak mój Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gutek Posted June 19, 2009 Author Share Posted June 19, 2009 Byłbym bardzo wdzięczny za przetłumaczenie tekstu Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Z okazji Bożego Narodzenia obywatele Kurska /kurianie"/ swoim pułkom Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 No cóż, na początku wojny jeszcze marnowano metale kolorowe i wysiłek ludzki na bicie propagandowych żetonów.Ten wybito w 1914 Геройскому и благородному бельгийскому народу -дань восхищения русских людей" - Bohaterskiemu i szlachetnemu narodowi belgijskiemu na dowód podziwu Rosjan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 президент Франции Пуанкарэ и Николай IINa jednej stronie prezydent Francji Poincare, na drugiej Mikołaj II. Ciekawe co jest reversem, a co aversem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Война 1914 г.Wojna 1914.Na rewersie żetonu można było wyryć swoje imię i nazwisko, imię ukochanej, itd, itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Отечественная война 1914 г.I ta wojna też miała stać się wojną ojczyźnianą" z metą z Berlinie, najpóźniej zimą 1914... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.