ArturSz Napisano 5 Grudzień 2008 Napisano 5 Grudzień 2008 Postac na rycinie - maska pgaz RSC znajduje sie na prawym boku - tak wlasnie zasadniczo noszono te maski w piechocie i sluzbach uzywajacych stale tornistrów/ plecakow.( Chlebak i maska RSC byly tu noszone przez lewe ramie na prawy bok!)Na lewym boku prze prawe ramie noszona jet tylko torba sanitarna.
Stadler Napisano 5 Grudzień 2008 Napisano 5 Grudzień 2008 Co ciekawsze - broń krótka + bagnet. I jednak - łopatka!
szeregowy-sztuk Napisano 5 Grudzień 2008 Autor Napisano 5 Grudzień 2008 Taka proba odtworzenia tego, co napisaliscie ;) Wiem, ze jest kilka rzeczy do poprawki lecz staram sie ;)Pierwsze od czola ;)
szeregowy-sztuk Napisano 5 Grudzień 2008 Autor Napisano 5 Grudzień 2008 I teraz co jest do porawki ( o czym wiem): -chlebak- troszke sam przerobilem czecha aby choc troche imitowal chlebak polski, przymiezam sie do kupna dobrej repliki,-pasek od puszki- wiem nie jest to jodelka, ale nigdzie nie moge dostac repliki, wiec chyba kupie torbe na maske,- no i zbyt popuszczony pasek w torbie sanitarnej ale to juz blad techniczny ;)
Stadler Napisano 5 Grudzień 2008 Napisano 5 Grudzień 2008 Zapraszamy do nas na forum, chętnie jakoś wymiernie pomożemy:http://spmip.mojeforum.net/ekwipunek-i-wyposazenie-wojska-polskiego-forum-vf23.html
ArturSz Napisano 5 Grudzień 2008 Napisano 5 Grudzień 2008 Patrol sanitarny na manewrach letnich, 2 polowa lat 30, w tle na ziemi polozne nosze.
farby Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 Ciekawi mnie ta kwestia broni. O ile sie nie myle, konwencja genewska pisze ze sanitariusz moze miec przy sobie bron o ile bedzie uzasadniona obawa ze ranni sa w niebezpieczestwie.Ciekawy tez jest ten rysunek z Glownej Ksiegi Wojskowej, podoficer z opaska a i tez bron krotka...?
szeregowy-sztuk Napisano 6 Grudzień 2008 Autor Napisano 6 Grudzień 2008 Dzieki Panowie za wszystko, napewno zdjecia, jak i wiadomosci przydadza mi sie do odtworzenia tej sylwetki ;) I jeszcze jedno pytanko: co polecacie na nogi?? Jak widac mundur to drelich wiec owijacze nie pasowaly by chyba za bardzo, wiec raczej opinacze?? czy moze krotkie owijki. Ja narazie posiadam saperki.Pozdrawiam!
Stadler Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 Wszystkie trzy opcje się nadadzą, chociaż rzeczywiście drelich + długie owijacze - to wersja najrzadsza.
szeregowy-sztuk Napisano 6 Grudzień 2008 Autor Napisano 6 Grudzień 2008 Najrzadsza, czyli jednak byla?? Ale moim zdaniem to chyba tym ktorzy juz w trakcie wojny zglaszali sie do wojska, ktorym wydawano wszystko jak lecialo.I pytanie: macie w swojej ofercie chlebaki ??
Stadler Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 http://spmip.mojeforum.net/mieszanie-elementow-sukiennych-i-lnianych-w-wp-ii-rp-temat-vt695.htmlTuśmy się nad zagadnieniem zastanawiali. A co do oferty", jeśli dobrze zrozumiałem... jesteśmy stowarzyszeniem rekonstruktorów, nie firmą.
banginghunter Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Stadler może zamiast namiętne reklamować swoje forum po prostu wklej to co masz do powiedzenia tutaj. Nie wiem jak innym ale mnie to po prostu razi ... 3 posty i dwa z odnośnikami chodźcie i patrzcie" ... Fajny temat, szkoda żeby się rozwalił po 100 forach w sieci, bo każdy na siłę chce rozkręcić własne.
jazlowiak Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Nie wiem co mnie oczadziało, ale faktycznie w etacie stoi jak wół łopatka" - Artur ma racje z noszeniem puszki RSC, mnie zmyliło moje kawaleryjskie pochodzenie.
Stadler Napisano 8 Grudzień 2008 Napisano 8 Grudzień 2008 Najuprzejmiej i najżyczliwiej jak potrafię proszę kolegę baginghuntera, żeby nie szukał zwady i nie prowokował. Kolega dotąd nie wypowiadał się w tym ponoć dla niego bardzo ciekawym temacie, ma natomiast zwyczaj wypowiadać się w wątkach dotyczących mojego stowarzyszenia. Nie wiem doprawdy, co o tym myśleć.Wydawało mi się, że podawanie odnośników do różnych źródeł, także autorskich jest na tym forum przyjęte. Jeśli istotnie uraziłem kogokolwiek i naruszyłem jakieś zasady, przepraszam i proszę administratora o wprowadzenie porządku do moich wypowiedzi.Jeśli natomiast niczego nie naruszyłem, proszę kolegę baginghuntera o pozostawienie mnie w spokoju, gdyż nie było moim celem stać się ofiarą czyichś zaczepek.
szeregowy-sztuk Napisano 16 Czerwiec 2009 Autor Napisano 16 Czerwiec 2009 Kontynuując temat:chciał bym się dowiedzieć jak to było z sanitariuszami w kawalerii? Szczególnie interesuje mnie ich wyposażenie. Czy było to tak jak w piechocie? Wydaje mi się, że jedynymi zmianami były by spodnie z karwaszami, adrian, no i wysokie buty z ostrogami, ale mogę się mylić bo nie widziałem ani jednego zdjęcia na którym mogę się oprzeć.Pozdrawiam.
ArturSz Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Wytyczne znajdziesz w Instrukcji pakowania,troczenia...w kawalerii" z roku 1938 -sa dostepne w sieci.Saniatriusze jezdni rzecz jasna musieli nosic mundurowanie umozaliwiajace im słuzbe konno. Ponadto zmiane bielizny,przybory oraz racje rezerwowe pakowali do sakw, nie potrzebowali wiec tornistrów ani plecaków jak w piechocie.Wyposazenie sanitarne nie przewidziane jako zawartosc toreb przewozono na jukach saniatrnych, czego nie stosowano w piechocie ( tu stosowano biedki sanitarne).Spotkałem sie z zaskakujacym sposbem transportu rannych do P.O.- na plachcie rozpietej medzy konmi. wieczorem sprobuje wrzucic zdjecie.
kowalinho Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 W Instrukcji(...)" jest jedynie krótka wzmianka na temat sanitariuszy - o noszeniu toreb sanitarnych i dodatkowym wyposażeniu. Sanitariusze konni na rękawie mieli takie same opaski z krzyżami jak inni sanitariusze, spotkałem się ze zdjęciami takowych.
kowalinho Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Aha, pewnie mówisz o tej focie, ArturSz?:-)Jednym ze sposobów transportu rannych było też ponoć ciągnięcie rannego za koniem na specjalnej płachcie. Szczegółów nie znam, a i potwierdzić tego nie jestem w stanie.
szeregowy-sztuk Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 Kowalinho- jesteś wielki! ;) Dzięki za foty.Jest pomysł by na zlocie w Gostyniu zrobić fotke sanitariuszy z każdej" ze stron ( wrzesień 39, niemiecki, amerykański, PSZ/z, radziecki). Zobaczymy jak wyjdzie :)
robzet Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisano 26 Czerwiec 2009 Skoro mowa o polskim sanitariuszu A.D.1939- czy ktoś wie (i może oczywiście napisać)jakie było etatowe wyposażenie torby sanitarnej owego sanitariusza ??. I drugie pytanie -czy we wrześniu nasi żołnierze dysponowali opatrunkami osobistymi (jeżeli tak, to uprzejmie proszę o fotki jeśli ktoś posiada taki opatrunek w swojej kolekcji)Pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.