Skocz do zawartości

Polski sanitariusz-1939

Rekomendowane odpowiedzi

Postac na rycinie - maska pgaz RSC znajduje sie na prawym boku - tak wlasnie zasadniczo noszono te maski w piechocie i sluzbach uzywajacych stale tornistrów/ plecakow.
( Chlebak i maska RSC byly tu noszone przez lewe ramie na prawy bok!)
Na lewym boku prze prawe ramie noszona jet tylko torba sanitarna.

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
I teraz co jest do porawki ( o czym wiem):
-chlebak- troszke sam przerobilem czecha aby choc troche imitowal chlebak polski, przymiezam sie do kupna dobrej repliki,
-pasek od puszki- wiem nie jest to jodelka, ale nigdzie nie moge dostac repliki, wiec chyba kupie torbe na maske,
- no i zbyt popuszczony pasek w torbie sanitarnej ale to juz blad techniczny ;)

Ciekawi mnie ta kwestia broni. O ile sie nie myle, konwencja genewska pisze ze sanitariusz moze miec przy sobie bron o ile bedzie uzasadniona obawa ze ranni sa w niebezpieczestwie.

Ciekawy tez jest ten rysunek z Glownej Ksiegi Wojskowej, podoficer z opaska a i tez bron krotka...?

Dzieki Panowie za wszystko, napewno zdjecia, jak i wiadomosci przydadza mi sie do odtworzenia tej sylwetki ;)

I jeszcze jedno pytanko: co polecacie na nogi?? Jak widac mundur to drelich wiec owijacze nie pasowaly by chyba za bardzo, wiec raczej opinacze?? czy moze krotkie owijki. Ja narazie posiadam saperki.

Pozdrawiam!

http://spmip.mojeforum.net/mieszanie-elementow-sukiennych-i-lnianych-w-wp-ii-rp-temat-vt695.html

Tuśmy się nad zagadnieniem zastanawiali. A co do oferty", jeśli dobrze zrozumiałem... jesteśmy stowarzyszeniem rekonstruktorów, nie firmą.

Stadler może zamiast namiętne reklamować swoje forum po prostu wklej to co masz do powiedzenia tutaj. Nie wiem jak innym ale mnie to po prostu razi ... 3 posty i dwa z odnośnikami chodźcie i patrzcie" ...

Fajny temat, szkoda żeby się rozwalił po 100 forach w sieci, bo każdy na siłę chce rozkręcić własne.

Najuprzejmiej i najżyczliwiej jak potrafię proszę kolegę baginghuntera, żeby nie szukał zwady i nie prowokował.

Kolega dotąd nie wypowiadał się w tym ponoć dla niego bardzo ciekawym temacie, ma natomiast zwyczaj wypowiadać się w wątkach dotyczących mojego stowarzyszenia.

Nie wiem doprawdy, co o tym myśleć.

Wydawało mi się, że podawanie odnośników do różnych źródeł, także autorskich jest na tym forum przyjęte. Jeśli istotnie uraziłem kogokolwiek i naruszyłem jakieś zasady, przepraszam i proszę administratora o wprowadzenie porządku do moich wypowiedzi.

Jeśli natomiast niczego nie naruszyłem, proszę kolegę baginghuntera o pozostawienie mnie w spokoju, gdyż nie było moim celem stać się ofiarą czyichś zaczepek.

• 6 months later...
Kontynuując temat:
chciał bym się dowiedzieć jak to było z sanitariuszami w kawalerii? Szczególnie interesuje mnie ich wyposażenie. Czy było to tak jak w piechocie?
Wydaje mi się, że jedynymi zmianami były by spodnie z karwaszami, adrian, no i wysokie buty z ostrogami, ale mogę się mylić bo nie widziałem ani jednego zdjęcia na którym mogę się oprzeć.

Pozdrawiam.

Wytyczne znajdziesz w Instrukcji pakowania,troczenia...w kawalerii" z roku 1938 -sa dostepne w sieci.

Saniatriusze jezdni rzecz jasna musieli nosic mundurowanie umozaliwiajace im słuzbe konno. Ponadto zmiane bielizny,przybory oraz racje rezerwowe pakowali do sakw, nie potrzebowali wiec tornistrów ani plecaków jak w piechocie.
Wyposazenie sanitarne nie przewidziane jako zawartosc toreb przewozono na jukach saniatrnych, czego nie stosowano w piechocie ( tu stosowano biedki sanitarne).

Spotkałem sie z zaskakujacym sposbem transportu rannych do P.O.- na plachcie rozpietej medzy konmi. wieczorem sprobuje wrzucic zdjecie.

W Instrukcji(...)" jest jedynie krótka wzmianka na temat sanitariuszy - o noszeniu toreb sanitarnych i dodatkowym wyposażeniu.
Sanitariusze konni na rękawie mieli takie same opaski z krzyżami jak inni sanitariusze, spotkałem się ze zdjęciami takowych.

• 2 weeks later...
Skoro mowa o polskim sanitariuszu A.D.1939- czy ktoś wie (i może oczywiście napisać)jakie było etatowe wyposażenie torby sanitarnej owego sanitariusza ??. I drugie pytanie -czy we wrześniu nasi żołnierze dysponowali opatrunkami osobistymi (jeżeli tak, to uprzejmie proszę o fotki jeśli ktoś posiada taki opatrunek w swojej kolekcji)Pozdrawiam serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie