Jump to content
  • 0

Polska manierka

zebu74

Question

22 answers to this question

Recommended Posts

myśle że nawet niewiem co by się z nia działo czy zamarzła czy strzlano do niej ewentualnie można było do niej nalać coś łatwopalnego i strzelac do celu w trakcie tracienia następowała eksplozja i z tąd te nierówności mimo to powinny pozostać jakieś nawet słabe ślady po karbach w miejscu zgięć przynajmniej ja tak sądze a co do strzelania to ruski lubili sobie postrzelać do takiego towaru zwłaszcza do niemieckich mój kumpel wykopał ze 30 manierek na pozycjach ruskich i tylko jedną ich sowiecką sygnowaną na spodzie na 39 rok kilka z nich było przestrzelone mam ładnego kokosa od niego pięknie przestrzelonego tak że przyjrzyj sie dokładnie swojej czy nie ma tych śladów jeśli nie to była gładka-ja bym się cieszył bo takie są bardzo zatkie słyszałem kiedyś o takim egzemplazu ale go nie widziałem pozdrawiam wejdż sobie na tą strone tam moze coś znajdziesz wpisz to w gogle [PDF] Manierki wojskowe

M.S. WOJSK INT. 43 (43,43,45,46,47)-takie zazwyczaj występowały na manierkach wz37 ale jeśli maz na szyjce ten odbiór ma średnice ok 0,5 cm wpisane w okrąg" więc jesli to jest na twoim egzemplarzu to jest na bank wojskowa no i jeszcze tz przestrzelina to 2 wskazówki nie sądze żeby lud tak wyprostował karby na manierce jak kolega wspomina zawsze by pozostał slad masz po prostu czś ciekawego zdazaja sie jakies dziwne okazy z początkowej produkcji tych manierek oraz z okresu walk w 39r kiedy to brano wszystko jak leci nawat cywilne manierki te pionowe karby mogły być dodatkowym etapem w prodykcji dlatego uproszczono ten egzemplaż i jeszcze jedno w czasie wojny po zajęciu magazynów przez niemców uzrywali oni naszych manierek bez oznaczeń i bić polskich czasami z niektórymi biciami i być może twój egzemplarz pochodzi z tego okresu przejęty i wyk przez niemców musimy bowiem pamietac iz manierka wz37 była bardzo dobra jak na owe czasy bo mozna było w niej przenosic picie ale i zupe i miało sie 1 przedmiot a nie 2 które dyndały i przeszkadzały w marszu a po 40 km kazdy dodatkowy przedmiot to utrapienie dopiero zmiany w latach 90 ostatecznie te manierki przeniosły do lamusa historii a jeszcz z katynia zdazały sie w grobah takie jakies dziwactwa to tak na marginesie pozdrawiam i sorki za błedy ortograficzne:)masz ciekawy egzeplaż myślę że jego kontekst znalezienia bedzie decydował o wybraniu jednego ztych wariantów lub innego nara:) daj znac w jakich okolicznościach ją odkryłeś jesli możesz czy była w okopach? polskich moze niemieckich a moze ruskich mój kumpel ma egzemplarz z biciami polskimi niemieckimi i ruskimi ta to przeszła szlak

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information