Skocz do zawartości
  • 0

Szkło z witraży?

PARAMONOV

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Raczej tylko szyby z bardziej ozdobnego okna. Zwykłe przeżroczyste szkło potrafi tak spatynować. Po samej patynie tak na moje oko 18 a najpewniej 19 wiek, może nawet młodsze, jeżeli były kiepskie warunki przechowywania i szkło pochodziło z jakiejś małej huty, gdzie nie potrafili go dokładnie oczyścić z niepotrzebnych domieszek.
Napisano

te kawałki szkła był razem z tymi skorupami,na głębokości ok.90-130cm,brak jakichkolwiek kawałków butelek,fajansu czy porcelany,tylko to oraz popękane kafle.Nie jest to stanowisko archeo.pzdr

Napisano
Tak jak jeszcze pokazujesz te skorupy... nie wiem jak na reszcie dawnego obszaru Rzeszy, ale u mnie dużo budynków ma elewacje zrobioną/przyozdobioną kawałkami takich skorup-naczyń, butelek etc. ale tylko ceramicznych-nie szkła. Jakaś taka dziwna moda była. Raczej styl przed secesyjny, czyli koniec XIX wieku. 1900-1912 budowano w secesji, nie ten styl wogóle, nie te materiały.

Istnieje też inna hipoteza-trafiłeś na jakąś starą dachówkarnię czy coś podobnego w branży ceramicznej. Pamiętaj że w takich zakładach odpady były produkowane" w hurtowych ilościach i głębokość 90cm wcale nie dziwi. Gdzieś to musieli składować.

Hipoteza nr 3-rozkopałeś śmietnik z epoki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie