Skocz do zawartości
  • 0

Kapiszonowiec ze złotymi puncami ??? dla znawców czarnoprochowców

torba5

Pytanie

Napisano
Witam posiadam taką oto pistule kupiłem go kiedyś na allegro dla klienta z niemiec koleś mnie wystawił i tak to owo cudo zostało u mnie leżało i leżało i w końcu mnie ruszyło zapytałem pewnego handlarza znającego temat ale on podwarzył jego oryginalność obstawiając że to składak i zaproponował śmieszną kwote za jego odkupienie przez co jakoś mnie nie przekonał dlatego zwracam sie do znawców tematu o wszelkie możliwe sugestie na temat tej broni punce są jakoby ze złota ale to nie zostało potwierdzone u jubilera pozdrawiam

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nadal nie na temat napisałem dla znawców czarnoprochowców a nie dla filozofów od siedmiu boleści,chcesz pisać na swój temat załóż swój wątek a nie zaśmiecaj mój,masz coś mądrego do powiedzenia na temat pistoletu zapraszam chodzi mi tylko o ewentualną identyfikacje post założyłem w odpowiednim dziale nie zapraszałem tu kolesi od pyskówek,najbardziej irytuja mnie kolesie co nic nie wiedzą ale będą wtrącać swoje trzy grosze byle gdzie i byle po co zapraszam tych co mają coś do powiedzenia w temacie
Napisano
jak dla mnie kopia w 100 % , ale o oryginalność niektórych elementów mogę ię spierać i przyznać że są oryginalne po przeróbkach.
w każdym razie jak dla mnie pojęcie skłądak" jest jak najbardziej odpowiednie .

pzdr PATRON
Napisano
Witam posiadam taką oto pistule kupiłem go kiedyś na allegro dla klienta z niemiec koleś mnie wystawił i tak to owo cudo zostało u mnie leżało i leżało i w końcu mnie ruszyło zapytałem pewnego handlarza znającego temat ale on podwarzył jego oryginalność obstawiając że to składak i zaproponował śmieszną kwote za jego odkupienie przez co jakoś mnie nie przekonał dlatego zwracam sie do znawców tematu o wszelkie możliwe sugestie na temat tej broni punce są jakoby ze złota ale to nie zostało potwierdzone u jubilera pozdrawiam
Napisano
Wg mnie to jest kopia z lat 70-tych XXw. Jak na produkt z przełomu XVIII i XIX w. to ma trochę za dokładnie wykonane metalowe elementy. Te wstawki to ozdobniki. Rozkręć go na części. Na lufie w miejscach zasłoniętych łożem powinny być sygnatury producebta. Obstawiam produkcję hiszpańską Dikara.
Napisano
Pistolet jak najbardziej oryginalny z XVIII w. ale bardzo sfatygowany. Bez osobistych oględzin trudno cokolwiek o nim powiedzieć. W XIX w. przerobiony na kapiszonowca ale płyta główna zamka oryginalna aczkolwiek bardzo przerobiona. Kurek oczywiście wtórny. Ten szpikulec" z lewej strony pistoletu charakterystyczny dla broni palnej używanej na statkach.
Kiedyś to była ładna broń zrobiona przez dobrego rusznikarza ale teraz pozostały po tej świetności smętne resztki.
Napisano
Jezeli to oryginal a kupiles go dla niemca to wnioskuje ze mial opuscic kraj. Zeby go opchnac na zachod musisz miec zgode konserwatora. U konserwatora napewno niebyles bo on by ci powiedzial czyto org. czy podroba.
Ladnie to tak ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie