karpik Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 Prawo ustalane przez tych skurw-------- z odbiorników TV wykorzystywane przez psełdoarcheologów- oni nadal chcą mieć monopol na kradzież zabytków. Pewnie się zczaili po ostatnich tematach ,że mauserowskie łuski też coś warte i cap...Ślepa sprawiedliwość? Jak dostałaby kopa to może przejrzałaby na oczy.VIVA LA REVOLUTION Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panet Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 Moj sasiad w kazdy weekend przynosi do domu garsc rzymskich monet wykopanych wykrywaczem. W Polsce zostalby kryminalista,aresztowany przez CBS,Policje,ABW,SG,i Sluzbe Celna i osadzony w celi z bandziormi.Nasz kraj trwa jak jakas Korea Pólnocna na przyladku cywilizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panet Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 W tym kraju hitlerowski helm czy radziecka maszynka do miesa z lat 70-tych jest skarbem kultury narodowej.Jaka kultura takie skarby,taka logika wladzy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 Swiety82 & longwood: tu nie chodzi o to ze to młode znaleziska, ale o to, iż badania archeologiczne nie obejmują gruntów ornych, ktore od lat są mieszane... i mieszane... i mieszane..przedmioty znalezione w warstwie ornej mają jedynie kontekst zabytków, ale archeologia nie jest nauką pozyskiwania zabytkow, tylko przypisywania ich do danych epok, dzięki dedukcji z nałożonych na siebie warstw ziemi.Dlatego też kpiną jest mówienie, iż archeologowie to poszukiwacze, archeologow mało kiedy obchodzą fanty, dlatego karanie kogos za kopanie z wykrywaczem w warstwie oranej od 400 lat to najwieksza kpina o jakiej słyszałem.Rozumiem jeżeli ktoś kopie celowo na stanowiskach archeo takich jak grodziska, zamki, cmentarzyska itp.. wtedy karać, ale dość manii nazywania pól ornych stanowiskami archeo!!Wysłać tych ktorzy to robią na douczenie,na ekspedycję archeo, a potem na wykopki, zeby zrozumieli czym rozni sie przestepstwo od hobby!!pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panet Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 Kiedys premierem zostanie w koncu Polak ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 22 Listopad 2008 Share Napisano 22 Listopad 2008 Dawno temu podczas zbierania ziemniaków na swoim polu przypadkiem znalazłem monetę - friderikus borussorum rex z 1772 roku.Monety mnie nie interesują więc wrzuciłem ją do pudełeczka i tak sobie leży,ale po tej ostatniej informacji zacząłem się trochę obawiać.Nigdy nie sądziłem,że trzymanie takiej rzeczy w domu może się wiązać z utratą wolności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYLSTER Napisano 23 Listopad 2008 Share Napisano 23 Listopad 2008 Kolego CECHOLEK,mialem kiedys taka sytuacje,chodzilem sobie po polach i napotkalem przez przypadek w miejscowosci NIEGÓW MIEJSCE ARCHEOLOGICZNE,WLASNIE SPRAWDZANE PRZEZ ARCHEOLOGÓW.Podszedlem z ciekawosci i spytalem ,czy to jest odkrywka archeologiiczna,kierownik całej imprezki powiedzial ,ze tak,oraz ,ze koncza , bo nie ma nic ciekawego.Spytałem,czy mógłbym pochodzic z wykrywaczem w poblizu,oczywiscie kierownik zabronil,poradzil mi ,zebym zalatwil pozwolenie u konseratora zabytkow itd.ale po krotkiej rozmowie powiedzial tak Pan tutaj nawet boratynki nie znajdzie,wszystko przeczesalem"nie pokopałem wiec,bo pewnie nic bym nie znalazl,bo wszystko w domciu ma czlowiek ktory w imieniu prawa moze chodzic z wykrywka.Obecnie jest tam obwodnica ,wiec nie ma co szukac.Dla archeologów przedmioty XVII-XIX wieczne sa niewazne,ale dla archeologów" to sa znaleziska prawie legalne.Ciekawi mnie jak by tak Policja zrobiła kilka rewizji u archeologów,pewnie wszyscy poszliby do wiezienia,,bo kazdy ma cos za co moznaby bylo go zamknac.Prosze o nawiązanie do tego tematu.Pozdrawiam wszystkich tych którzy ratuja nasza historie narodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 25.11.Łódź (PAP) - Łódzcy policjanci zatrzymali 21-letniego mieszkańca powiatu łowickiego, który prowadził nielegalne wykopaliska archeologiczne. Może mu grozić kara do 5 lat pozbawienia wolności. Według policji młody mężczyzna plądrował stanowiska archeologiczne w okolicach Łowicza, Nieborowa, Bolimowa i Skierniewic przy użyciu wykrywacza metalu. W jego mieszkaniu znaleziono m.in. bagnety, elementy okuć mundurów, monety oraz zabytkową pieczęć. nalezione przedmioty odrestaurowywał i sprzedawał na giełdach kolekcjonerskich oraz przez internet" - poinformował we wtorek PAP Radosław Gwis z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. 21-latek przyznał, że pracował kiedyś przy robotach ziemnych podczas badań archeologicznych prowadzonych przez Uniwersytet Łódzki. Teraz usłyszał zarzuty niszczenia stanowisk archeologicznych i przywłaszczenia przedmiotów pochodzących z nielegalnych wykopalisk. Grozi za to do 5 lat więzienia. (PAP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.