wilzken Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Witam, trafiłem ostatnio w okolicach Olsztyna na takie dwa małe medaliony" były połączone kółeczkiem. Do czego mogły służyć lub co symbolizować:
MK Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Medalik" jest z dwóch pruskich srebrnych monet ze spłaszczoną jedną stroną i nadrukowanymi tam inicjałami. Przeznaczenie nie będzie nam znane, czy to pamiątka dla męża, siebie samego, brata, córki... Często takie się trafiają jako pamiątka z wojny, przeważnie z carskich srebrnych kopiejek, lecz tu genezy militarnej" nie doszukiwałbym się bo i tak jej nie określimy.Co do łuski - może być to Mannlicher holenderski, Mannlicher-Schönauer...
wilzken Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Witam, trafiłem ostatnio w okolicach Olsztyna na takie dwa małe medaliony" były połączone kółeczkiem. Do czego mogły służyć lub co symbolizować:
wilzken Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Na drugiej stronie jest monogram, chyba Fryderyka Wilhelma?
wilzken Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Niestety czas zrobił swoje:( Jedyna charakterystyczna cecha to ta wystająca kryza.
8total4 Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 plomba z monogramem Fryderyka Wilhelma III, króla Prus w latach 1797-1840.Łuska chyba myśliwska, bo na Mosina coś za mały kaliber..pozdro!
wilzken Napisano 9 Grudzień 2008 Autor Napisano 9 Grudzień 2008 Myślisz,że do zwierza strzelało się z mniejszego kalibru? Nie jest to przypadkiem Lee Enfield?
Pytanie
wilzken
Witam, trafiłem ostatnio w okolicach Olsztyna na takie dwa małe medaliony" były połączone kółeczkiem. Do czego mogły służyć lub co symbolizować:
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.