Skocz do zawartości

czas na wymiane

talgo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam kolegów
zastanawiam sie nad zmiana wykrywki
szukam sprzetu na kolor chodzi mi po głowie któraś z tych wykrywek
wiadomo że każdy ma jakieś swoje plusy i minusy niestety nie miałem do czynienia z żadnym
z tych wykrywaczy więc proszę was o pomoc który wybrać i który będzie się najlepiej spisywał

White's XLT E-Series

Whites'S dfx

Garett GTI 2500

MINELAB EXPLORER II

MINELAB SOVEREIGN GT

Quattro MP

White's 6000D Pro

Fisher F70

X-TERRA 70

Proxima
Napisano
Kolego , dałeś tu tyle modeli sprzętu ,że fiufiu.
Czytałeś chociaż coś o nich na tym forum ?
Czy tylko sobie wytypowałeś? Jak na mój gust to masz meeeega rozbieżność między typami...
Na początek polecam :
http://www.odkrywca.pl/search/
znajdziesz np:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=637889#670449
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=636239#651781
i dużo , dużo więcej o innych sprzęcikach.

To nie boli , pózniej poszukanie na innych forach wiadomości o sprzęcie i lepsze sprecyzowanie modeli .
No , może się mylę -to ludzka rzecz i koledzy opiszą Ci wszystko ,ale to będzie dublowanie wątków,które już się tu pojawiły .
Pozdrawiam .
Napisano
Witam,
...powiadasz zastanawiasz się nad zmianą wykrywki... a czy możesz napisać nam jaki sprzęt posiadałeś do tej pory? No i czego chciałbyś szukać i takie tam tego typu informacje :)

Pozdrawiam.

PS. Kolego prostujący kolegę. Nie wierzę, że Ty sam czasami nie potrzebujesz szybkiej informacji, precyzyjnej do Twojego własnego pytania (nie podobnego). W takiej sytuacji nie masz czasu na szukanie informacji w sieci na forach które i tak nie są wiarygodne lub też chcesz potwierdzić opinie na temat sprzętu, itd... Weź teraz zakaż pisania nowych postów i zmuś ludzi do szukania bo przecież już kiedyś temat był, heh... wkurza mnie to. sry ale prawda jest taka, że nie zawsze to co wyczytałeś do tej pory Ci wystarcza, chcesz więcej się dowiedzieć... a jeśli jakiś admin forum ma kompleksy na temat ilości napisanych postów, że on ma mniej a tamten więcej bo powiela" tematy to wybacz...
Napisano
Zastanawia ta umiejętność pisania ,i zarazem nieodparta niechęć do czytania ,czyżby to była wina dzisiejszej edukacji ? Jak myślisz kolego ,,talgo''że osoby które wielokrotnie wypowiadały się na tym forum na temat tych wykrywaczy nagle zmieniły swoje zdanie i w twoim poście dadzą temu wyraz .Czy może uważasz że pojawił się jakiś mega- super tester ,który biega co dzień z innym wykrywaczem i wydaje tylko słuszne opinie na temat sprzętu.Pewnie tak nie jest ,i nie wież nawet że w swojej nieświadomości wyprodukowałeś następny nic nie wnoszący temat ,służący do ględzenia ,bicia piany i wywodów pod tytułem :że mojsza jest lepsza niż twojsza .Bez urazy .Pozdro....
Napisano
n/c nic tylko pogratulować :D weźcie go ukamienujcie za to, że pyta... mówicie chora edukacji, nie chce się czytać... no takich bez sensownych wypowiedzi nie na temat to rzeczywiście nie chce się czytać (ja ta, np.). Kolega wymienił sprzęty w swoim poście to moglibyście napisać, że ja mam tego czy tamtego jest ok zasięgi ma takie, itp... zamiast pisać bzdury...
Przepraszam ale sami widzicie...

Pozdrawiam.
Napisano
Ugadaj się na jakiś wypad z nami ( okolice Poznania" ), to możesz wyrobić sobie opinię o:
Garett GTI 2500
White's XLT E-Series
Minelab Explorer II
X-TERRA 50 / 70
Fisher F70 i ew. o paru innych sprzętach:)

Sv
Napisano
dzięki sv za zaproszenie ale wiesz jak to jest u nas z wypadami z całą ekipą
ciekawe jak tam f70 kaczki

a wracając do wątku to do tej pory chodziłem a z ace 250
a szukam dobrego monetkowca
  • 2 weeks later...
Napisano
Talgo, Twoje pytanie który będzie się najlepiej spisywał" wydaje się mocno dziwne, szczególnie u kogoś kto już chodził z wykrywaczem. Spisywanie się" zależy wielu czynników, w tym od oczekiwań i cech psychofizycznych operatora :)
Jeśli chodzi o Whitesy:
6000pro to analogowy odpowiednik XLT, z racji konstrukcji z liczbą manipulatorów ograniczoną do kilku.
XLT i DFX to sprzęty z ogromnymi możliwościami jeśli chodzi o strojenie parametrów. Zbudowane według zasady - ustaw co chcesz i jak chcesz. Jednak nie trzeba być inżynierem żeby połapać się o co chodzi.
DFX to dwuczęstotliwościowa wersja XLT (tak to wygląda z poziomu usera) z dodatkowymi funkcjami wynikającymi z budowy. Ruch firmy w kierunku, wbrew pozorom, mniej rozgarniętego klienta, który połaszczy się na cacko z dziurką i jeszcze za to zapłaci.
Rutus Proxima to model, wbrew zapewnieniom producenta :))), mocno wzorowany na XLT. Widać to i na pierwszy rzut oka i czytając manual. Trochę prostszy. Ale pewne sprawy zostały w stosunku do XLT usprawnione (jak np łatwy powrót do interesującego miejsca menu). Jednak sprzęt sporo stracił w wyniku decyzji użycia wyświetlacza alfanumerycznego w miejsce graficznego. A szkoda bo to bardzo odbiło się na ergonomii odczytu. Pamiętajmy jednak że sprzęt ten nowy z gwarancją kosztuje tyle samo co używany XLT z drugiej ręki.
Z tych sprzętów moje typy, uwzględniając cenę i możliwości) to w kolejności:
1. XLT (używany od 1300zł)
2. DFX (używany od 1500zł)
3. Proxima (nowy w promocji 1300zł)
4. 6000pro (używany od 1000zł)
Jeśli chodzi o Minelaby to nie mam dużego doświadczenia. Przede wszystkim używanie grozi kontuzją z uwagi na masę co moim zdaniem jest błędem koncepcyjnym nie do usprawiedliwienia.
Napisano
@Brzęczyszczykiewicz -nie wprowadzaj Talgo w błąd!
Jeżeli chodzi o Minelaby to faktycznie nie masz doświadczenia. Użytkowanie nie grozi kontuzją z uwagi na masę! Zwłaszcza X-terra , jeżeli jest ciężka , to ja już nie wiem co może być lżejsze . Jeżeli chodzi o Sov.GT , który ma swoją słuszną wagę - to też nie zauważyłem ,żeby ręka mi odpadła albo zrobiły się zakwasy...
Napisano
Dlatego napisałem że nie mam doświadczenia z M. a własne spostrzeżenia chyba każdy ma prawo mieć?
Wiesz, w swoim życiu kilka razy się przeprowadzałem, kopałem rowy, nosiłem worki z nawozami, zbożem i inne ciężary i też mi nigdy ręka nie odpadła(!?) I zakwasy też niekoniecznie się robiły. Kwestia wytrenowania. Co nie zmienia faktu, że Sov GT równie dobrze może służyć do poszukiwania metali jak i do samoobrony :)
Moim zdaniem mała masa wykrywacza, w szczególności sondy ze sztycą, to jeden z czołówki podstawowych parametrów użytkowych.
Napisano
Zwłaszcza jak ktoś lubi Chińskie zabawki.Waga świadczy o masywności i jakości wykonania ,a co do samoobrony to radził bym używać jednak saperki ,GT-eka było by szkoda .Pozdro...
Napisano
Talgo, jak pisze Sv najlepiej zobaczyć w terenie. Śmigałeś już z nami, wiesz kto czym dysponuje (trochę sprzętu jest) i co potrafi. Poza tym nawet najlepszy sprzęt nie zagwarantuje ci efektów, gdy braknie miejscówki i szczęścia :)
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie