fjk Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Dlaczego dopuszczono do zasypania szybu windowego na dziedzincu Ksiaza? Nie moze mi sie to w glowie pomiescic, rozumiem jak by to zrobiono 30 lat temu 10 nawet, wydaje mi sie ze to byly czasy kiedy wiekszosc ludzi chciala zapomniec o wojnie i zatrzec wszystko co z nia zwiazene.Ale dlaczego zrobiono to w czasach kiedy pojawiaja sie takie incjatywy jak na wlodarzu albo w mamerkach?Powoli pojawiaja sie maniacy ktorzy widza w tym interes i proboja udostepnic to innym, ja rozumiem ze tam PANoszy sie PAN ale czy nie mozna bylo temu jakos zapobiec? teraz do badan w tym miejscu bedzie trzeba to odkopywac co pewnie bedzie trudne.......jak myslicie czy wogole kiedys dane nam bedzie poznac te korytarze osobiscie nawet w takiej czesci jaka jest na planach ?
czarny Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Cześć fjk. Jakiś czas temu w całej rozciagłosci bym się z Tobą zgodził, ale kiedy poznałem pewne fakty, ogląd mam na to zupełnie inny. Od maja 1945 roku szyb tkwił sobie na dziedzińcu przed zamkiem i budził (jakies tam ) zainteresowanie. BYły tam różne ekipy, króe dokonywały pomiarów, obliczen etc. Szyb był częściowo zasypany, miał połączenie z poziomem I oraz II , najniższym i nic nie wskazuje aby łączył się z innymi korytarzami. Zamek stoi na cyplu skalnym i nie maptam po prostu miejsca na inne podziemia. Co innego poziom niższy pod poziomem II (podziemny pociąg) ten może istnieć!!! (to był żart). Przyznac musisz, że Niemcy nie specjalnie przejmowali się historyczna przeszłością zamku i szyb wydłubali w miejscu może sensownym technicznie ale historycznie bez sensu. Osobiście żałuje, że nie zabepieczeono szybu w jakiś elegancki sposób (kryta studnia. albo cos w tym rodzaju), w końcu to kawał historii tego miejsca. Każdemu odwiedzającemnu to miejsce NIemcoqwi pokazywałbym dziurę i pukał się w głowę. Co do podziemi: Polska Akademia Nauk nie panowszy się tam, tylko zaprowadziła porządek. Wcześniej podziemia były notorycznie rabowane, nawet z drutów zwisających ze ścian. POdziemia sa teraz zabezpieczone i znajduje się tam Obserwatorium Geofizyczne oraz Centrum Badań Sesjmograficznych. Podziemia można zobaczyć , ale tylko na określonych zasadach i nie wszyscy. Miałem takie szczeście i dokłądnie zwiedziłem je w listopadzie. Że są okropnie ciekawe to inna sprawa.
fjk Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 no tak napewno zaprowadzili porzadek, i zapobiega to lowcom zlomu, jednak szkoda ze jest to kompletnie niedostepne. poza tym zabetonowanym szybem , chyba niektore wejsca do tuneli takze zostaly zabetonowane prawda ?
mac Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 A co wiecie o drugim szybie, podobno był gdzieś w parku .pozdr.mac
fjk Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 No pomysl z krata bylby napewno lepszy, tyle ze woda lala by sie do srodka. Ale nawet tansze w wykonaniu by bylo, wokol jakas barierka tylko by im trawnik zadeptywali....Az mnei skreca jak patrze na te zamkniete dzwi. Ja bym wszedl sobie tam jako zwykly turysta, jednak moze wy z grup poszukiwawczych odnalezli by tam wiecej przejsc.Kiedys czytalem ze w ksiazu w zamku miala byc zamontowana winda z wieloma przyciskami wskazujace na istnienie wiekszej ilosci poziomow, czy to proawda i czy to mozliwe(pomijajac to co napisales o uksztaltowaniu gory zamkowej), czy nie mozna bylo we wkopac sie jeszcze glebiej?
fjk Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 nieprecyzyjnie napisalem: piszac niektore wejscia do tuneli mialem na mysli ze juz wenatrz podziemi zostaly zamurowane jakies przejscia, dzrzwi...?
Szefo Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 swojego czasu zwiedzałem Książ, fajny zameczek, szkoda że nie zostawili tego szybu jako atrakcji turystycznej, to samo dotyczy podziemi tzn że nie są udostępnione, też bym je z chęcią obejrzał, kiedyś były chociaż otwarte te pancerne drzwi przy tarasach, można było chociaż zobaczyć namiastkę tych podziemi, teraz podobno też są zamknięte...pozdrSzefo
marecki. Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 hmmm amatorów tych podziemi napewno było by wielu pzdr
czarny Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Co do drugiego szybu: istnieje taki szyb (był także i trzeci), tzw. szyb techniczny. Jest on całkowicie drożny, jego wylot znajduje się na dziedzińcu za budynkiem, tzn. po wejściu przez bramę główną na dziedziniec po prawej mamy budynek, a za nim brukowany dziedziniec. Można tam odnaleźć kratkę zabezpieczającą szyb. Obecnie szybem puszczono kable Centrum Sesjmograficznego, które podłączone są do aparatury sterującej. Co do windy z przyciskami - na wyższym poziomie podziemi faktycznie zachowała się kasetka windy z paroma (więcej niż trzema) przyciskami. NIe wiem jednak jak prawdziwe są opowieści o tym, że przyciski wskazywały ilość pięter; byłbym skłonny przypuszczać, że znajdowało sie tam kilka przycisków niekoniecznie związanych z ilością pięter. Na kasetach starych dżwigów spotykamy przyciski góra", dół", winda w ruchu" -lampka sygnalizacyjna, alarm". Co do zamurowanych przejść na poziomie II - zwiedzając podziemia nie napotkałem wybitnie tajemniczego miejsca gdzie mogłoby być zamurowane przejście. Z układu korytarzy nie nauwa się jednoznaczny wniosek, że gdzieś mogłyby być dodatkowe podziemia. Jest takie jedno miejsce, ale tam prowadzono badania w połowie lat 90-tych (p. Stojak o ile sie nie mylę). Fachowa ekipa górników, przy udziale prokuratora, wierciła otwory w betonowej ścianie, która skrywać miała wejście do zaplombowanej komnaty. Próba się nie powiodła, za betonem natrafiono na litą skałe. I jeszcze jedna ciekawostka. Na terenie zamku mieszka do dnia obecnego pewna kobieta, starsza juz ale pamięć ma dobrą. Zamieszkała ona jako pierwsza na terenie zamku po zakończeniu działań wojennych. Oglądała wówczas szyb, zarówno z góry jak i z dołu podziemi. Twierdzi, że szyb miała kształt lejkowaty, zwężający sie ku dołowi i na samym dole jego prześwit był bardzo mały,tj. nie zakończono w pełni jego budowy. NIe chcę zdradzac co to za Pani, by eksploratorzy nie zakłócali jej spokoju. Zainteresowani wiedzą, kto zacz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.