grand21 Napisano 10 Grudzień 2008 Autor Napisano 10 Grudzień 2008 Hej ! W sumie nigdy nad tym tematem się nie zastanawiałem do wczoraj, gdy przyjaciel poprosił mnie o polecenie jakiegoś wykrywacza. Poleciłem mu Proxime - stosunek cena/jakość myślę że jest bardzo dobry (z tego co co Wy piszecie) i na początek wystarczy. I właśnie zadał mi pytanie Czy można używać akumulatorków zamiast baterii". Baterie i akumulatorki mają inne napięcie i niektóre sprzęty faktycznie gorzej pracują na akumulatorkach, a jak się to ma do wykrywaczy?? Czy odczuwalna jest różnica? Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam
havir Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 przeryj forum. to podstawa. w solarisie na nowych aku miałem na wejściu 80%. denerwujące (dziwna świadomość szybszego braku prądu w środku lasu) ale wykrywacz nie był zbyt prądożerny więc i tak chodziłem długo. w GT nie używałem jeszcze aku więc nie wiem. jak aku to tylko renomowanej firmy i dużej pojemności. pozder.
diabelski Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 To nie wiem co wsadzałeś do tego solarisa...Ja używam energizer i pentagram i na obydwu zestawach jak włożę naładowane aku do solarki to mam 100%, do 80% to spada ale po ok 2 godzinach chodzenia i długo się utrzymuje na takim poziomie zanim zacznie znowu opadać.
woytas Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 ostatnio przez 40 minut pokazywalo w solarce 0% i nadal dzialala :) - skonczyl sie czas lazenia a nie aku :)aku energizer 2500
KRANIK Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 u mnie na garecie nie widać różnicy, tylko akumulatorki trzymają krócej tzn. ok 3-ch 3 godzinnych wypadów
festunguben Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Na ostatniej stronie instrukcji obsługi od proximy jest napisane, że można stosować akumulatorki, najlepiej o jak największej pojemności.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Ogniwa sucha mają napięcie około 1.5V nowe a jeśli napięcia spadło do 1.3V to ogniwo można uznać za zupełnie zużyte.Tymczasem akumulatory, czy to starsze kadmowo-niklowe, czy wodorkowe, zaraz po wyjęciu z ładowarki mają 1.3-1.35V i napięcie to szybko spada do wartości standardowej w okolicach 1.22-1.25V. Dlatego wykrywacze przystosowane do ogniw suchych źle pokazują stan naładowania". Akumulator jest rozładowany, gdy napięcie spada poniżej 1.1-1.15V. Ogniwa bardzo dobrej jakości (Sanyo, Saft) trzymaja napięcie na dobrym poziomie do ostatnich miliamperogodzin pojemności, a potem następuje gwałtowny koniec prądu. Elektronika wykrywacza nie jest w stanie tego przewidzieć.Rada na zimę. W niskich temperaturach akumulatorki kadmowo-niklowe radzą sobie wielokrotnie lepiej niż wodorkowe. Ogniwa wodorkowe trzeba znacznie częściej podładowywać, bo znacznie szybszy jest proces samorozładowania.Ogniwa wodorkowe wymagają też dobrej klasy ładowarki, aby nie skrócić im życia. Ogniwa kadmowo-niklowe można ładować byle czym pamiętając, że raz na jakiś czas trzeba je opróżnić do zera w celu regeneracji pojemności.I na koniec - ładowanie małym prądem jest skuteczniejsze niż ładowanie szybkie. Wielu badziewiastych akumulatorów masowo występujących na Allegro zupełnie nie da się ładować szybko" (szybciej niż w 4-6 godzin). Dla porównania - ogniwa profesjonalne daje się ładować w 15-20 minut! Rzadko też ich pojemność ma cokolwiek wspólnego z tym co głosi naklejka. Nie warto kupować badziewia. Z tanich ogólnodostępnych ogniw dobrej jakości polecam Sanyo Eneloop.
dzieci3 Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Mam pytanie O firmę s..t.Ja osobiście nie reklamuję niczego nawet- gumek do czy od majtek tej firmy.Cóż jest badziewiakiem? Ciekawostki firmy s...t. Takie znane komu??? Pytam???Komu?Może ja już nie kwalifikuję sie się.Pi ay.
samulb Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 ACE 250 też szybciej schodzi ze 100% na akumulatorkach niż na bateriach które np. poprzedniego dnia miały juz tylko 50%,a po odpoczynku" znów zaczynają od setki. I chyba zasięg na akumulatorkach spada, pewnie brakuje ten 1V.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Aby urządzenie przystosowane i do akumulatorków i do ogniw suchych w pełni wykorzystywało energię akumulatorków, musi mieć na wejściu przetwornice ponieważ niektóre elementy układu tracą optymalne parametry przy zmniejszonym napięciu. Jeśli więc wykrywacz działa troszkę słabiej na akumulatorkach, to znaczy że przetwornicy takowej prawie na pewno nie posiada. Sprzęty z przetwornica są w stanie wycisnąć akumulatory do ostatniej kropli podczas gdy prostsze ustrojstwa wysiadają czasami już wtedy, gdy w akumulatorach jest jeszcze np 30% energii.Natomiast sam wskaźnik naładowania ani nie musi odwzorowywać pojemności baterii ani też nie musi świadczyć o pogorszeniu się właściwości urządzenia. Wykrywacze maja w miarę stabilny pobór prądu i czas pracy który nam pozostał łatwo ustalić doświadczalnie przy pomocy zegarka i jest to pewniejsze :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.