danieloff Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 Witam, na pierwszowojenych pozycjach trafił mi się taki sygnecik z monogramem JD. Sygnet jest wykonany z tombaku, raczej nie jest mosiężny. Czy może być starszy niż pierwsza wojna czy raczej wiązać go z kontekstem terenowo - historycznym?
8total4 Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 wg. mnie kontekst pruskich guziczków z I wojny pasuje, widzialem juz sygnety na takim fasonie, z zelaznymi krzyzami, datą 1914-18 itp.. myślę że to kantynówka z inicjałami właściciela.pozdro!
danieloff Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 Mam już jeden pruski sygnet kantynowy", z czaszką, więc ten z inicjałami będzie pasował do kolekcji:-)
martian. Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Danieloff to jakoś mi nie wygląda na tombak na fotce, te odłamania, ja znalazłem kilka takich z alu i wyglądały podobnie jak twój sztuka okopowa" Możliwe, że mosiądz...
danieloff Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 Witam, zdjęcie trochę przekłamuje kolory. Spod ciemnozielonej patyny przeziera złoty kolorek, dlatego pomyślałem o tombaku. Możliwe, że to mosiądz, alu na 100% nie, po pierwsze primo patyna, po drugie primo sygnet jest dość ciężki, po trzecie primo to po prostu nie jest alu!:-)
banderas Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 W łapie tego nie mamy ,więc na mosiądz stawiamy.:}.pzdr.
8total4 Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 ten twoj z czaszką by się fajnie prezentował obok mojego :)a tak swoją drogą, to czy ten z czaszką, ma może jakieś inicjały lub inne grawery ??pozdro!
danieloff Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 Do 8total4 - sygnecik z czaszką ma wybitą tylko próbę srebra 800.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.