Skocz do zawartości

Dziwna rzecz do ID

XII

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Fotka przedstawia ten dziwny item z każdej strony. Jest to tak jakby sześcianik o boku do 10mm (nie jest równy) na którym widnieją dziwne znaki, litery. Może ktoś wie co to kiedyś było i do czego służyło lub co to za znaki, litery? Może to przedmiot z kosmosu bo jest strasznie ciężki jak na swój rozmiar ;) ?

Pozdrawiam.

Napisano
no ok dzięki za wskazanie podobnej" identyfikacji ;) ale mam ale :) mianowicie mój item nie jest bączkiem... to raz, a dwa to przyglądając się na fotki z pod linka podanego przez Ciebie odnoszę wrażenie, że na mojej kosteczce widnieją te znaczki w odbiciu lustrzanym :) ...domyślam się, że moje znalezisko miało za zadanie stawiania odcisków... Jeśli to nie bączek to co to było ? :)

Pozdrawiam.

PS.
Dość ciekawe to jest w sumie. Czytając tamtą identyfikację troszkę wyobraźnią mi ruszyło ;)
Napisano
Znowu wyważanie otwartych drzwi: jest to bączek a litery są hebrajskie. Przeczytaj wyjaśnienia milbasa w uprzednio załączonym linku. Bardzo popularne znalezisko na ścianie wschodniej.
Napisano
no ok nie mówię, że to nie bączek... ale zauważ, że litery na nim są w lustrzanym odbiciu... heh o to mi chodzi ...wiem - masło maślane... Jeśli nie ma to znaczenia to OK.

Pozdrawiam.
Napisano
jestem ze ściany wschodniej bączków hanukowych nakopałem się sporo i nigdy takiego nie znalazłem .Ale wg. mnie to jest jakaś jego odmiana"Pozdro Siwyr.
Napisano
Witam,może to głupie co napiszę ale być może to bączek dla mańkuta,może znaki muszą obracać się w jakiejś kolejności,a leworęczny wiadomo że zakręci odwrotnie,więc stąd lustrzane odbicie,niech ktoś sprawdzi czy kolejność znaków też nie jest odwrotna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie