Skocz do zawartości

Ile wołać kasy za silnik do stuga

vojtaz2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wykopek oczywiście i kompletny ze skrzynią biegów, typ Maybach HL108TR , jak wycenić fant?
no i np. jak tłoki się ruszają w cylindrach. czyli w miarę można ocenić stan silnika
Napisano
Nie wiem po ile złom, nie orientuję się :)
vojtaz-samochód z przyczepkę, ibkopać, kilku chłopa i ew. linką podwiązać i wytargacie.

ps.
Samochód-5000zł
Przyczepka-1500zł
Przyjemność wyciągania silnika w ziemi po pas-bezcenne!
Powodzenia, i nie przeliczaj wszystkiego na kasę :)
Napisano
Kurcze, jak tłoki się poruszają to pewnie da się go odpalić, a wtedy możesz wykorzystać skrzynię biegów, jako wyciągarkę;) A tak serio, to ja nie przeliczałbym tego fanta na kilogramy, chyba że waży z 10 ton. Pierwsze co musisz zrobić to go wydostać, ocenić stan, i wtedy zobaczysz co można z tego zrobić. Pozdrawiam. Ps.Spiesz się bo dziadek mróz idzie.
Napisano
Ja żyję z poszukiwań i odkryć :) dlatego pytam o cenę tego fanta. Koła 2 sztuki i gąsienica 60 ogniw już wyłowiłem z ziemi, teraz czeka silnik . Mnie to rybka ile kosztuje złom, liczy się fant dla kogoś co składa stuga. pewnie taka osoba co ma taki pojazd zapłaci kasę za silnik a nie kasę za złom jak wy tu już podajecie, co do transportu to ja mam t4. ale raczej silnik się nie zmieści do autka.
Napisano
lol silnika jeszcze nie wyciagles i dlatego nie mozesz zrobic zdjec a wiesz juz ze tloki sie ruszaja:) chyba pomyliles hobby...a teraz idz do piaskownic i wykop jakiegos stalowego resoraka z dywizji HJ:)
Napisano
No no ciekawe :) zobaczymy jaka bedzie dalsza czesc tej histori :) zdjec pewnie nie zobaczymy bo ... :P no wlasnie tu kazdy moze sobie dopowiedziec :)
Napisano
Ciekawe, człowiek który żyje z poszukiwań i odkryć" zadaje takie infantylne pytania? A te tłoki to tak swawolnie na wolności hasają, ciekawy ten silnik... Ale co się dziwić, rynek się rozruszał, odbudowa goni rekonstrukcje, to teraz wszystkie części są od Stug-a albo RSO-maka, w zależności czy i co wykopią w Przepałkowie to jest szansa że allegro zaczerni się oryginalnymi" cześciami od PzIV lub PzVI..jest popyt znajdzie się i podaż.

A tak na serio, to radze zapiąć ten silnik do tego Famo co siedzi w krzakach, kto wie może do silnika dołaczona jest wanna, a jak wanna to i mus kompletny przedział bojowy z całą opytką i elektryką, armata i baszta to już bedzie formalnośc...a i nie zaponij o chłodnicach, chodliwy towar ostatnio;)
Napisano
Panowie czytajcie ze zrozumieniem!!! vojtaz napisał p. jak tłoki się ruszają..." Co jednoznacznie wskazuje że sam nie wie w jakim stanie są. I po co od razu te kwaśne komentarze?????? Pożyjemy zobaczymy co z tego wyniknie.
Napisano
portal gruparezerwy jest zainteresowny tematem czekamy na kontakt. do T4 wejdzie bez bólu. Jeśli kolega się z nami dogada obiecujemy przekazać obiekt jako darowiznę do CSWL w Poznaniu.
Napisano
Panie vojtaz2 z czystej ciekawosci(nie ja na pewno silników nie kupuję) skąd Pan wie ze to silnik 12-to cylindrowy i na pewno podanego typu i że tłoki sie ruszają jak Pan jeszcze kopac nie zaczął?
Napisano
Po co zakładać że silnik jest na tyle sprawny aby była możliwość obrócenia wałem ? Wiadome jest że dla kazdego silnika zle zabezpieczonego przy dluzszych zastojach kazda wilgoc jest uszczerbkiem. Zakładajac nawet ze sam olej nie zmienil swoich wlasciwosci (chodzi mi tu o wał) to napewno tego samego nie mozna powiedziec o paliwie znajdujacym sie w komorze spalania o ile sie taklowe ostalo. Jesli korozja nie zniszczyła go na panewkach to napewno zniszczyla gładzie cylindrów co juz uniemozliwi zakręcenie silnika" i to wszystko przy bardzo optymistycznych zalozeniach :) jest madre powiedzenie pojazd nieuzywany psuje sie 2 razy szybciej"

Co do wyciagania takiego silnika z ziemi w co srednio wierze radzilbym cos z HDS-em :)

Każdy chyba po milionach histori ze sprzetem zalegajacym w ziemi nie uwierzy bez zdjec :)

Pozdrawiam i szczescia zycze przy wydobyciu ;) :)
Napisano
108 się na stugi nie załapała jeśli mnie pamięć nie myli tylko na pierwsze III
silnik z tył a skrzynia z przodu iwc co masz cała podeszwę?

108 były na famo
tylko co z tymi kołami?
i jak przekręcić silnik w ziemi ?;-)
Napisano
Ludzie, ja napisałem że NP jak tłoki się ruszają, jeszcze przecież tego nie wiem,czy wał się kręci.Ale przewidując sytuacje dlatego zapytałem
Napisano

aha model silnia podałem tak z ciekawości ,sądząc że 2 rolki prowadzące które wykopałem były z modelu ausf G (jak się nie pomyliłem) . dlatego z tym silnikiem zalegającym w ziemi strzelam że to będzie taki typ silnika. FOTKA ARCHIWALNA

Napisano
link do fotki z rolkami z tego stuga .[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6334a06305e6294a][IMG]http://images25.fotosik.pl/221/6334a06305e6294am.jpg[/IMG][/URL]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie