Kaazek Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Witam wszystkich.Dostałem od znajomego sprytną podwójną" zapalniczkę benzynową. Może ktoś z kolegów wie kiedy i przez kogo została wyprodukowana.Pozdrawiam - Piotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 29, 2008 Author Share Posted December 29, 2008 Dzięki Kolego, ale tyle to i ja wiem - a tłumaczenie Połyskliwy wynalazek" jest cokolwiek błędne, choć na język polski dobre jako słownikowe. Mnie bardziej chodziło (jak w pierwszym poście tego tematu) kto i kiedy mógł ją wyprodukować.Pozdrawiam - Piotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Witam wszystkich.Dostałem od znajomego sprytną podwójną" zapalniczkę benzynową. Może ktoś z kolegów wie kiedy i przez kogo została wyprodukowana.Pozdrawiam - Piotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Podobna kapkę do tzw szturmowej" zapalniczki luftwaffe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Od spodu - sygnaturki na zakrętkach:POLISH INVENTION" i DUPLEX LIGHTER". Na nakrętce z tym drugim napisem gwiazdka pośrodku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 Widoczek z przodu - góry. W tle pokrowiec do tej zapalniczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 17, 2008 Author Share Posted December 17, 2008 I ostatnia fotka - od boku. Sygnaturka:FOR PATT. appk.fo..?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaazek Posted December 29, 2008 Author Share Posted December 29, 2008 Raczej nie luftka" bo za dużo napisów po angielsku. A poza tym mój darczyńca powiedział mi deczko inną jej historię, ale nie będę przytaczał z uwagi na brak pewności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 POŁYSKLIWY WYNALAZEK PODWÓJNA ZAPALNICZKAzgłoszenie patentowe /for pattent aplication/sygnatury producenta nie widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Dwa razy spotkałem się z taka zapalniczka. Raz uzyskałem informację, że jest to zapalniczka saperska, a innym razem iż jest to produkt dla konspiracji. Może jest to zapalniczka saperska dla dywersantów, do odpalania lontów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Model wytwarzany? (sprzedawany?) w Polsce w okresie 2 wojny, w ksiazce dot produkcji konspiracyjnej uzbrojenia jest pokazany na fotce taki model - byly podarowane osobom pracjacym przy produkcji broni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Bardzo ciekawa teoria, każdy w konspiracji chce mieć w kieszeni dowód rzeczowy na okoliczność prowadzonej działalność. Bardziej przychylam się do po wojennej produkcji;http://www.itailers.com/auction-template.htmlZdjęcia nie ma ale chodzi o taki sam przedmiot. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 oto fotka opisanej wyzej zapalniczki, jak widac sa tez roznice Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Luftlander - Wytwórcy stenów zrobili sobie na pamiatkę zapalniczki.W tym modelu chodziło o niezawodnosc i stad ten blizniak. Może jest to tylko wygodny model dla pirotechników? Zapalniczka jest opisana po angielsku, więc nie stanowiła żadnego dowodu rzeczowego. Przecież mogła przywędrowac do kraju przed wojna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Raczej Błyskawic" a nie Stenów a Niemcy nie byli idiotami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Inna fantastyczna teoria.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=446251#446255 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Kaazek
Witam wszystkich.
Dostałem od znajomego sprytną podwójną" zapalniczkę benzynową. Może ktoś z kolegów wie kiedy i przez kogo została wyprodukowana.
Pozdrawiam - Piotrek
15 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.