zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Witam;rok temu trafilem taka oto manierke;niby wszystko jest ok gdyby nie to,ze pozbawiona jest ona charakterystych karbow.Czy spotkal sie moze Ktos z podobna?Bicia:FWAB1938,MS.WOJSK INT43 i nr24733.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxikasek Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 To mogła wyprostować" zamarznięta woda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Tak kombinowalem,jesli to jest slad po pocisku to cisnienie gazow nie rozdelo by zakreconej zwyklej manierki do tego stopnia...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 witam,manierka została znaleziona na pozycjach prawdopodobnie rosyjskich nad Nysą Luzycką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 bicia w okręgu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 to z tym lodem mogło nie być takie głupie,cała jest nie naturalnie wybrzuszona" ja osobiscie przyjąlem taką wersę Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 i jeszcze to,z drugiej strony wyraznie rozepchana od środka...pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 aha,to uszkodzenie szyjki,tego woda na pewno nie zrobiła,prawdopodobnie to ślad po kuli-tak mi się wydaje.pzdr i dzięki za wnikliwość Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 To nie jest cywilna manierka tylko wojskowa wz37, niezależnie od producenta - vide odbiory intendentury na manierce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 ..ale czemu nie ma karbów? Ciężko powiedzieć - nigdy o takim celowym zabiegu nie słyszałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Witam;rok temu trafilem taka oto manierke;niby wszystko jest ok gdyby nie to,ze pozbawiona jest ona charakterystych karbow.Czy spotkal sie moze Ktos z podobna?Bicia:FWAB1938,MS.WOJSK INT43 i nr24733.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 myśle że nawet niewiem co by się z nia działo czy zamarzła czy strzlano do niej ewentualnie można było do niej nalać coś łatwopalnego i strzelac do celu w trakcie tracienia następowała eksplozja i z tąd te nierówności mimo to powinny pozostać jakieś nawet słabe ślady po karbach w miejscu zgięć przynajmniej ja tak sądze a co do strzelania to ruski lubili sobie postrzelać do takiego towaru zwłaszcza do niemieckich mój kumpel wykopał ze 30 manierek na pozycjach ruskich i tylko jedną ich sowiecką sygnowaną na spodzie na 39 rok kilka z nich było przestrzelone mam ładnego kokosa od niego pięknie przestrzelonego tak że przyjrzyj sie dokładnie swojej czy nie ma tych śladów jeśli nie to była gładka-ja bym się cieszył bo takie są bardzo zatkie słyszałem kiedyś o takim egzemplazu ale go nie widziałem pozdrawiam wejdż sobie na tą strone tam moze coś znajdziesz wpisz to w gogle [PDF] Manierki wojskowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
esterendensen Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Lód wypchnąłby i denko,a przynajmniej czesciowo.Chociaż ta wersja jest wielce prawdopodobna. zebu74 skad dokładnie jesteś? Ja z Żar.Może sie znamy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 dodam jeszcze,ze na szyjce jest spore wglebienie po uderzeniu czyms ciezkim;moze to tez byc przestrzelina po pocisku ktory przebil szyjke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
esterendensen Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 No i faktycznie wyglada na rozdętą,moze po postrzale wybuchły opary spirytusu? Wiadomo,że żołnierze lubili mieć takie specjały na rozgrzewkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 fot.2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek.Ant. Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Charakterystyczne karby są na nakrętce,a tu jej nie ma.FWAB-Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek.Ant. Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Mój błąd-chodzi ci o karby na butelce,faktycznie ich nie ma.Na mojej z 1939 tego producenta są karby,więc może to jakaś seria próbna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Kiedys w odkrywcy byla wzmianka o gladkich manierkach,ale co do tej to nie mam pewnosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manierkarz Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Manierki bez karbów były robione na rynek cywilny ale tobiła je firma alumgar a ta jest FWAB.Cywilne sie dosyć mocno różniły od wojskowych http://www.ioh.pl/sprzet/index.php?art=9Jak zjedziesz niżej masz fotke.Pozdro Manierkarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 M.S. WOJSK INT. 43 (43,43,45,46,47)-takie zazwyczaj występowały na manierkach wz37 ale jeśli maz na szyjce ten odbiór ma średnice ok 0,5 cm wpisane w okrąg" więc jesli to jest na twoim egzemplarzu to jest na bank wojskowa no i jeszcze tz przestrzelina to 2 wskazówki nie sądze żeby lud tak wyprostował karby na manierce jak kolega wspomina zawsze by pozostał slad masz po prostu czś ciekawego zdazaja sie jakies dziwne okazy z początkowej produkcji tych manierek oraz z okresu walk w 39r kiedy to brano wszystko jak leci nawat cywilne manierki te pionowe karby mogły być dodatkowym etapem w prodykcji dlatego uproszczono ten egzemplaż i jeszcze jedno w czasie wojny po zajęciu magazynów przez niemców uzrywali oni naszych manierek bez oznaczeń i bić polskich czasami z niektórymi biciami i być może twój egzemplarz pochodzi z tego okresu przejęty i wyk przez niemców musimy bowiem pamietac iz manierka wz37 była bardzo dobra jak na owe czasy bo mozna było w niej przenosic picie ale i zupe i miało sie 1 przedmiot a nie 2 które dyndały i przeszkadzały w marszu a po 40 km kazdy dodatkowy przedmiot to utrapienie dopiero zmiany w latach 90 ostatecznie te manierki przeniosły do lamusa historii a jeszcz z katynia zdazały sie w grobah takie jakies dziwactwa to tak na marginesie pozdrawiam i sorki za błedy ortograficzne:)masz ciekawy egzeplaż myślę że jego kontekst znalezienia bedzie decydował o wybraniu jednego ztych wariantów lub innego nara:) daj znac w jakich okolicznościach ją odkryłeś jesli możesz czy była w okopach? polskich moze niemieckich a moze ruskich mój kumpel ma egzemplarz z biciami polskimi niemieckimi i ruskimi ta to przeszła szlak Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Fatycznie,sa podobne,tylko szyjka i lancuszek zupelnie inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 Esterendensen,trudny masz nick :-))),ja tez jestem z Zar ale nie sadze ,sie znamy,moze z widzenia...jak cos to pisz na gg:3063910 pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
zebu74
Witam;rok temu trafilem taka oto manierke;niby wszystko jest ok gdyby nie to,ze pozbawiona jest ona charakterystych karbow.Czy spotkal sie moze Ktos z podobna?Bicia:FWAB1938,MS.WOJSK INT43 i nr24733.pzdr
22 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.