Skocz do zawartości

Garett czy Fisher ????

michalbc4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam Garetta Ace 250 i jestem nastawiony głównie na guziki i monety. Z wykrywki jestem bardzo zadowolony. Jeśli zmieniałbym to po cenach i opisach myślałbym tylko o Fischerze F5, ale też nie wiem czy jest sens i czy to dużo lepszy sprzęt i czy ma lepsze osiągi. Proszę o jakieś informacje.
Napisano
Maiłem Ace 150 mam Fischera F2
Pierwsze wyjście z Fisherem F2 mam za sobą i : plastik trochę gorszej jakości niż w Garrecie, tak samo wtyki. Puszka na elektronikę większa sporo, wyświetlacz bardzo duży, wszystko dobrze widać. Cewka się nie rysuje i nie trzeba tak na nią uważać, dobrej jakości tworzywo. Praca rózni się zasadniczo tym, że nie ma czegoś takiego jak gong na monetki i inne podobnego kształtu przedmioty, które aż chciało się kopać. Tutaj póki co zauważyłem, że każda moneta może mieć inny dźwiek, bo jest z innego metalu - 20 gr 29-30 nickiel, 10 zł PRL 37-39 tab, 61-62 zinc 5 groszy 1961 r., 73-76 dime 50 pfenning 1940 r. i nie ma przeskoków jak w ACE coins metal coins. Trochę frustrujące po przesiadce, ale po godzinie się przyzwyczaiłem. Trzeba kopać każdy sygnał. Ping pong" to rzecz przydatna, 150 tego nie miała i naprawdę dużo pomaga, przynajmniej mi. Wykrywka trzeba przyznać sięga głebiej, przeszedłem po starych ściezkach i wyszło parę innych rzeczy, duży plus chociaz dziury też większe trzeba kopać I różnica w zasilaniu - 4 paluszki 1,5 V do dwóch baterii 9V.
Powiem tak - gdyby ACE było w innym kolorze to chyba bym przy tym pozostał. A tak też jestem zadowolony z zamiany. Sprzęty naprawdę bliskie sobie.
Po kolejnym wyjściu jest super. W moim odczuciu zakup trafiony.
Napisano
Rybak f2 jest typowym sprzętem na drobne przedmioty z metali kolorowych, ja kupiłem go na monety, byłem z nim dopiero 2 razy w terenie, znalazłem mnóstwo łusek, pociski karabinowe i moździerzowe (które zaraz zakopałem;)) i dużo monet współczesnych i z PRL-u. DUŻYM jego plusem jest dodatkowa 2 cyfrowa identyfikacja znaleziska.
Zasięgi f2 mierzone w powietrzu na monety to 21cm-1 grosz współczesny, 25cm-5 groszy współczesne, 27cm-5zł współczesne, 28cm-5zł mosiężne PRL, puszka po piwie ok 0,5 m. Zasięgi te to były sygnały które jednak już nie za dobrze identyfikowały metal z którego była moneta, poprawna identyfikacja była przy 2cm mniej...
Napisano
Zgodzę się z kolegą BRAT_MIH ale mam parę zastrzeżeń co do:
-Plastiku z którego jest zrobiona puszka.A mianowicie plastik jest zbyt miękki, mam już parę rys dość głębokich na niej.I szybka chroniąca wyświetlacz mogła by być wykonana z grubszego plastiku bo to już jest lekkie przegięcie aby zamiast czegoś porządnego dać tan trochę grubszy niż celofan materiał.
-No i zasilanie które mogło by być na paluszki.Jeśli nie kupi się dobrych baterii 9v alkaicznych to wyczerpią się one bardzo szybko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie