Skocz do zawartości

Mogiłka w lesie.

loszo_ZCH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z wielką przykrością czytałem ostatnie posty.Powiem krótko moja rodzina straciła kilku bliskich w czasie wojny a ocalała dzięki niemieckimu żołnierzowi, który schował konspiracyjne gazetki w czasie obławy Niewachlowa w 1943r. Niemiec oddał potem je dziadkowi, a co byłoby gdyby je oddał oberleutnantowi? Wyprowadziliby rodzinę przed dom i feuer. Nikogo nie zmuszam do zgłaszania mogił, to była moja decyzja. Człowiek który leży na naszej ziemi, był najeżdżcą ale jemu należy się też szacunek jako zmarłemu,a poza tym minęło już tyle lat...Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A jak wyglądają groby Naszych Żołnieży z 20 roku?Może by warto nad nimi się zastanowic a nie płakac nad Dobrymi Niemcami"?Często przejeżdżam w okolicach Siedlec czy chocby Radzymina.Tragedia Panowie.Może warto by tak się tym zainteresowac?Na tym forum jest mnóstwo wątkó ze ktoś gdzies znalazł Niemca.A tylko jeden wątek znalazłem o odnalezionym żołnierzu z Twierdzy Modlin.Czyli nikt nie kopie na wrześniu?Nikt nic nie znalazł?Gdy idzie identyfikacja nieśmiertelnika niemieckiego zaraz pytania a co a gdzie i czy był właściciel.Jak idzie polski to jakoś tych pytań brak.
Napisano
Kol.lefa pozwolę się z tobą nie zgodzić, nasi koledzy z wykrywką pamiętają o naszych żołnierzach i powstańcach. Ja sam w ostanie Zaduszki zapalałem znicze na cmentarzu Wojsk Polskich.
Napisano
Do kolegi mikel68 bez obrazy ale co z tego ze minęło już 64 lata,to było tak dawno ze łojeżu więc śmiało możemy to olać i zapomnieć,czas leczy rany,olejmy tez polaków bo to przecież tak dawno...dziwi mnie trochę twój tok rozumowania.
Jeden Niemiec pomógł twojej rodzinie więc teraz śmiało możesz zadbać o każdy ich grób,a nóż trafiasz na samych dobrych i miłościwych...
Napisano
Panowie spokojnie.

Żywemu pewnie sam bym łep ukrecił, ale skoro martwy, nie ma co się pastwić, jemu to i tak wszystko jedno i niczego to nie mieni.

Zaś co do tego ze 64 lata minęły, to mam nadzieje ze nawet jeśli minie 164 i więcej to każdy polak bedzie o tym pamiętał i miał to ku przestrodze, jaki to jest naród niemiecki i do czego ejst zdolny. Historia ne jednokrotnie juz udowadniała ze miedzy Polska a niemcami nie bedzie zgody. Jak świat, światem Polak z Niemcem nie bedzie bratem".

Mimo, że nawet rozumiem tych to zgłaszają owe miejsca spoczynku hitlerowców, mam nieco odmienne zdanie, przynajmniej co do leśnych mogiłek, nie będących na żadnym placu budowy i nikomu nie przeszkadzającym. Taka napotkana mogiłka skłania do zadumy, do zastanowienia sie nad historia miejsca, pobudza wyobraznie i oddaje niepowtarzalny klimat dawnych przewaznie tragicznych wydarzen z dawnych czasów.

A w tym konkretnym przypadku to nawet nie był najeźdźca, jako że pzred 45 była to ziemia od setek lat niemiecka to ów żołnierz mozna by zrez bronił sewj ojczyzny przed drugim wcale nie lepszym bo czerwonym najeźdźcą.

Pozdrawiam.
Napisano

Witam,już wcześniej wspominałem o tych mogiłach,niedaleko jest trochę okopów a przy samych grobach parę łusek od ppsz-ki...żadnych tabliczek,tak to wygląda.pzdr

Napisano
W mojej okolicy jest mnóstwo samotnych leśnych mogiłek partyzantów i cywilów zamordowanych podczas okupacji więc przy okazji wycieczek rowerowych w takie historyczne miejsca staram się jako tako uporządkować i zapalić znicz.
Na Niemca jeszcze nie trafiłem,jest za to ciekawy grób sanitariuszy radzieckich którym opiekuje się miejscowa ludność.
Z nam tez mniej więcej parę miejsc w których lezą rozmaici szpicle itp swołocz rozstrzelana przez partyzantów,ale oni oczywiście nie mają w żaden sposób oznaczonego miejsca spoczynku,ale w tym przypadku można zrobić jedynie to co zrobił Walenty.
Napisano
...a tak na marginesie to posiadam ok 160 z fotek z 20-tu starych cmentarzy, które znajdują się w Puszczy Bydgoskiej.Myślę , że można zrobić z tego galerie.
Jakby było zainteresowanie to niech Admin się odezwie...:))
Napisano
W temacie mogił ...
http://www.elblag24.pl/elblag,znaleziono_szczatki_niemieckiego_zolnierza,20042,0,0,0.html
pozdr VOO1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie