maras2 Napisano 12 Listopad 2008 Autor Napisano 12 Listopad 2008 witamChyba pieczęć, a raczej piecząteczka - jest malutka. Wykonana z ołowiu, jakieś znaki widać. Ki diabeł?
maras2 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Napisano 13 Listopad 2008 na pewno nie miedź, jest ciężkie i jakby ulepić" z tego kulkę, to byłaby wagowo idealna jak kulka muszkietowa. Lekko skrobnąłem to i materiał jest miękki. Po wadze i wyglądzie materialu mi wygląda to na ołów, z innych materiałów nie byłoby takie ciężkie, jak na swój rozmiar.Ale jeżeli pieczęci nie wykonywano z ołowiu, to ciekawe, co to za materiał...
von Neumarkt Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Całkiem możliwe że ołów,tyle tylko że ołowiane tworzyli albo biedacy albo dzieciom do zabawy,a twoja faktycznie wygląda na pieczęć z gmerkiem,więc trudno powiedzieć do czego była stworzona .
maras2 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Napisano 13 Listopad 2008 A więc tajemnicza pieczęć...Jak na razie druga, i mam nadzieję, że nie ostatnia.dzięki za IDpozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.