pastuszek Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 art. 4 ustawy o broni:-)Bo każdy dureń wie, że taki kastet jest niebezpieczny i na jego posiadanie potrzeba zezwolenie, w przeciwieństwie do np.maczety lub topora bojowego, którymi to - jak wiemy - żadnej krzywdy nikomu zrobić się nie da:-)))
Trooper85 Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Dokładnie tak jak pisze Saper132, codzilo o okolice znalezienia. W czasie I Wojny Światowej, w warynkach wojny pozycyjnej, kastetów i innych przyrządów do robienia krzywdy na krótki dystans (pałki, maczugi[!!!], noże) uzywano do walki w okopach. Ale skoro wyszedł w okolicach Słupska, to też się przychylam do teorii o broni wioskowego gieroja.Kastet od topora bojowego czy maczety różni się tym, że tamte raczej ciężko ukryć w kieszeni. Te same przepisy dotyczą lasek z ukryta wewnatrz szpadą, czy różnyck zapalniczko-scyzoryków.Zdrów!
grba Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Mam w domu kilka siekier, w tym jedną solidną z klinem. Mam maczetę, sporo noży, nożyków, niemiecki bagnet mauser... Z posiadania tych narzędzi zawsze mogę się wytłumaczyć, bo jak wam wiadomo, nóż częściej służy do krojenia chleba niż do prucia CZYJEGOŚ brzucha... A jak można wytłumaczyć się z posiadania kastetu? Ze używamy go do drylowania owoców?
pastuszek Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 moim zdaniem wytłumaczenie jest proste: mam kastet bo lepiej go mieć, na wypadek gdyby ktoś kto ma odmienne zdanie niż moje, też miał.Proste
Trooper85 Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Może być cieżko. Bo forma kastetów pozostaje w zasadzie niezmienna od baaaaaaardzo dawna. Może pochodzić równie dobrze z PRL-u jak i z XIX wieku. Może miejsce znalezienia coś by wyjaśniło.Zdrów!
Trooper85 Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Jak tamten będzie miał kastet, to chyba lepiej mieć siekierę. :P A najlepiej MP-40Sorry za offtop :)
saper132 Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 koledze Trooper chodziło raczej o miasto a nie o drzewo.Pozdrowienia
longwood Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 też się skałaniam do opini że to broń ludowa PGR
pastuszek Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 znam przypadek, że koleś został zaczepiony przez młodzież z fanklubu firmowych dresów.Tak się złożyło że był pasjonatem rekonstrukcji historycznej i akurat wracał z mieczem w plecaku...No i sama prezentacja wystarczyła by panowie szybko zrezygnowali i obeszło się bez draki:-)
grz_w Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Wybacz damste1, że Ci się w wątek wcinam ale dotyczy to tego samego tematu. Mi wpadł w ręce taki i też nie wiem z jakiego to okresu. Może jakieś sugestie? Z drugiej strony napis PATENT".
Pytanie
damste1
prosze o ID
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.