Skocz do zawartości
  • 0

Wizjer i tabliczka

motopele

Pytanie

Napisano

Witam
Wizjer i tabliczka pochodzą z metalowych drzwi, przybliżone wymiary drzwi to 1,7m x 1m
Średnica wizjera: 75mm, natomiast wymiary tabliczki wynoszą:
100mm x 50mm
Moja prośba sprowadza się do przetłumaczenia treści tabliczki, a co za tym idzie, może do rozszyfrowania gdzie owe drzwi były zamontowane.
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie
Pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego PATRON jest to w stu procentach wizjer, osobiście wymontowywałem go i tabliczkę z jednych drzwi, jest to odlew
żeliwny z szybką, uszczelką i nakrętką
Posiadam dwie pary takich drzwi,różnią się nieznacznie między sobą,przede wszystkim wizjery są różne i na drugiej tabliczce
do góry widnieje napis:
A.Saal&Soone
Breslau
Nie wiem czy chodzi o producenta, czy lokalizacje schronu jak zasugerował kolega ERWIN
Nie czytam po niemiecku i tu jest problem:}

Napisano
Na tabliczce jest nazwa producenta Kautz&Sohn który miał swoją siedzibę w Legnicy, oraz typ drzwi i chyba numer zlecenia lub zamówienia. Z tabliczki jak i na podstawie wizjera uważam, że drzwi pochodzą ze schronu.
Napisano
Drzwi pochodzą ze schronu przeciwlotniczego jak napisał Erwin. Na tabliczce podane są dane producenta i normy dopuszczające do użytku w schronach plot. opracowane przez Wydział Obrony Plot. Ministerstwa Lotnictwa Rzeszy- Reichsanstalt der Luftwaffe fur Luftschutz. Na tabliczce jest widoczny skrót RL"- Reichsanstalt fur Luftschutz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie