Skocz do zawartości

medalion pamiatkowy carski

Gutek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Proszę o identyfikację owego medalionu, jak na rysunku. Z drugiej strony jakieś napisy lecz nie do odczytania. Może ktoś się z takim spotkał.
Pozdrawiam

Napisano

Troszkę poszperałem i znalazłem coś podobnego. Jest to tzw żeton ten z foto ma identyczny kształt. Mój wykonany jest z mosiądzu i jest to produkcja seryjna nie samoróbka

Napisano
Ten drugi znaczek to medalik z okazji zbiórki datków w Dniu Handlowca, będący odpowiednikiem serduszka WOŚP czy wpinki niemieckiej Pomocy Zimowej, a kwesta dotyczyła ofiar wojny (tak napisano na awersie) i Armii (na rewersie). Być może Twój medalik to coś podobnego, ale bez odczytania napisów się nie dowiemy. Daj fotkę drugiej strony, na pewno da się coś odczytać, choćby pojedyncze litery, a resztę się domyślimy. Pozdrav.
Napisano
на помощь жертвам войны
na pomoc ofiarom wojny

Żeton wyprodukowany w fabryce Dymitra Łazarewicza Kuczkina w Moskwie (Фаб. Д.Кучкин Москва) założonej w 1898 roku, wytwarzającej wyroby metalowe z mosiądzu, blachy, drutu i stali oraz medale, żetony.
  • 5 months later...
Napisano

No cóż, na początku wojny jeszcze marnowano metale kolorowe i wysiłek ludzki na bicie propagandowych żetonów.

Ten wybito w 1914 Геройскому и благородному бельгийскому народу -дань восхищения русских людей" - Bohaterskiemu i szlachetnemu narodowi belgijskiemu na dowód podziwu Rosjan.

Napisano

президент Франции Пуанкарэ и Николай II

Na jednej stronie prezydent Francji Poincare, na drugiej Mikołaj II. Ciekawe co jest reversem, a co aversem.

Napisano

Война 1914 г.
Wojna 1914.

Na rewersie żetonu można było wyryć swoje imię i nazwisko, imię ukochanej, itd, itp.

Napisano

Отечественная война 1914 г.

I ta wojna też miała stać się wojną ojczyźnianą" z metą z Berlinie, najpóźniej zimą 1914...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie