MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 witam znalazlem ostatnio cos takiego dl.23cm.czy moze byc to jakas wlocznia?i z jakiego okresu moze pochodzic?
kopijnik2 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 przedstawione obiekty są kute...co powoduje kilka konsekwencji...
anton1984 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Może to przyrząd do robienia otworów w ziemi na jakieś roślinki? Nie wygląda jak średniowieczny, chyba że gleba bardzo mu sprzyjała.
MOZIX29 Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 dolaczam jeszcze zdjecie zrobione z boku.Pozdrawiam
von Neumarkt Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Miało być eż myślałem że to bardzo stare do momentu gdy ukazał się ŁADNIE ZFAZOWANY otwór na gwożdż."
MOZIX29 Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 wlocznia nr 14 zaprezentowana przez kolege kopijnik2 rowniez posiada identyczny otwor na gwozdz.
kopijnik2 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 czyli - fragment narzędzia - osadzanego na trzonku...asymetria - budowa - materiał - technika wykonania raczej wyklucza grot oszczepu, włóczni, kopii
MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 witam znalazlem ostatnio cos takiego dl.23cm.czy moze byc to jakas wlocznia?i z jakiego okresu moze pochodzic?
białemyszki Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 Może być grot włóczni. Patrząc po średnicy tulei w porównaniu do szerokości liścia i niezbyt starannym wykonaniu, to od póżnego średniowiecza po czasy prawie że nowożytne. Bardziej mi wygląda na sprzęt myśliwski niż bojowy. Chociaż widziałem raz coś podobnego w charakterze przedwojennego bosaka strarzackiego... Pokaż to jakiemuś archeologowi, któremu mógłbyś zaufać. Nie wszyscy gryzą, zapewniam... Fajne znalezisko.
białemyszki Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 Do wydatowania wiele by pomogło gdybyś napisał w jakiej scenerii i sytuacji fanta znalazłeś.
narr77 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 A gdzie wymiary?Ewidentna średniowieczna włócznia lub kopia.Jestem przerażony poziomem merytorycznym wypowiedzi większości poprzedników.To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich:)Pozdrawiam
longwood Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 mi się wydaje że to było pierwotnie szpadlem a we włócznię przekształciło się na szlifierce kątowej
białemyszki Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Fotka z boku zmienia postać rzeczy... Płaskie toto na jedna stronę, czyli chyba raczej nie grot... Urządzenie do robienia barci to zdaje się piesznia (i może to jest to). Może być jeszcze zwieńczenie starego samoróbczego bosaka strażackiego jak pisałem na początku. Motyka raczej na pewno nie i chyba grot też nie, przez tą płaskość na jedną stronę. Jaka jest średnica wylotu tulei ? Pozdro
MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 Znalazłem to na polu ornym,z tego co mi wiadomo to nie zaden teren archeologiczny.pozdro
longwood Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 geneza rolnicza bezdyskusyjna, a czy to uciachane ze szpadla czy z motyki to chyba nieistotne
MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 Z poczatku tez brałem taka opcje pod uwage Panie longwood,ale scianki i grubosc ostrza sa bardzo grube jak na szpadel...
8total4 Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 wg. mnie to włocznia, zużyta albo sfatygowana przez czas..XIw+jak chcesz to postaram sie o kontakt z archeo ktorzy pomagaja w takich sytuacjach jak wlasnie znajdki z pól ornych bez kontekstu archeologicznego itp..pozdro!
białemyszki Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi Kopijnika o jakości wykonania tulei, może komuś sie to w przyszłości przyda do identyfikacji. Nie zawsze groty miały taką ładną tuleję jak wszyscy myślą, np. anglosaksońskie miały bardzo często tuleję niedokutą, albo całkowicie otwartą, pomimo że liśc grotu był wykonany bardzo starannie. Szło o oszczędność materiału zapewne. Ps. Proszę nie brać tej wypowiedzi jako głos w obronie 'grotowatości' tego cosia. Po dodaniu fotki z boku przychylam się do teorii pszczelarsko- strazackiej.Pozdro
MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 bardzo bym byl wdzieczny 8total4 za pomoc w identyfikacji tego przedmiotu,jezeli okazalo by sie ze to wlocznia to oddam ja do lokalnego muzeum...:)pozdro
bandolero Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Białemyszki- masz rację, dłuto bartnicze to piesznia, pierzchnia, pieśnia, w zależności od regionu. Osobiście jestem już przekonany, że to jest to. Jeszcze tylko jedna uwaga- tuleje niektórych włóczni były otwarte nie dla oszczędności materiału, ale dlatego że obwiązywano je sznurkiem, który wchodził w wyżłobienia w drzewcu, w ten sposób wszystko trzymało się kupy.
pastuszek Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 motyka do kopania ziemniaków postawiona na sztorc z uje......mi zewnętrznymi zębami.Najpewniej wsiowy harpun...
MOZIX29 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 skoro jest to motyka,to miejsce wygiecia powinno byc ponizej czerwonej kreski zaznaczonej przez kolege a jest to raczej niemozliwe bo w tym miejscu jest ladnie wyprofilowana tuleja z grubymi sciankami do obsadzenia drzewca.predzej mi juz ten szpadel pasuje:)
Pytanie
MOZIX29
witam znalazlem ostatnio cos takiego dl.23cm.czy moze byc to jakas wlocznia?i z jakiego okresu moze pochodzic?
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.