Skocz do zawartości

Pomoc w wydatowaniu sygnetu z monogramem.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na pierwszowojenych pozycjach trafił mi się taki sygnecik z monogramem JD. Sygnet jest wykonany z tombaku, raczej nie jest mosiężny. Czy może być starszy niż pierwsza wojna czy raczej wiązać go z kontekstem terenowo - historycznym?

Napisano
wg. mnie kontekst pruskich guziczków z I wojny pasuje, widzialem juz sygnety na takim fasonie, z zelaznymi krzyzami, datą 1914-18 itp.. myślę że to kantynówka z inicjałami właściciela.
pozdro!
Napisano
Danieloff to jakoś mi nie wygląda na tombak na fotce, te odłamania, ja znalazłem kilka takich z alu i wyglądały podobnie jak twój sztuka okopowa" Możliwe, że mosiądz...
Napisano
Witam, zdjęcie trochę przekłamuje kolory. Spod ciemnozielonej patyny przeziera złoty kolorek, dlatego pomyślałem o tombaku. Możliwe, że to mosiądz, alu na 100% nie, po pierwsze primo patyna, po drugie primo sygnet jest dość ciężki, po trzecie primo to po prostu nie jest alu!:-)
Napisano
ten twoj z czaszką by się fajnie prezentował obok mojego :)
a tak swoją drogą, to czy ten z czaszką, ma może jakieś inicjały lub inne grawery ??
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie